ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηλίας Ηλιάδης: Απαραίτητη η ενίσχυση της ρευστότητας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ 

Τους τελευταίους μήνες, ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που μας έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητες περιοχές και μας έχει δημιουργήσει αναστάτωση, ανασφάλεια, ανησυχίες και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον μας. Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον καλούμαστε να επιδείξουμε ψυχραιμία αλλά και ρεαλισμό, να αναλύσουμε τα δεδομένα και με προσοχή να σχεδιάσουμε τα επόμενά μας βήματα, ώστε να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς στις προκλήσεις που υφίστανται αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν. Πέραν από την υγεία μας, ο μεγαλύτερος φόβος που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τη διάρκεια και την πορεία που θα έχει, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το πραγματικό μέγεθος των επιπτώσεων, τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Σίγουρα ορισμένοι κλάδοι θα πληγούν περισσότερο από κάποιους άλλους, όπως για παράδειγμα αυτοί που σχετίζονται με τον τουρισμό ωστόσο μια οικονομική ύφεση αυτού του μεγέθους θα επηρεάσει αρνητικά κάθε τομέα δραστηριοποίησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προβλέψεις είναι πολύ αρνητικές με αρκετούς διεθνείς οργανισμούς να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5%, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ από 8% έως 12%. Στην Κύπρο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί από 5% μέχρι 9,7%. Σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Μέσα από τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε, επικεντρώθηκε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των πολιτών ενώ παράλληλα μέσα από το πακέτο στήριξης της οικονομίας, ενίσχυσε τις επιχειρήσεις και προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. Τα μέτρα αυτά θα συγκρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τη συρρίκνωση της οικονομίας, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επιστροφή στην «κανονική κανονικότητα».

Από εδώ και πέρα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας και πρέπει να επισημάνω ότι οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα, να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά στη διαδικασία παροχής ρευστότητας, να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους και να παραμερίσουν τις όποιες τυπικές αγκυλώσεις. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ παραμένει εκκρεμής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών μελών αναφορικά με τη μορφή που θα έχει. Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη από ότι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και να καταλήξουν σύντομα σε σχετική συμφωνία. Επίσης, σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσει η εξεύρεση θεραπείας ή και εμβολίου για τον κορωνοϊό, κάτι που υπολογίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε με μεγάλη προσοχή την
πορεία μας, ειδικά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο. Φυσικά, μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί συλλογικότητα, συνέργειες και συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τόσο για την τόνωση της εσωτερικής
αγοράς όσο και για την άντληση ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία.

Ο τομέας των ακινήτων, ως βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και του τομέα της απασχόλησης, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές. Όσον αφορά την άντληση ξένων κεφαλαίων, μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να επηρέασε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ωστόσο, ένα τέτοιο εργαλείο εν μέσω αυτής της κρίσης, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μέρος της στρατηγικής και του μηχανισμού ανάκαμψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι μια τέτοια κρίση βγάζει στην επιφάνεια σημαντικές ευκαιρίες που εάν γίνουν αντιληπτές και πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για την αξιοποίηση τους, μπορεί να επιφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Μια τέτοια περίοδος αναδεικνύει στοιχεία όπως η προσωπική και οικογενειακή προστασία, η οικονομική ασφάλεια και προοπτική, η σταθερότητα και οι ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης, στοιχεία δηλαδή που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός.

Στον δικό μας σχεδιασμό ως Pafilia, έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα και έχουμε διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών σε όλα μας τα έργα. Επίσης, έχουμε επικεντρωθεί στη διατήρηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για την Κύπρο σε υψηλά επίπεδα, ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίηση των επενδύσεων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υποστηρικτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει διαδραματίζει η θετική εικόνα που έχει κτίσει η Κύπρος σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, ως αποτέλεσμα των έγκαιρων και αποτελεσματικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία αξιοποίησης της τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας, έχουμε αναπτύξει σημαντικά εργαλεία που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ψηφιακής ξενάγησης στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Πρόκειται για μια διαδικασία που μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα τα ωφελήματα που μπορούμε να έχουμε από την ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και μας ώθησε να αναθεωρήσουμε την οπτική με την οποία αντικρίζουμε τις νέες δεξιότητες και ικανότητες που γίνονται πλέον αναγκαίες στους χώρους εργασίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει την ανθρωπότητα σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, αναδεικνύει στοιχεία όπως ο σεβασμός, η ατομική ευθύνη, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή ενώ τονίζει έντονα την ανάγκη για ενίσχυση της βιωσιμότητας και των αντοχών των επιχειρήσεων μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να δράσουμε νηφάλια και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ώστε σε πρώτο στάδιο να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην «κανονική κανονικότητα».

*Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Pafilia Property Developers.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X