ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

K.Treppides & Co Ltd: Ποδόσφαιρο και Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Οι επενδύσεις τεράστιων χρηματικών ποσών από αυτά τα άτομα σε επαγγελματικά αθλήματα δεν οφείλονται πάντοτε στο οικονομικό όφελος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Γράφει ο Αλέξης Δαλίτης Ανώτερο Διευθυντικό Στέλεχος  K. Treppides & Co Ltd

Εδώ και χρόνια έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους φορείς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να ξεπλένουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες αλλά και να αντλούν παράνομα εισοδήματα από αυτό.

Τα νέα όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι και τα καλύτερα για άτομα σαν τα πιο πάνω, καθώς η Επιτροπή αφιέρωσε 8 σελίδες στην έκθεση αξιολόγησης της (Βέλγιο 24.07.2019, SWD (2019) 650 final) για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποδοσφαίρου.

Οι επενδύσεις τεράστιων χρηματικών ποσών από αυτά τα άτομα σε επαγγελματικά αθλήματα δεν οφείλονται πάντοτε στο οικονομικό όφελος αλλά μπορεί και να περιλαμβάνουν κίνητρα όπως το κοινωνικό κύρος, καθώς και η προοπτική σύνδεσης και δημιουργίας δικτύωσης με τις αρχές, γνωστούς επιχειρηματίες και άλλες διασημότητες. Τέτοιες ενέργειες έχουν ως σκοπό να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη το ίδιο κύρος και σεβασμό που πιθανόν να χαίρουν τα άτομα με τα οποία επιδιώκουν να συναναστρέφονται.

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει διάφορα παραδείγματα σχετικά με τις μεθόδους που τα εγκληματικά στοιχεία, είτε ξεπλένουν παράνομο χρήμα είτε χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο, για να καρπώνονται διεφθαρμένα κέρδη.
Μέσω Καθορισμού του αποτελέσματος των Αγώνων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην έκθεσή της, στο παράδειγμα μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που έχει δημιουργήσει διάφορες ιστοσελίδες σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στοιχημάτων όπου οποιοσδήποτε μπορεί να στοιχηματίσει σε αθλητικά γεγονότα (όπως το ποδόσφαιρο). Η ομάδα συμμετείχε σε προσπάθειες για τον καθορισμό αγώνων σε ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, πόνταραν τους στημένους αγώνες στην ασιατική αγορά όπου εξασφάλισαν μεγάλα οικονομικά κέρδη αφού είχαν προηγούμενη γνώση για το αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο παρουσίαζαν τα έσοδα ως «νόμιμα κέρδη» από τα τυχερά παιχνίδια όπως και το εισόδημα που προερχόταν από τη διαχείριση της online πλατφόρμας στοιχημάτων.

Στόχευση ποδοσφαιρικών συλλόγων με οικονομική στενότητα

Ένα άλλο εγκληματικό δίκτυο είχε ως στόχο ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι σύλλογοι προσεγγίζονται από άτομα που ενεργούσαν ως «αντιπρόσωποι επενδυτών». Οι «αντιπρόσωποι επενδυτών» ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους συλλόγους οικονομικά, αλλά στην ουσία τα χρήματα προέρχονταν από άγνωστα πρόσωπα και άγνωστες πηγές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δωροδοκίες και διαφθορά

Βρώμικα χρήματα είναι βεβαίως και τα χρήματα που μπορεί να αποδέχονται οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι προπονητές και άλλοι συμμετέχοντες στο ποδόσφαιρο, με σκοπό να καθορίσουν το αποτέλεσμα ή άλλα γεγονότα ενός αγώνα. Συνήθως οι αποδέκτες τέτοιων χρημάτων αρχίζουν ταυτόχρονα να δραστηριοποιούνται με δικές τους επιχειρήσεις για να δικαιολογήσουν τα μεγάλα εισοδήματα που προήλθαν από δωροδοκίες και διαφθορά. Οι νέες επιχειρήσεις είναι επομένως τα πλυντήρια τέτοιων παράνομων εσόδων.

Η αυξημένη χρήση συμβολαίων εικόνας και χορηγιών

Η αυξημένη χρήση συμβολαίων εικόνας, διαφήμισης και χορηγιών, θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο για τη φοροδιαφυγή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα από τις συμβάσεις αυτές μεταφέρονται σε εταιρείες τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου και όχι στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου, στην προσπάθεια βεβαίως για αποφυγή δήλωσης αυτού του εισοδήματος και κατά συνέπεια της αποφυγής καταβολής του φόρου στις τοπικές αρχές.

Με βάση τα παραπάνω παραδείγματα, είναι προφανές ότι τα επαγγελματικά αθλήματα και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη, μπορεί να είναι το τέλειο μέσο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο επικινδυνότητας για παράνομο χρήμα μέσα από το ποδόσφαιρο θεωρείται σημαντικό.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή παραδέχεται ότι οι έλεγχοι και τα μέτρα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται επί του παρόντος στον τομέα, είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και εξακολουθούν να διατηρούν το ποδόσφαιρο ως ελκυστικό μέσο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για περιορισμό των πιο πάνω φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης μητρώου αντιπροσώπων (agents) παικτών, η υποχρέωση για αναφορά στις αρχές ύποπτων δραστηριοτήτων, η τήρηση αρχείων για τουλάχιστον 5 έτη, η αναγνώριση των επενδυτών σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και η υποχρέωση διεξαγωγής ανεξάρτητου ελέγχου δεν θεωρούνται επαρκή, και δείχνει ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διστάζει επί του παρόντος να επιβάλει αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα στη ρύθμιση όλων των εμπλεκόμενων μερών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμούνται όλοι ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους σημαντικότερους παράγοντές του, τους ποδοσφαιρόφιλους που ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα 36 εκατομμύρια επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστατευθούν τα σημαντικά αυτά κομμάτια ποδοσφαίρου, να υπάρχει σεβασμός στο 50% του πληθυσμού του πλανήτη και να βρουν περισσότερους τρόπους για να καταπολεμήσουν τις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες που καρπώνονται παράνομα και ανήθικα χρήματα από αυτό.

Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι Κύπριοι εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προωθήσουν την ένταξη του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού τομέα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υποχρεωθούν όλα τα κράτη μέλη να διενεργούν επαρκείς ελέγχους, την δέουσα επιμέλεια και εκθέσεις, όπως απαιτείται για όλους τους άλλους τομείς όπου διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά. Η απουσία ενιαίου νομικού πλαισίου, ελέγχων και αυστηρών μέτρων που επί του παρόντος αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών και των τοπικών αρχών τους, δυστυχώς παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται οι διάφοροι τα κενά που υπάρχουν και να κρύβονται πίσω από την έλλειψη ξεκάθαρων νομικών πλαισίων και υποχρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πιστεύω ότι οι τοπικοί φορείς, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και εξειδικευμένους συμβούλους σε θέματα παράνομου χρήματος, είναι καιρός να συζητήσουν ενεργά, συντονισμένα και στοχευμένα την πηγή του προβλήματος και να προτείνουν μέτρα τόσο στο Κυπριακό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό ώστε να αποδείξουμε την ετοιμότητά μας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στο ποδόσφαιρο.

Η K. Treppides & Co Ltd, είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία στην Κύπρο, με εδραιωμένη διεθνή παρουσία και γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία και τη Μάλτα. Σήμερα το εργατικό δυναμικό της K.Treppides & Co Ltd, ανέρχεται στους 200 επαγγελματίες. Προσφέρει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών, φορολογικών, λογιστικών υπηρεσιών σε ομίλους, εταιρείες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε διεθνή βάση σε διάφορους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς. Η Εταιρεία η οποία ξεκίνησε τις εργασίες τις το 1985, διαθέτει 35 χρόνια εμπειρίας και μια επίλεκτη ομάδα έμπειρων στελεχών οι οποίοι μπορούν να καθοδηγούν και να βοηθήσουν επενδυτές και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εδραίωσης και μετέπειτα επενδυτικής δραστηριότητας στην Κύπρο και διεθνώς.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Alexis.D@treppides.com

www.treppides.com

Nicosia: Treppides Tower, Kafkasou 9, Aglantzia, CY 2112, Nicosia, Cyprus
Limassol: Kristellina Tower, 12 Arch.Makarios III Avenue, Mesa Geitonia, CY 4000 Limassol, Cyprus
London: 7 Milner Street, London SW3 2QA
Malta: Level 1, Somnium, Tower Road, Swatar, Birkirkara BKR 4012

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση