ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στοιχειώνει επιδημιολόγους το περσινό φθινόπωρο

Με ιδιαίτερη προσοχή η ημερήσια επιτήρηση της πανδημίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από την ομάδα διαχείρισης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε για τη νέα σχολική χρονιά την Τρίτη 7/9/2021 σε γυμνάσια και Λύκεια, είναι η αρχή μιας δύσκολης περιόδου για την ομάδα διαχείρισης της πανδημίας. Η επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις σχολικές μονάδες που θα ολοκληρωθεί στις 13/9/2021 με τα δημοτικά και νηπιαγωγεία αποτελεί, ίσως, το πιο δυνατό τεστ για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα στην Κύπρο. Η προσοχή που επιδεικνύεται από τους ειδικούς στο άνοιγμα της εκπαίδευσης, έχει να κάνει με την διαπίστωση πως τα σχολεία είναι ένας σοβαρός παράγοντας διασποράς του ιού στην κοινότητα, με τρανταχτό παράδειγμα την αντίστοιχη περσινή χρονιά που τα κρούσματα ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων εκτινάχθηκαν, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 180 επί συνόλου 3.500 τεστ ανίχνευσης. Έχοντας κατά νου την περσινή εμπειρία επιδημιολόγοι και κυβέρνηση προβληματίζονται για τη συμπεριφορά της πανδημίας μέχρι τέλος του μήνα, λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα. Πέρα από τα νέα κρούσματα αλλά και τις νοσηλείες, οι ειδικοί που αξιολογούν τα ημερήσια δεδομένα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τον δείκτη των νέων κρουσμάτων από την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών. Ο άλλος δείκτης που συγκεντρώνει την προσοχή των ειδικών είναι τα ποσοστά των περιστατικών που ενώ ανάρρωσαν νόσησαν και πάλι με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σε επιφυλακή

Μια πρώτη εικόνα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα έχει η ομάδα αξιολόγησης της πανδημίας μετά το πέρας των επόμενων δέκα ημερών. Τότε οι δείκτες αναμένεται να δείξουν αν οι επιδημιολογικές τάσεις είναι αυξητικές ή θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα που εκ των πραγμάτων θα είναι το καλύτερο σενάριο. Οι επιδημιολόγοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και δημοτικών, όπου η απουσία εμβολιαστικής κάλυψης στους μικρούς μαθητές θα παρακολουθείται επισταμένως. Η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ένεκα των ποσοστών εμβολιασμού μαθητών που στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι στο 79,3%, από 16 έως 17 ετών στο 38,3% και στις ηλικίες από 12 έως 15 ετών στο 22%. Στα μέσα του τρέχοντος μηνός, υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι αναμένεται να προχωρήσουν σε μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων που θα υπάρχουν και όπως πληροφορούμαστε θα σημειωθεί άμεση αντίδραση με τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Μέτρα

Πολιτική του Υπουργείου Υγείας και του Μιχάλη Χατζηπαντέλα είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων εκεί που παρουσιαστούν στοιχεία, που δείχνουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων σε σχολικές μονάδες. Αντί της πρακτικής του παρελθόντος με τη λήψη γενικευμένων μέτρων σε περιοχές, η πολιτική επιλογή είναι το κλείσιμο σχολικών μονάδων όπου παρατηρείται πρόβλημα. Ειδικότερα το βάρος θα επιδειχθεί σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα αναγκασθούν να επιστρέψουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εν αντιθέσει με όσους έχουν εμβολιασθεί που θα συνεχίσουν την σχολική τους καθημερινότητα με φυσική παρουσία.

Τα νέα διατάγματα

Στο πνεύμα της αυξημένης εγρήγορσης κινούνται και τα νέα υγειονομικά διατάγματα που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και αφορούν την εκπαίδευση. Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, περιλαμβανομένων των σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και νηπιαγωγείων, βρεφονηπιοκομικών σταθμών και παιδικών λεσχών διέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω απαιτείται η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού από τη Δημοκρατία για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής τους διάγνωσης. Στα υγειονομικά πρωτόκολλα διευκρινίζεται πως οι μαθητές των δημόσιων γυμνασίων και των αντίστοιχων τάξεων των ιδιωτικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, που δεν έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας τους, οφείλουν, για σκοπούς φοίτησής τους στο σχολείο και μόνο, να προσκομίζουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής τους διάγνωσης. Νοείται επίσης ότι μαθητές και μαθήτριες των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας τους δεν οφείλουν, για σκοπούς φοίτησής τους στο σχολείο και μόνο, να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID19 ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Δημοκρατία για την ασθένεια του COVID19 ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

Τεστ ή πιστοποιητικά για σκοπούς άθλησης

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα καθορίζονται και οι προϋποθέσεις για όσους αθλούνται σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους ή λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις και είναι άνω των 12 ετών. Για αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης. Για σκοπούς ελέγχου αποδεκτή είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση