ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομολογιακή έκδοση-μαμούθ 17 δισ. δολ. από τη Microsoft

Eξέδωσε ομόλογο πρώτη φορά το 2009 και έκτοτε το επανέλαβε αρκετές φορές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην πώληση ομολόγου-μαμούθ προχώρησε η Microsoft, αποκομίζοντας 17 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση στην οποία έχει προβεί
η συγκεκριμένη εταιρεία. Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο η έκδοση και η πώληση τίτλου από τον οποίο συγκέντρωσε 20 δισ. δολάρια και τα χρησιμοποίησε για την εξαγορά του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedIn.

Οπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα The Wall Street Journal η τελευταία έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αγορών, δίνοντας τη δυνατότητα στη Microsoft να αυξήσει το αρχικό μέγεθος της προσφοράς, το οποίο έφθανε τα 14 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έσοδα από το ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανείου για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της LinkedIn.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο η Microsoft είχε εξασφαλίσει όλες τις εγκρίσεις, που χρειάζονταν από τις επιμέρους ρυθμιστικές αρχές για να ολοκληρωθεί η απόκτηση της LinkedIn. Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί και η εξέταση της εξαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει.

Κάνοντας μια αναδρομή, θα διαπιστώσουμε ότι η Microsoft είχε το 2009 πρώτη φορά εκδώσει και διαθέσει ομόλογα και έκτοτε το επανέλαβε αρκετές φορές. Ταυτόχρονα, πάντως, συνέχισε και το μεγαλόπνοο πρόγραμμά της για την επαναγορά των μετοχών της, που βρίσκονται στα χέριαδιαφόρων επενδυτών θεσμικών και μη.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016 η Microsoft είχε ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκ νέου αγοράς μετοχών, σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του
προηγουμένου. Ο στόχος του Σεπτεμβρίου ήταν για την απόκτηση τίτλων αξίας 40 δισ. δολαρίων. Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο με λήξη στις 26 Ιανουαρίου για το οικονομικό 2016 - 2017, τα καθαρά έσοδα της Microsoft ανήλθαν στα 5,2 δισ. δολάρια, εν συγκρίσει με τα 5,02 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.

Τόσο η Microsoft όσο και η Amazon και η Expedia εξέφρασαν σθεναρά την αντίθεσή τους στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι κατεξοχήν οι ΗΠΑ συναπαρτίζονται από ανθρώπους με διαφορετική προέλευση
και κουλτούρα και γι’ αυτό μεγαλουργούν στην καινοτομία, τις
εφευρέσεις και τις νέες ιδέες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση