ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η έλλειψη προσωπικού απειλεί επιχειρήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας οι πλείστες επιχειρήσεις, άρχισαν οι υπερωρίες στο λιανικό, γύρω στο 50% οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Γύρω στις 11.500 θέσεις εργασίας αναζητούν εταιρείες στη δημόσια υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, ενώ σε κάποιες χιλιάδες ανέρχονται και οι ανάγκες προσωπικού σε ιδιωτικές πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας. Ενδεικτικά σε μια τέτοια πλατφόρμα υπάρχουν αυτή την στιγμή αναρτημένες 3.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Οι 2610 αφορούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης και οι 2230 πλήρους απασχόλησης. Αναλυτικότερα ανά κλάδο, ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων προσφέρεται στο λιανικό εμπόριο, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα τεχνολογίας, πολυκαταστήματα και υπεραγορές. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα και οι θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, ενώ αυξημένες ανάγκες υπάρχουν στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, τα χρηματοοικονομικά και τα γραμματειακά. Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό στην αγορά αφού υπάρχει η πεποίθηση ότι τα κενά στην στελέχωση επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για ένα κατάστημα ένδυσης, είτε για ξενοδοχείο, είτε για υπεραγορά, είναι τεράστια και θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση της οικονομίας. Η ισορροπία στην αγορά εργασίας «έσπασε» την περίοδο του κορωνοϊού. Αφενός η ανεργία μειώθηκε στο 4,4% ίσως λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης του Υπουργείου Εργασίας. Αφετέρου, τους προηγούμενους μήνες η πλειοψηφία των κοινοτικών εργαζομένων με την εμφάνιση του κορωνοϊού επέστρεψαν στην χώρα τους και στην συνέχεια αναζήτησαν επαγγελματική στέγη σε χώρες με φθηνότερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την Κύπρο. Ήδη ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έχουν απευθυνθεί, μέσω επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτοντας ενώπιόν του το πρόβλημα και την λύση- εκσυγχρονισμό του πλαισίου απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, περί τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή, ήδη έχουν κατατεθεί οι απόψεις των πλευρών σε προσχέδιο το οποίο απέστειλε το Υπουργείο και πλέον ξεκινά η συζήτηση στην βάση αυτών.

Τα νέα ανοίγματα

Το δικό τους ρόλο στην υφιστάμενη κατάσταση είχαν βεβαίως τα νέα ανοίγματα στο λιανικό εμπόριο όπως εξηγεί ο Μάριος Αντωνίου, γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου). Το νέο εμπορικό κέντρο στην Λάρνακα αλλά και πιο πρόσφατα το άνοιγμα του εκπτωτικού χωριού στην Κοκκινοτριμιθιά εκτόξευσαν την ζήτηση προσωπικού σε αυτό τον κλάδο προσφέροντας αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το νέο Metropolis Mall στην Λάρνακα είχε ανοίξει πέραν των 600 θέσεων εργασίας ενώ το εκπτωτικό χωριό στην Κοκκινοτριμιθιά απορρόφησε άλλες 350 θέσεις. Πέραν του λιανικού, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το καζίνο Melco στη Λεμεσό, έχει προκηρύξει 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση προσωπικού υπερτερεί της προσφοράς.

Δύσκολα Χριστούγεννα

Το πρόβλημα είναι πλέον πρακτικό. Ειδικότερα στον τομέα του λιανικού, υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταστήματα καθυστέρησαν το άνοιγμά τους λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα κινητικότητα, εντούτοις κλείνουν τα καταστήματα τους ένεκα ελλείψεων προσωπικού. Όπως περιγράφει ο Μάριος Αντωνίου, η πραγματική εικόνα σήμερα είναι ότι αριθμός επιχειρήσεων ήδη αναγκάζεται να προχωρήσει σε υπερωριακή απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Η κατάσταση οξύνεται και επιδεινώνεται σε σημείο που αριθμός καταστηματαρχών είναι ήδη σε προβληματισμό για το πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν θέματα εύρυθμης λειτουργίας καταστημάτων- το υφιστάμενο προσωπικό θα κληθεί να δουλέψει υπερωρίες με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που συνεπάγονται και για τους ίδιους αλλά και για την επιχείρηση.

Από τρίτες χώρες

Κοινή θέση όλων των εμπλεκομένων φαίνεται να αποτελεί η κάλυψη αναγκών με προσωπικό από τρίτες χώρες. Ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης αιτήσεων για εργοδότηση αλλοδαπών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι φορείς στο λιανικό εμπόριο αλλά και στον τουριστικό κλάδο.

Από τον σύνδεσμο λιανικού εμπορίου τονίζεται ότι θα έπρεπε να επιδειχθούν άμεσα αντανακλαστικά και να δοθεί άμεση λύση εν τη γενέσει του προβλήματος. «Δεν θα έπρεπε να πακετοποιηθεί το συγκεκριμένο θέμα της νέας στρατηγικής απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες μαζί με τον εθνικό κατώτατο μισθό, την τηλεργασία και το θεωρούμε εντελώς λανθασμένο. Δεν υπάρχει χρόνος για κοινωνικό διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα». Δεν μπορούν να μπαίνουν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία, ή στην επένδυση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Κατ’ επέκταση βάζεις εμπόδια στην οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Το προσωπικό από τρίτες χώρες αποτελεί φυσικά μια μεσοπρόθεσμη λύση. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα πρέπει να γίνει μια έρευνα – manpower planning σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες του κλάδου σε ανθρώπινο δυναμικό και επαγγέλματα-εισήγηση την οποία προβάλλει ο ΣΤΕΚ. Πάντως τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα της ΟΕΒ με σκοπό ακριβώς την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό μέχρι το τέλος του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Με το μισό προσωπικό τα ξενοδοχεία

Το καλοκαίρι κύλησε δύσκολα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, όχι μόνο ένεκα της αβεβαιότητας για τις πληρότητες αλλά και λόγω των κενών στο εργατικό δυναμικό τους. Είναι γνωστό ότι οι διαρροές ξενοδοχοϋπαλλήλων σε άλλα επαγγέλματα ξεκίνησαν με την αρχή της πανδημίας, ένεκα ακριβώς της αβεβαιότητας που προκάλεσε ο κορωνοϊός κυρίως, στον τουριστικό κλάδο. Ίσως πάντως αυτές οι χαμηλότερες επιδόσεις του τουρισμού φέτος να είχαν ως αποτέλεσμα να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους το θέμα ελλείψεως προσωπικού. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ελλείψεις φτάνουν το 50% του προσωπικού. Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές ανάγκες σε θέσεις όπως καμαριέρες και καθαριστές/ίστριες, λαντζιέρηδες και μάγειρες. Σε δηλώσεις της στην «Κ» η γεν. διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, εκτιμά ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος το 2022 τα ξενοδοχεία να μην μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Είναι ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο αγκάθι για τα ξενοδοχεία εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν». Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με το Υπ. Εργασίας ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στην εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες αλλά και για την αξιοποίηση και εκπαίδευση πολιτικών προσφύγων. «Πρέπει επειγόντως να βρούμε τρόπους να την καλύψουμε για να γίνει κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού για την επόμενη σεζόν ώστε και να διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών», επισημαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X