ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανεπιστήμια διαφορετικών μέτρων και πρωτοκόλλων

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με διαφορετικό μοντέλο στο ΤΕΠΑΚ και άλλο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Της Ιωάννας Κυριάκου

Με διαφορετικό μοντέλο από αυτό του ΤΕΠΑΚ θα ξεκινήσουν το νέο τους ακαδημαϊκό εξάμηνο, στις 6 Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου, επαναβεβαίωσε την Τετάρτη (25/8) την απόφασή που είχε λάβει στις 7 Ιουλίου, για διεξαγωγή της διδασκαλίας με φυσική παρουσία και με προσκόμιση SafePass, το οποίο περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης με κορωνοϊό, είτε αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR ή rapid test. Το Πανεπιστήμιο ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στην περίπτωση όπου οι εγκαταστάσεις/αίθουσες διδασκαλίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή του μαθήματος με φυσική παρουσία για όλους τους φοιτητές/φοιτήτριες, τότε το μάθημα θα διεξάγεται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τεχνολογίας. Στο μάθημα που θα διεξάγεται διά ζώσης, προτεραιότητα θα έχουν οι φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει με την COVID-19.

Το σκεπτικό της απόφασης

Επεξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ουδέποτε ήταν θέση του Πανεπιστημίου η προσκόμιση αρνητικού PCR 72 ωρών αντί για rapid test, αλλά η λειτουργία του Πανεπιστημίου με την φυσική παρουσία των φοιτητών και των διδασκόντων με την προϋπόθεση προσκόμισης SafePass και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας. Εξήγησε ότι η προσκόμιση PCR ήταν εισήγηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όταν του ζητήθηκε να αυξήσει στο 80% το ποσοστό της φυσικής παρουσίας των φοιτητών στις αίθουσες.

Σημειώνεται ότι η εναλλακτική λύση του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν να υιοθετήσει το μοντέλο του ΤΕΠΑΚ για είσοδο στα μαθήματα μόνο εμβολιασμένων φοιτητών, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Όπως υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πιο ενθαρρυντική για εμβολιασμό των φοιτητών. Η απόφαση του ΤΕΠΑΚ, εξήγησε, προνοεί ότι οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα παρακολουθούν το μάθημα από το σπίτι ενώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οι φοιτητές που δεν θα προσκομίζουν SafePass δεν θα παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως και θα λαμβάνουν απουσία.

Έλεγχος των φοιτητών

Ερωτηθείς για το πώς θα διεξάγεται ο έλεγχος των φοιτητών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτός αποτελεί αρμοδιότητα του Κλάδου Ασφάλειας και Υγείας του Πανεπιστημίου. Από την πλευρά τους, οι καθηγητές θα ξέρουν μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πόσοι και ποιοι από τους φοιτητές στο ακροατήριο είναι εμβολιασμένοι, πόσοι έχουν αρνητικό τεστ και πόσοι έχουν νοσήσει.

Αναφορικά με το αίτημα των φοιτητών για κάλυψη των εξόδων των rapid test, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να πληρώνει τα test των φοιτητών, εκτός και αν πρόκειται για άπορους φοιτητές ή για φοιτητές που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό του εμβολιασμένου προσωπικού στο Πανεπιστήμιο ανέρχεται γύρω στο 88%, ενώ των φοιτητών θα διαφανεί όταν θα ξεκινήσουν οι εγγραφές και θα αρχίσουν οι φοιτητές να ανεβάζουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους στο σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί το «Walk–In» εμβολιαστικό κέντρο, ενώ η λειτουργία Κέντρου Υγείας για διενέργεια test στην πανεπιστημιακή κοινότητα εναπόκειται στο Υπουργείο Υγείας.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Η Προοδευτική, σε ανάρτησή της στο Facebook, αναφέρει ότι πρότασή της ήταν η επιστροφή όλων των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, με τη προσκόμιση SafePass κατά τον τρόπο που ισχύει στην υπόλοιπη κοινωνία, την χωρητικότητα στο 80% τουλάχιστον όπως προτάθηκε από τα πανεπιστήμια από τον Ιούλιο, χωρίς οποιοδήποτε κόστος για τους φοιτητές. Δηλαδή την συμπερίληψη και του rapid test και μάλιστα δωρεάν. Ωστόσο, η παράταξη σημειώνει ότι τελικά στήριξε την απόφαση πρόταση της Πρυτανείας, όταν έγινε αντιληπτό ότι η δική της δεν θα γινόταν δεκτή, διότι ήταν αυτή που εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Φοιτητών Αναγέννηση χαιρέτισε την απόφαση της Συγκλήτου, υποστηρίζοντας ότι αφουγκράζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των φοιτητών, βρίσκεται κοντά στις απαιτήσεις του φοιτητικού συνόλου και συμβάλλει στην ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των φοιτητών. Η παράταξη επιδιώκει ταυτόχρονα «την δωρεάν διενέργεια των τεστ που η κυβέρνηση πρόκειται να καθορίσει ώστε να επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, για ολόκληρη την φοιτητική κοινότητα και την δημιουργία σταθμών διενέργειας των τεστ στα Πανεπιστήμια». Εκφράζει παράλληλα κάθετη διαφωνία με την στάση που τηρεί το ΤΕΠΑΚ.

Η απόφαση αφήνει αρκετά ικανοποιημένη και την Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου (Φ.Ε.ΠΑΝ.), η οποία δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει οικονομικές διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εξόδων των test στους φοιτητές αλλά και αύξηση της φυσικής παρουσίας σε ακροατήρια νοουμένου ότι όλοι οι φοιτητές θα είναι εμβολιασμένοι.

Σημειώνεται ότι η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Πρωτοπορία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. 

Η απάντηση ΤΕΠΑΚ στις επικρίσεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα η απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η οποία αφορά τη διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία ακαδημαϊκών και φοιτητών, που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID 19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID 19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό που να τεκμηριώνει ότι το άτομο δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διάκρισης μεταξύ φοιτητών και τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον τους η συγκεκριμένη απόφαση. «Αυτοί που επέλεξαν να εμβολιαστούν», είπε, «επιστρέφουν στην τάξη. Αυτοί που μένουν σπίτι κερδίζουν χρόνο να σκεφτούν και να επιλέξουν αν θέλουν να εμβολιαστούν. Αν επιλέξουν να το κάνουν τρεις εβδομάδες μετά θα είναι μέσα στην τάξη. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις αίθουσες κανονικά», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως αποτελεί τη μόνη λύση, αφού σημείωσε οι φοιτητές έχουν αυξημένο αριθμό επαφών. Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του κράτους δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Συγκλήτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση