ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλάνο για την ίδρυση της Σχολής Επιστημών & Τεχνολογίας της Θάλασσας ζητούν Βουλευτές

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας δεν δύναται να δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το κονδύλι για τη χρηματοδότηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επανήλθε στην Επιτροπή Παιδείας το θέμα της ίδρυσης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, η οποία, με βάση τα εξαγγελθέντα, θα έπρεπε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση του θέματος εκφράστηκε μεγάλη έκπληξη από τους Βουλευτές, όταν πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν δύναται να δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το κονδύλι για τη χρηματοδότηση και ίδρυση της Σχολής, ενώ ερωτήματα τέθηκαν και για τη μεγάλη απόκλιση στο κόστος μεταξύ προηγούμενης και νυν Συγκλήτου.

Βουλευτές κάλεσαν σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου να καταθέσει μελέτη στην οποία θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένος ορίζοντας υλοποίησης και κόστος για τις συγκεκριμένες φάσεις. Από την πλευρά του Δήμου Λάρνακας λέχθηκε πως οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους, αν δεν προχωρήσει η ίδρυση της Σχολής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση, πως η ίδρυση της Σχολής εντάσσεται στις αποφάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι επιβεβλημένο να γίνει. Είπε ότι οι αναφορές για προϋπολογισμό της τάξης των 80 ή 100 εκατομμυρίων ευρώ στερούνται σοβαρότητας, προσθέτοντας ότι η επένδυση θα αποσβεστεί σε βάθος δεκαετίας.

Ανέφερε πως η επένδυση αυτή πρέπει να προσεγγιστεί στη βάση οράματος και δημιουργικότητας και όχι μέσα σε δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναφύονται διάφορα κωλύματα, τα οποία χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις.

Δυστυχώς, συνέχισε, δεν υπάρχει πλάνο του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώπιον μας και έτσι δεν ξέρουμε για τη χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σήμερα αποφάσισε να καλέσει το Πανεπιστήμιο να επεξεργαστεί το θέμα και να καταλήξει σε αυτό το πλάνο το οποίο και να συζητήσει με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και με το Δήμο Λάρνακας.

Η Βουλευτής Αννίτα Δημητρίου είπε πως η ίδρυση της Σχολής είναι ζωτικής σημασίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει την ευθύνη να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε.

Είπε ότι δεν έγινε συγκεκριμένο πλάνο για το χρόνο και το κόστος υλοποίησης, για τα έσοδα, για συγκεκριμένες διεκδικήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλα, τα οποία και πρέπει αυτά να περιληφθούν στο πλάνο. Λυπούμαστε, είπε, που το θέμα αντικρίζεται ως ζήτημα αντιπαράθεσης και κάλεσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να προχωρήσουμε με την ίδρυση της Σχολής στη Λάρνακα.
Θέλουμε, είπε, συνεννόηση των πρυτανικών Αρχών για το πως θα αρχίσει η λειτουργία της Σχολής, οι συγκεκριμένες φάσεις που θα ακολουθηθούν και το κόστος.

Ο αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης είπε ότι ο Δήμος είχε την άποψη ότι το πλάνο υπήρχε και η Σχολή θα ξεκινούσε τη λειτουργία της τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Σήμερα, είπε, ακούσαμε ότι δεν υπάρχει πλάνο και λεφτά και διάφορα άλλα εχέγγυα. Είναι απαίτησή μας πρόσθεσε, να δημιουργηθεί η Σχολή και θέλουμε να εξευρεθούν τα κονδύλια και η νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου να αναλάβει τις ευθύνες της. Σύμφωνα με τον κ. Ιασωνίδη, τα οφέλη θα είναι πάμπολλα και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να δώσει λύσεις. Είπε, εξάλλου, ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να λάβει μέτρα κα να βγει και στους δρόμους αν χρειαστεί, αν δεν προχωρήσει η ίδρυση της Σχολής.

Προϋπολογισμοί Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνεχίστηκε η εξέταση των προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου και ότι θα περιληφθούν στην ατζέντα της επόμενης Ολομέλειας. Αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση για τις συνέργειες μεταξύ των κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσέγγιση στο ζήτημα αυτό με δεδομένο και τον ανταγωνισμό που υπάρχει για εδραίωση στην αγορά.

Είπε ότι ακούστηκαν και απόψεις για την ανάγκη ενιαίας νομοθεσίας, κάτι που προϋποθέτει αυτονόμηση, υποχρέωση λογοδοσίας, κριτήρια αξιολόγησης και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X