ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

2025 Global Human Capital Trends - Έκθεση Deloitte

«Μετατρέποντας τις εντάσεις σε ευκαιρίες: Βοηθώντας τους ηγέτες να μετατρέψουν την αβεβαιότητα σε ευκαιρίες»

Δελτίο Τύπου

Η έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte, με τίτλο «Μετατρέποντας τις εντάσεις σε ευκαιρίες: Βοηθώντας τους ηγέτες να μετατρέψουν την αβεβαιότητα σε ευκαιρίες», εξετάζει το πώς οι εργαζόμενοι, οι διευθυντές, οι ηγέτες και οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να επανεξετάσουν την ανάπτυξη ταλέντων πέρα από τις παραδοσιακές πρακτικές που ήδη γνωρίζουμε, να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο των διευθυντών και να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ώστε να δημιουργήσουν αξία τόσο για τον οργανισμό όσο και για τους ανθρώπους τους.

Βασικά συμπεράσματα

  • Δύο στους τρεις (66%) διευθυντές και ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι οι νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τις θέσεις που αναλαμβάνουν, με την έλλειψη εμπειρίας να είναι το πιο συχνό πρόβλημα.
  • Σχεδόν τρεις στους τέσσερις οργανισμούς (73%) συμφωνούν ότι ο ρόλος του διευθυντή πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, αλλά μόλις το 7% αναφέρει σημαντική πρόοδο.
  • Περισσότεροι από τους μισούς (54%) των εργαζομένων και ηγετών εκφράζουν ανησυχία για τα ασαφή όρια μεταξύ ανθρώπινης εργασίας και τεχνολογίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η νέα πραγματικότητα δημιουργεί αντικρουόμενες ανάγκες μεταξύ των εργαζομένων, των ηγετών και των οργανισμών. Όσο οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου μειώνονται, μεγαλώνει το χάσμα της εμπειρίας των εργαζομένων, όσο ο ρόλος των μεσαίων στελεχών εξελίσσεται, αυτοί πρέπει να υποστηρίζονται και να εξελίσσονται ενώ πρέπει να διασφαλισθεί επίσης ότι τόσο οι οργανισμοί όσο και το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του AI.

«Οι στρατηγικές για το εργασιακό περιβάλλον εστιάζουν παραδοσιακά στο εργατικό δυναμικό συνολικά και όχι στο άτομο. Όμως, όταν εξετάζουμε σε βάθος τις δεξιότητες, τα καθήκοντα, τα κίνητρα και την ευημερία κάθε εργαζόμενου, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικά κίνητρα παραμονής και να ενισχύσουμε τη δημιουργική σκέψη γύρω από την επιτυχία του οργανισμού», δήλωσε η Simona Spelman, Deloitte Consulting LLP, Principal, US Human Capital National Leader.

Μειώνοντας το κενό μεταξύ των ανθρώπινων και των τεχνικών δεξιοτήτων

Οι οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ της ανάγκης για έμπειρους εργαζομένους και της πραγματικότητας ότι πολλοί υποψήφιοι με δεξιότητες στερούνται της απαραίτητης εμπειρίας. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι εισαγωγικού επιπέδου μειώνονται, καθιστώντας δυσκολότερη την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, οι οργανισμοί καλούνται να μεταβούν από τις αυστηρές απαιτήσεις για εμπειρία, σε προσλήψεις που βασίζονται στις δεξιότητες και το δυναμικό των ανθρώπων. Για την κάλυψη του κενού εμπειρίας, το 73% των στελεχών και το 72% των εργαζομένων συμφωνούν ότι οι οργανισμοί πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να συνδέσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ευκαιρίες για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας. Παράλληλα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (74%) εργαζόμενους, διευθυντές και ανώτατα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, συμφωνούν ότι η προτεραιοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας.

Εξελίσσοντας τον ρόλο της μεσαίας διοίκησης

Για να μπορέσουν οι οργανισμοί και οι εργαζόμενοι να αντεπεξέλθουν στις ταχύτατες αλλαγές και στην αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του παραδοσιακού ρόλου των διευθυντών. Πολλοί διευθυντές σήμερα επικεντρώνονται περισσότερο σε διεκπεραιωτικές, καθημερινές εργασίες παρά στην καλλιέργεια του ταλέντου στην ομάδα τους. Η αξιοποίηση του AI μπορεί να τους βοηθήσει να εξισορροπήσουν τις καθημερινές τους εργασίες ώστε να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικοί και ευέλικτοι στις καθημερινές τους αρμοδιότητες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι διευθυντές αφιερώνουν σχεδόν το 40% του χρόνου τους στην επίλυση τρέχον προβλημάτων και σε διοικητικά καθήκοντα, ενώ μόλις το 13% στην ανάπτυξη των ανθρώπων τους.

Την ίδια στιγμή πάνω από το ένα τρίτο (36%) των διευθυντών δηλώνει ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για να διαχειριστεί ανθρώπους, ενώ το 40% αναφέρει επιδείνωση της ψυχικής του υγείας μετά την ανάληψη αυτού του ρόλου.

Οι οργανισμοί που θα επαναπροσδιορίσουν επιτυχώς τον ρόλο του διευθυντή, θα είναι πιθανότατα καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα όλο και πιο σύνθετο και τεχνολογικά εξελιγμένο μέλλον. Όπως εξηγεί η Χάρις Κουρτελλή, Επιχειρησιακή Διευθύντρια στην ομάδα Human Capital της Deloitte Κύπρου, «Οι οργανισμοί καταργούν ή μειώνουν όλο και περισσότερο τους ρόλους της μεσαίας διοίκησης (middle management) με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ευελιξίας και της ενδυνάμωσης των εργαζομένων, αντιδρώντας στις οικονομικές πιέσεις και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά την τάση αυτή, οι διευθυντές διατηρούν τον κρίσιμο ρόλο τους στην καθοδήγηση, ανάπτυξη και παρακίνηση των εργαζομένων. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τον επανασχεδιασμό της εργασίας για την αρμονική συνεργασία με την ΤΝ και για την προώθηση στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξης της καινοτομίας. Η επανεφεύρεση του ρόλου του διευθυντή είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Οι οργανισμοί θα πρέπει να υποστηρίζουν τους διευθυντές αξιοποιώντας την ΤΝ για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, εκδημοκρατίζοντας τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών και ενδυναμώνοντας τη λήψη αποφάσεων. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων κρίσης των διευθυντών είναι το κλειδί για την πλοήγηση σε πολύπλοκα και ασταθή εργασιακά περιβάλλοντα για την επίτευξη καλύτερων ανθρώπινων και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων».

Μια πρόταση αξίας για τον εργαζόμενο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Καθώς οι εργαζόμενοι αξιοποιούν όλο και περισσότερο το ΑΙ, η εργασιακή τους εμπειρία αλλάζει με απρόβλεπτους και συχνά απαρατήρητους τρόπους. Η συνεργασία ανθρώπου και ΑΙ γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, ενισχύοντας τη σύγχρονη «πρόταση αξίας για τον εργαζόμενο» (Employee Value Proposition – EVP), δηλαδή τους παράγοντες που λαμβάνει κάποιος υπόψη στην επιλογή για να εργαστεί και να παραμείνει σε έναν οργανισμό. Ένα ανανεωμένο EVP μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να στηρίξουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές. Πάνω από το 70% των διευθυντών και των εργαζομένων είναι πιο πιθανό να ενταχθούν και να παραμείνουν σε έναν οργανισμό εφόσον το EVP τους βοηθά να εξελιχθούν σε έναν κόσμο καθοδηγούμενο από το ΑΙ.

Επιπλέον, οι ηγέτες που επικοινωνούν ξεκάθαρα τον ρόλο του ΑΙ στον μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας, στην επαγγελματική εξέλιξη και στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ανθρώπινου δυναμικού, με πάνω από τους μισούς (52%) ηγέτες να θεωρούν τη βαθύτερη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής ως ένα πολύ σημαντικό ή ακόμη και κρίσιμο ζήτημα.

Ολόκληρη η Έκθεση της Deloitte είναι διαθέσιμη στο 2025 Global Human Capital Trends: https://deloi.tt/4bw2RtI

Μεθοδολογία έρευνας

Η έρευνα της Deloitte 2025 Global Human Capital Trends βασίστηκε σε δημοσκόπηση σχεδόν 10.000 στελεχών επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού από διάφορους κλάδους και τομείς σε 93 χώρες σε 93 χώρες. Πέρα από τη γενική, παγκόσμια έρευνα που προσφέρει τα βασικά δεδομένα της ετήσιας έκθεσης, η Deloitte ενίσχυσε φέτος την έρευνά της με εξειδικευμένα ερωτηματολόγια για εργαζόμενους, διευθυντές και ηγέτες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αποκλίσεις μεταξύ της αντίληψής τους και της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Τα δεδομένα της έρευνας εμπλουτίστηκαν από περισσότερες από 25 συνεντεύξεις με ανώτατα στελέχη κορυφαίων οργανισμών παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση