ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Frederick παραμένει το Πανεπιστήμιο με την υψηλότερη κατάταξη στην Κύπρο στα Times Higher Education Impact Rankings

Είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 πανεπιστήμια διεθνώς

Δελτίο Τύπου

Η κατάταξη Times Higher Education Impact Rankings 2024 τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Frederick στα πρώτα 201-300 πανεπιστήμια στον κόσμο, ανάμεσα στα συνολικά 2,152 πανεπιστημιακά Ιδρύματα που συμμετείχαν στη φετινή κατάταξη. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που βρίσκεται στη θέση 201-300. Ανάμεσα σε συνολικά 21 πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε Κύπρο και Ελλάδα που συμμετείχαν σε αυτή την κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Frederick και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβαν την υψηλότερη κατάταξη.

Η κατάταξη που εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Frederick αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και τη συνεχή πρόοδο του Πανεπιστημίου στη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία και στον κόσμο ευρύτερα, μέσα από την έρευνα, τη διδασκαλία, τις πολιτικές και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία, με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Τα Times Higher Education Impact Rankings αποτελούν τη μοναδική διεθνή κατάταξη που αποτιμά τα πανεπιστήμια παγκοσμίως σε σχέση με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, (United Nations’ Sustainable Development Goals) που αποτελούν ένα κάλεσμα σε δράση για τον τερματισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι, παντού, απολαμβάνουν τα αγαθά της υγείας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Συνεπώς, ο θεσμός αναγνωρίζει και καταδεικνύει τον αντίκτυπο που έχουν τα πανεπιστήμια στην κοινωνία και ευρύτερα στον κόσμο. Τα Times Higher Education Impact Rankings αξιοποιούν δείκτες που συγκρίνουν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων με βάση τέσσερις παράγοντες:

  • Την έρευνα σε θέματα σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων από τα πανεπιστήμια σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
  • Τη διδασκαλία και τη συμπερίληψη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών καθώς και την καθοδήγηση φοιτητών και φοιτητριών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του πλανήτη.
  • Τις πολιτικές, δράσεις και στρατηγικές εσωτερικής διακυβέρνησης που αφορούν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και τη φοιτητική κοινότητα των πανεπιστημίων.
  • Τη διασύνδεση με την κοινωνία, με τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς κοινότητες.

Συγκεκριμένα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τον Στόχο 17 (Συνεργασία για τους Στόχους) και τουλάχιστον ακόμη τρεις Στόχους της επιλογής τους.

Το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα 101-200 πανεπιστήμια στον κόσμο στους Στόχους:

  • Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση
  • Στόχος 7: Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια
  • Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες
  • Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί τη θέση του στα καλύτερα 201-300 Πανεπιστήμια στον κόσμο στα Times Higher Education Impact Rankings. Αυτή η κατάταξη είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την αποστολή του Πανεπιστημίου μας, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος με αξίες, στόχος του οποίου είναι να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτή η τεράστια επιτυχία αντικατοπτρίζει τη σκληρή δουλειά και την προσήλωση ολόκληρης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους!», ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, δήλωσε: «Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας τα επόμενα χρόνια. Η επιτυχία μας σε αυτή την κατάταξη ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την έρευνα, τη διδασκαλία, και τη διασύνδεσή μας με την κοινωνία. Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή την κατάταξη χωρίς τη συλλογική προσπάθεια του ακαδημαϊκού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού, των φοιτητών και φοιτητριών και των εταίρων μας, που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη Στρατηγική μας για τη Βιωσιμότητα, αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και των λειτουργιών του Πανεπιστημίου μας».

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ Sustainable Development Solutions Network - SDSN) και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του αντίστοιχου τοπικού δικτύου SDSN Cyprus, που αποσκοπεί στη συνεργασία με φορείς από όλους τους τομείς της κοινωνίας με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου ως προς την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τα Times Higher Education Impact Rankings δημοσιεύονται για έκτη φορά και 2,152 Πανεπιστήμια από 125 χώρες/περιοχές (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία κ.ά.) συμμετείχαν φέτος. Η συμμετοχή πανεπιστημίων στα Times Higher Education Impact Rankings αυξάνεται ραγδαία από χρόνο σε χρόνο, αφού όλο και περισσότερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο επιδιώκουν να αναδείξουν τις επιδόσεις τους και τη δέσμευσή τους σε σχέση με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση