ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με κανονισμούς του Υπουργείου κλειδώνουν τα τετράμηνα

Επιθυμία των πολιτικών αρχηγών για να διασφαλιστεί η Συνταγματικότητα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Τρία χρόνια μετά τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, και ένα χρόνο μετά την αναστολή της, η Ολομέλεια της Παρασκευής αναμένεται να βάλει τέλος στο πολυσήμαντο ζήτημα των τετραμήνων. Η όλη διαδικασία έχει διχάσει κόμματα, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Η διαφαινόμενη πλειοψηφία επί της πρότασης Λεωνίδου για την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, αναμένετο να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (12/07). Παρόλα αυτά, για να διασφαλιστεί Συνταγματικότητα, οι πολιτικοί αρχηγοί επιστράτευσαν το Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αποφασίστηκε όπως η Εκτελεστική εξουσία κατέλθει με δικούς της Κανονισμούς στην βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας να επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο προετοιμασίας. Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με ραδιοφωνικές του δηλώσεις, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε πως «με παρακάλεσαν (οι πολιτικοί αρχηγόι) να επικοινωνήσω με τον Υπουργό Παιδείας, και του ζήτησα αν μπορεί σήμερα(Παρασκευή) να στείλει Κανονισμούς στη βάση της διαφαινόμενης συναίνεσης».

Κατ’ουσίαν, οι συγκεκριμένοι Κανονισμοί θα έγκεινται στη βάση της πρότασης Λεωνίδου, η οποία ως γνωστό εδώ και ημέρες φαίνεται να απολαμβάνει της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, η πρόταση του ΔΗΚΟ αναμένεται να μην κατέλθει προς ψήφιση, αλλά να περάσει δια της πλαγίας οδού μέσω των κανονισμών του Υπουργείου, εάν και εφόσον αυτοί υπερψηφιστούν στην Ολομέλεια.

Για αυτό εξάλλου το λόγο, ο πρόεδρος του σώματος, μετάφερε το όλο θέμα των τετραμήνων ως τελευταίο στην ημερήσια διάταξη.

Επιμένει το ΑΚΕΛ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρόταση του ΑΚΕΛ περί κατάργησης δεν φαίνεται να τυγχάνει στήριξης από άλλη κοινοβουλευτική δύναμη. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χ’’Γιάννης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ανέφερε πως δεν πρόκειται να στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ. Άφησε μάλιστα αιχμές προς το κόμμα της Αριστεράς για παρεμπόδιση της εφαρμογής του νόμου όλο αυτό το διάστημα. «Και το ΑΚΕΛ έκανε τεράστιες προσπάθειες να παρεμποδίσει και μέσω των μαθητών, και μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις.

Από πλευράς ΑΚΕΛ όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Γιώργος Λουκαΐδης στη συνεδρία της επιτροπής την Τετάρτη (10/07) «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον φόνο». Όπως μάλιστα διαφάνηκε, υπήρχε διάθεση γενικότερης σύγκλισης των υπολοίπων ως προς την πρόταση του ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα η υπαινισσόμενη πρόταση του ΑΚΕΛ περί νέας αναστολής εφαρμογής να πέσει στο κενό. Ως εκ τούτου στην Ολομέλεια της Παρασκευής το ΑΚΕΛ θα κατέλθει με τη δική του πρόταση περί κατάργησης.

Η πρωτοβουλία Λεωνίδου

Λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο παρουσίασε με πρωτοβουλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου. Με δική του πρόταση η οποία δεν εκφεύγει της βασικής φιλοσοφίας του Υπουργείου, και συμπεριλαμβάνοντας πρόνοιες που ικανοποιούν επί της αρχής την ΟΕΛΜΕΚ και τους Οργανωμένους Γονείς, η πρόταση του ΔΗΚΟ φαίνεται να εξασφαλίζει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις βλέπουν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία Λεωνίδου, για την οποία ας σημειωθεί, τοποθετήθηκε με θετικά σχόλια και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. «Η πρόταση συνάδει με τη φιλοσοφία του Υπουργείου» ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση. Μοναδική ατέλεια στο σενάριο περί πλειοψηφίας, αποτελεί η επιφύλαξη του ΔΗΣΥ επί μιας συγκεκριμένης πρόνοιας στην πρόταση του ΔΗΚΟ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σύνολο των Κανονισμών που θα επιστρετεύσει το Υπουργείο, και κατά πόσο θα κάμψει τις όποιες ενστάσεις.

Οι θέσεις Εκπαιδευτικών-Γονέων

Την ανάγκη για αλλαγές επί της υφιστάμενης νομοθεσίας τονίζουν όλο αυτό το διάστημα και οι τρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και Οργανωμένοι Γονείς. Χαρακτηρίζουν αδήριτη ανάγκη την ανάγκη μεταρρύθμισης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανατροφοδότηση των σχολικών μονάδων. Επί της πρότασης Λεωνίδου τώρα, ο Κυριάκος Νικηφόρου εκ μέρους των Οργανωμένων Γονέων δήλωσε πως «η πρόταση του ΔΗΚΟ μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους. Είναι κάτι που ζητούσαμε για πολλά χρόνια».

Από την πλευρά της ΟΕΛΜΕΚ τα δεδομένα είναι λίγο πιο ρευστά. Αφενός οι εκπαιδευτικοί πρόσκεινται θετικά στην πρόταση του ΔΗΚΟ, αφετέρου θα μεταφέρουν τις τελικές τους αποφάσεις μετά τη ψήφιση της όποιας τροπολογίας. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας τοποθετήθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής παιδείας λέγοντας πως εντός της πρότασης περιλαμβάνονται αρκετές πρόνοιες που έχει καταθέσει η οργάνωση εδώ και έξι μήνες. Το γεγονός όμως πως θα μεταφέρουν τις όποιες αποφάσεις τους μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας, προκαλεί ερωτηματικά ειδικότερα στο κυβερνών κόμμα.

Οι βασικές πρόνοιες

Αυτό που φαίνεται ότι έχει ενώσει όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, είναι η πρόνοια περί Κεντρικών Εξετάσεων. Αυτές θα διεξάγονται στο τέλος κάθε τετραμήνου με διάρκεια 90 λεπτών, και τα αποτελέσματα τους θα αποτελούν το κύριο εργαλείο ανατροφοδότησης του υπουργείου προς τις σχολικές μονάδες. Η σύνταξη και η βαθμολόγηση αυτών των γραπτών δοκιμίων, δεν θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των σχολικών μονάδων. Το εξεταστικό δοκίμιο θα είναι ενιαίο για όλα τα σχολεία της Κύπρου. Η κεντρική αυτή εξέταση προτείνεται όπως λαμβάνει το 30% της συνολικής βαθμολογίας.

Η δεύτερη βασική πρόνοια που προτείνει το ΔΗΚΟ, αφορά τη δημιουργία ακόμη ενός γραπτού διαγωνίσματος διάρκειας 45 λεπτών, υπ’ ευθύνη των σχολικών μονάδων, τόσο ως προς τη σύνταξη όσο και προς τη διόρθωση. Αυτό θα προηγείται της κεντρικής εξέτασης, και ως σκοπό έχει την εσωτερική ανατροφοδότηση των σχολείων, για καλύτερη προετοιμασία των μαθητών. Το διαγώνισμα αυτό θα λαμβάνει το 10% της συνολικής βαθμολόγησης, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο, στο 70% τη συνδρομή των σχολείων στην τελική βαθμολόγηση του μαθητή.

Με τη δεύτερη αυτή πρόνοια, σύμφωνη είναι η ΟΕΛΜΕΚ, ενώ ενστάσεις όπως αναφέρεται πιο πάνω διατηρεί ο ΔΗΣΥ.

Συμφώνησαν οι Επιθεωρητές

Σε μια άλλη εξέλιξη, αίσια κατάληξη είχε για το Υπουργείο Παιδείας η διαβούλευση με τους Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) μετά και τις ενστάσεις των τελευταίων για τις εξετάσεις τετραμήνων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο, ο κ.Χαμπιαούρης είχε συνάντηση με το Δ.Σ του Κλάδου την Πέμπτη (11/07), καταλήγοντας σε συμφωνία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «μετά από την επίλυση οργανωτικών θεμάτων που τέθηκαν, οι οποιοσδήποτε επιφυλάξεις έχουν αρθεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση