ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αχίλλειος πτέρνα του τουρισμού

Χώροι στάθμευσης, άθλησης, ποδηλατόδρομοι και δομημένο αστικό περιβάλλον στα σοβαρότερα θέματα του τουρισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Χαμηλή βαθμολογία συγκεντρώνουν για τους τουρίστες υποδομές όπως το δομημένο αστικό περιβάλλον, η οδική ασφάλεια, οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια και τα επίπεδα θορύβου σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου ΣΤΕΚ, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Ηράκλειτος του ΤΕΠΑΚ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που διεξήγαγε ο ΣΤΕΚ και προκύπτουν από 550 ερωτηματολόγια, τα οποία απαντήθηκαν από εγχώριο και εισερχόμενο τουρισμό μέχρι τις 28 Μαρτίου. Βάσει της έρευνας, οι τουρίστες παρουσιάζονται ακόμη πιο δυσαρεστημένοι για τους χώρους άθλησης, τους χώρους στάθμευσης, τους ποδηλατόδρομους, την διεξαγωγή φεστιβάλ και εκδηλώσεων στις περιοχές όπου έμειναν κατά την διάρκεια των διακοπών τους και φυσικά για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το συγκεκριμένο πεδίο συγκέντρωσε την χαμηλότερη βαθμολογία κυρίως για τον εγχώριο τουρισμό.

Ανά επαρχία

Η έρευνα δίνει και τον βαθμό ικανοποίησης τουριστών ανά επαρχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης συγκεντρώνει η Λάρνακα (63,3%), η Λευκωσία (50%) και η Λεμεσός (45,5%). Την ίδια ώρα στην Πάφο και την Λεμεσό υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 5% που δηλώνει απογοητευμένο με τα επίπεδα υπηρεσιών και τις υποδομές. Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις περιοχές τα επίπεδα ή μη, ικανοποίησης των τουριστών δεν διαφοροποιούνται. Έτσι, ενώ οι τουρίστες μένουν ικανοποιημένοι από την φιλοξενία, τις δημόσιες παραλίες και το αίσθημα ασφάλειας, την ίδια ώρα φεύγουν δυσαρεστημένοι για την εικόνα των δημόσιων συγκοινωνιών, των ποδηλατόδρομων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και αυτό ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις τουριστικές μας περιοχές.

Το αστικό περιβάλλον

Στα μεγάλα μειονεκτήματα του κυπριακού τουρισμού είναι και το δομημένο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σύμφωνα με την έρευνα γίνεται έντονα αντιληπτό στην Πόλη Χρυσοχούς, καθώς και στην Λάρνακα. Στην Πάφο φαίνεται να προκύπτει ζήτημα με την οδική ασφάλεια, στον Πρωταρά με τα επίπεδα θορύβου ενώ στην Αγία Νάπα τα βασικά προβλήματα είναι η οδική ασφάλεια, οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι χώροι στάθμευσης. Από τα πιο πάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι το τουριστικό προϊόν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από παραμέτρους οι οποίες δεν είναι στην βάση τους τουριστικές. Είναι γι΄ αυτό που η ολιστική προσέγγιση του τουρισμού είναι εξαιρετικά σημαντική, επισήμανε ο ερευνητικός συνεργάτης υπεύθυνος της έρευνας, κ. Λεωνίδας Αντωνίου.

Τα ατού

Υπάρχουν όμως και χαρακτηριστικά τα οποία βάσει της έρευνας, φαίνεται ότι αφήνουν ικανοποιημένους τους τουρίστες. Από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές, αυτές που συγκέντρωσαν τον ψηλότερο βαθμό ικανοποίησης (4,5/5) από τους φιλοξενούμενους ήταν οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Για τους εξωτερικούς επισκέπτες σημειώνεται ότι πρόκειται για πελάτες της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τα ξενοδοχεία τους για την έρευνα- κυρίως ξενοδοχεία ψηλής ποιότητας. Άρα είναι λογικό, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου να συγκεντρώνουν ψηλό βαθμό ικανοποίησης για τον εισερχόμενο τουρισμό που συμμετείχε στην έρευνα. Ικανοποιημένοι είναι και οι Κύπριοι οι οποίοι συμμετείχαν σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Αυτά ήταν τα πλέον θετικά. Στην θετική πλευρά καταγράφονται και χαρακτηριστικά που αφορούν την καθαριότητα της περιοχής, τις δημόσιες παραλίες, το φυσικό περιβάλλον που συνάντησαν και τις πισίνες. Σχεδόν στα ίδια επίπεδα είναι και η ικανοποίηση για το αίσθημα ασφάλειας καθώς και για τον σεβασμό, την φιλοξενία και την υποδοχή που έτυχαν από τους ντόπιους.

Σηκώνει βελτίωση

Σε αποδεκτά αλλά όχι βέλτιστα επίπεδα (με άριστα το 5, συγκέντρωσαν βαθμολογία 3-4), και με ανάγκη για σημαντική βελτίωση είναι οι υπηρεσίες και οι παροχές για την φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οι υπαίθριοι χώροι και οι παιδικές χαρές, η αγορά, τα κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς και οι τουριστικές πληροφορίες. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία από τον εγχώριο τουρισμό σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό. Σημειώνεται ότι η έρευνα εξετάζει τον βαθμό ικανοποίησης των τουριστών, εγχώριων και του εξωτερικού, σε ό,τι αφορά κυρίως τις υπηρεσίες και τις υποδομές που συναντούν στις περιοχές που επισκέπτονται. Το ερωτηματολόγιο ξεκίνησε αρχές του Μάρτη και είναι σε εξέλιξη μέχρι το τέλος Ιουνίου για τα τελικά αποτελέσματα, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουν συγκεντρωθεί μετά από την συμπλήρωση 550 ερωτηματολογίων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (30,2%) προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 17,11% από τη Ρωσία, Ελλάδα 5,26% και το Ισραήλ 2,63%.

«Να ληφθούν αποφάσεις και δράσεις»

Σε δηλώσεις της στην «Κ» η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ανέφερε ότι ο ΣΤΕΚ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της ύπαρξης και αξιοποίησης δεδομένων στον τουριστικό τομέα, αφού μπορούν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για αναβάθμιση και επίλυση ζητημάτων του τομέα. «Για αυτό το λόγο πρωτοστατήσαμε στην αναθέρμανση του θέματος της ανάγκης επαρκών στατιστικών δεδομένων αλλά και ερευνών που θα ενισχύσουν την λήψη αποφάσεων και δράσεων τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των επιχειρηματιών για να πετύχουμε το στόχο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος αλλά και του προορισμού γενικότερα».

Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει, όπως αναφέρει, και η πρωτοβουλία του συνδέσμου για διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Ηράκλειτος του ΤΕΠΑΚ, σε τουρίστες (Κύπριους και ξένους) όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησής τους από τις υπηρεσίες και τις υποδομές αλλά και τα προβλήματα των τουριστικών προορισμών. Όπως σημειώνει, μέσα από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας έχουν καταγραφεί τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του τουριστικού μας προϊόντος και μπορούν να τύχουν αξιοποίησης για περαιτέρω βελτίωση. Για παράδειγμα, διαφάνηκε πως σε αρκετά θέματα υποδομών μπορούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις. Ακόμα και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, διαφάνηκε πως ορισμένες επαρχίες υστερούν έναντι άλλων σε συγκεκριμένα ζητήματα, άρα οι τοπικές Αρχές πλέον έχουν ένα μέτρο σύγκρισης στη βάση του οποίου μπορούν να προβούν στις ανάλογες βελτιώσεις. «Είμαστε βέβαιοι πως μέσα από την εξέλιξη της έρευνας και την εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων, θα συμβάλουμε στην ουσιαστική απεικόνιση της αντίληψης των ξένων και των Κυπρίων τουριστών αλλά και στην χαρτογράφηση των απαιτούμενων δράσεων», αναφέρει καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση