ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και γονείς, κλειδιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Το πρόγραμμα CAN MDS II προσφέρει την πολυθεματικότητα, λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή Αναστασία Παπαδοπούλου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το νέο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους όλες οι σχετικές υπηρεσίες της Πολιτείας με τη σεξουαλική κακοποίηση, το CAN MDS II, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας και του Συμβουλίου Φωνή, είναι όπως είπε στη συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή, Αναστασία Παπαδοπούλου, είναι απαραίτητο για να διασυνδεθούν και να καταγραφούν περιστατικά τα οποία χρειάζονται πολυθεματική παρέμβαση. «Πιλοτικά σχεδιάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση, εξ ου και είναι κάτω από την Εθνική Στρατηγική από το 2016, αλλά πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί για κάθε είδος κακοποίηση περιστατικών και διασύνδεσης των υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην αφήνονται να χάνονται περιστατικά στα οποία» σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.

Το πρόγραμμα CAN MDS II είναι μία βάση δεδομένων όπου κάθε υπηρεσία θα καταγράφει ξεχωριστά το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και έτσι οι ΥΚΕ θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για μία περίπτωση που παρακολουθούν. «Το σημαντικό λοιπόν είναι να μην ξαναχαθούν παιδιά λόγω απουσίας διασύνδεσης πληροφοριών». Ο δημιουργός του προγράμματος είναι ο Γιώργος Νικολαΐδης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της επιτροπής Lanzarote. Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου θα αλλάξει δραματικά, όταν εφαρμοστεί στην ολότητά του, τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών βίας έναντι παιδιών.
Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι ουσιαστικά ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης περιστατικών βίας και κακοποίησης, αφού όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να εργαστούν μαζί για ν’ αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό και το CAN MDS II προσφέρει ακριβώς αυτό που λείπει σήμερα, την πολυθεματικότητα.

Στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών λόγω της ύπαρξης του Σπιτιού του Παιδιού, δεν έχουμε πλέον ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά τις διαδικασίες διαχείρισης, ενώ όπως τονίζει η κα Παπαδοπούλου, ζητήματα διαχείρισης παρατηρούνται σε άλλα είδη βίας, λόγω της έλλειψης θεσμοθετημένης πολυθεματικής διαδικασίας.

Αύξηση των καταγγελιών

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου το 2021 έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, μιας και ο κόσμος πια νιώθει εμπιστοσύνη στις διαδικασίες και στο σύστημα και ότι η αντιμετώπιση που θα έχει ένα παιδί θύμα θα είναι στοχευμένη προς το συμφέρον του, θα προσφερθεί ανάλογη θεραπεία, θα υπάρχει σεβασμός στην ιδιωτική του ζωή και ό,τι ανάγκες έχει το παιδί και η οικογένειά του θα αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά από ένα πλαίσιο. Σημαντικός επίσης παράγοντας σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου είναι και η μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού, με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που προωθούν το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τον σωστό τρόπο.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί και η ουσιαστική συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, αφού η δημιουργία ειδικού κλιμακίου που ασχολείται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις διασφαλίζει ότι δεν χάνονται υποθέσεις από τη λεγόμενη αναφορά στην καταγγελία. Επίσης, και η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μια ακόμη εξαιρετική υπηρεσία, και λόγω της δουλειάς που γίνεται σε αυτή βλέπουμε την αύξηση καταγγελιών για αδικήματα κακοποίησης μέσω του διαδικτύου.

Ενημέρωση γονέων και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

«Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να μάθουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους και αυτό έρχεται μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» είπε η κα Παπαδοπούλου, τονίζοντας πώς όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο ο βιασμός, αλλά και το άγγιγμα, ή ακόμα και η απουσία αγγίγματος. «Η νομοθεσία καθορίζει περίπου 20 αδικήματα, μερικά από τα οποία δεν απαιτούν επαφή, και πάλι όμως είναι κακοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και τα αδικήματα μέσω διαδικτύου... μάλιστα, τα νούμερά μας για το 2020 λένε ότι το 60% των περιστατικών ήταν με σωματική επαφή και χωρίς το 30%».

Στην εξίσωση της πρόληψης μπαίνουν αβίαστα τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστεί η αναγκαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο δημοτικό, παρουσιάστηκε το υλικό με χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει η διδασκαλία τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε εκστρατεία η οποία στοχεύει στην ενημέρωση των γονιών/κηδεμόνων. «Τους προτρέπει να ζητήσουν οι ίδιοι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους και να μιλήσουν στα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που ενημερωνόμαστε και τα συμβουλεύουμε για οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο» και πρόσθεσε πως θα πρέπει οι γονείς ν’ αντιληφθούν ότι ναι μεν εμείς ως επίσημοι φορείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά και εκείνοι θα πρέπει να φροντίσουν για τη δική τους ενημέρωση. «Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και θέλουμε όλους και πρώτα και πάντα τους γονιούς/κηδεμόνες ως συμμάχους μας».

Στην ιστοσελίδα της Φωνής υπάρχει η ειδική κατηγορία «Είσαι Γονιός» με ερωταπαντήσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Καταγγελίες γίνονται στην Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων – Κλάδο ΔΑΣΚΑ στο 22808244, στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό και στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση