ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Wikström: Η Επιτροπή Αναφορών λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα της Αμμοχώστου

Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης

ΚΥΠΕ

Δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει υπόψη σοβαρά την κατάσταση όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο, Cecilia Wikström.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δερύνεια, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η κ. Wikström είπε ότι δεν μπορώ να σας δώσω οποιανδήποτε ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα λύσει τη διαμάχη που υπάρχει και αυτή την κατάσταση.

Είπε, επίσης, ότι όταν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες θα ετοιμάσουν μία έκθεση για την επίσκεψη αυτή, στην οποία θα αναφέρονται στο τι έχουν βιώσει και στο ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, κάνοντας κάποιες εισηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Είπε, επίσης, ότι δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης προς τον κυπριακό λαό, και υπογράμμισε πως η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού.

Η διάσκεψη δόθηκε στην παρουσία πλήθους Αμμοχωστιανών.

Εκτός από την κ. Wikström (Σουηδία), στο κλιμάκιο συμμετέχουν οι Alberto Cirio (Ιταλία), Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), Igor Šoltes (Σλοβενία), Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), Δημήτρη Παπαδάκης (Κύπρος), και Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος). Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Η κ. Wikström ανέφερε πως ήλθε στην Κύπρο όχι μόνο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, αλλά και εκπροσωπώντας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είπε πως η επίσκεψη πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής στην Αμμόχωστο τον Νοέμβριο του 2007, σημειώνοντας πως αυτό που εξετάζεται είναι οι δυνατότητες ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«’Ολοι έχουμε προσπαθήσει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους προκειμένου αυτό να καταστεί σημείο εκκίνησης για τη συνολική, ολοκληρωμένη λύση αυτής της διαμάχης», ανέφερε.

Είπε πως βρίσκονται στο νησί για μια επικαιροποίηση (update) σε ό,τι αφορά την κατάσταση, σημειώνοντας πως στα 44 χρόνια που έχουν περάσει η διεθνής κοινότητα έχει εμπλακεί σε αυτό το θέμα. Σημείωσε επίσης πως στεκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό.

Βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε μια συνέχεια σε ό,τι αφορά την αναφορά και να δούμε τα νέα στοιχεία που μπορούν να προστεθούν στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το 2007, είπε.

Ανέφερε πως αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και «πρέπει όλοι να είμαστε θαρραλέοι, αλλά και πολύ προσεκτικοί».

Είπε πως ο χρόνος εξαντλείται και πως πολύς κόσμος πεθαίνει χωρίς να έχει την ευκαιρία της επιστροφής, ενώ παράλληλα οι γενιές μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει όπως παλαιότερα που Ε/κ και Τ/κ να διαβιούσαν δίπλα - δίπλα.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, επεσήμανε και αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, την κοινωνία των πολιτών καθώς και τον άνθρωπο, που κατέθεσε την αναφορά, τον Λοϊζο Αυξεντίου, που τους συνόδευσε και σήμερα στην Αμμόχωστο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών μεταξύ άλλων ενθάρρυνε την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο να είναι πολύ ενεργή.

Είπε πως βίωσαν μια πολύ συγκινητική στιγμή τόσο χθες όταν συνάντησαν τον αναφορέα και την κοινωνία των πολιτών όσο και σήμερα όταν κόσμος σε απόγνωση και με δάκρυα στα μάτια, πολλές φορές, εξέφραζε την ευχή για επιστροφή.

Κάποια στιγμή ήταν δύσκολο να συναντούμε πολύ απεγνωσμένα άτομα, ανέφερε, σημειώνοντας πως «το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε και να εκφράσουμε τα αιτήματά σας και να τα προωθήσουμε» ώστε να «διατηρήσουμε την φλόγα αναμμένη».

«Δεν είστε μόνοι. Στεκόμαστε δίπλα σας», σημείωσε η Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε την κ. Wikström και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για την επίσκεψή τους και για το συνεχές ενδιαφέρον τους για το κυπριακό πρόβλημα «και ιδιαίτερα για τη μαρτυρική πόλη της Αμμοχώστου». Ευχαρίστησε επίσης τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις συνεχείς προσπάθειές τους.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναφοράς που έγινε για το θέμα της Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, σημειώνοντας πως παρά τις εκθέσεις που έγιναν και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του σώματος τίποτε δεν έγινε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Επεσήμανε πως η Επιτροπή Αναφορών γνωρίζει πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Σημείωσε πως «προσπάθειά μας είναι η επανένωση αυτού του νησιού για να ζήσουμε ειρηνικά σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία με τους Τουρκοκύπριους».

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Επιτροπή, που επισκέπτεται την Κύπρο σε αυτή τη στιγμή που υπάρχει στασιμότητα στις συνομιλίες και δεν υπάρχουν, όπως ανέφερε μεγάλες ελπίδες, σημειώνοντας πως μια κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου μέσω της προσπάθειας εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο κλίμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Για μας η λύση του Κυπριακού είναι το τέρμα, σημείωσε ο κ. Γαλανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση