ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου εργάζονται κατά της πανδημίας

Η ΣΜΙΚ τροφοδοτείται από την πέραν των 30 ετών εμπειρίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Δελτίο Τύπου

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί για τους διδακτορικούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) το γεγονός ότι, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας της COVID-19 στην Κύπρο. Οι διδακτορικοί φοιτητές, μαζί με τους καθηγητές τους, βοήθησαν στην εικοσιτετράωρη στελέχωση του Τμήματος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες διάγνωσης του ιού. Η ενεργή συμμετοχή φοιτητών και αποφοίτων της ΣΜΙΚ στη συλλογική αυτή προσπάθεια αποτελεί αναμφισβήτητα εντυπωσιακό σημείο αναφοράς στο βιογραφικό του καθενός, εντός και εκτός συνόρων.

Οι διδακτορικοί φοιτητές της ΣΜΙΚ, έχοντας εμπλουτίσει το βιογραφικό τους με αυτή την εμπειρία, αποκτούν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Πέραν του εμπλουτισμού του βιογραφικού, τα πιο ισχυρά εφόδια τα αποκομίζει ο νεαρός επιστήμονας κατά τη διάρκεια εργαστηριακής εργασίας, σε πραγματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από πίεση, διαχείριση ενός τεράστιου όγκου δειγμάτων/δεδομένων και σίγουρα άγχους. Οι εν λόγω συνθήκες εκπαιδεύουν τους ανερχόμενους επιστήμονες και τους βοηθούν να ανακαλύψουν ο καθένας τα όρια της ψυχικής και σωματικής του αντοχής, ενώ παράλληλα καλούνται να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Βεβαίως, ο επαγγελματισμός, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων αλλά και η αναγνώριση και στήριξη του κόσμου είναι στοιχεία που σημαδεύουν τον επιστήμονα, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι αυτό με το οποίο ασχολείται ταλανίζει την ανθρωπότητα και χρίζει άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η ΣΜΙΚ τροφοδοτείται από την πέραν των 30 ετών εμπειρίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, αποτελεί εγγύηση για το επίπεδο κατάρτισης των μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής, από το 2012.

Έρευνες με άμεση επίδραση στον ασθενή

Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ έχουν προβεί σε αξιόλογες έρευνες, ειδικότερα σε διδακτορικό επίπεδο, όπου η φοίτηση είναι τετραετής. Κατά την διάρκεια του διδακτορικού τους, έχουν την δυνατότητα να προβούν σε εις βάθος έρευνα επί των ασθενειών οι οποίες μελετώνται από τα διάφορα τμήματα του ΙΝΓΚ. Μέσω των ευρημάτων τους, μπορεί να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο διαθέτει τμήματα τα οποία ασχολούνται ερευνητικά και διαγνωστικά με συχνές και σπάνιες ασθένειες οι οποίες προσβάλλουν τον Κύπριο πολίτη, όπως είναι οι νευρομυϊκές παθήσεις, η θαλασσαιμία, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, οι νεφροπάθειες, οι λοιμώξεις, οι χρωμοσομικές ανωμαλίες, τα Βιοχημικά νοσήματα, οι νευρολογικές και νευρογενετικές ασθένειες.

Αντάξια διεθνών οργανισμών

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου απολαμβάνουν εκπαίδευσης ισάξιας αυτής που προσφέρεται από διεθνείς οργανισμούς και αυτό ήταν το σκεπτικό και το κίνητρο πίσω από την δημιουργία της. Για τα κυπριακά δεδομένα, η ίδρυση της Σχολής θεωρείται καινοτόμα, καθώς κάτω από την ίδια στέγη συνυπάρχουν η έρευνα, οι διαγνωστικές και κλινικές υπηρεσίες μαζί με την εκπαίδευση.

Πλέον, όπως όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ΣΜΙΚ έχει προβεί σε λειτουργικές αλλαγές, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στη χρήση της τεχνολογίας και στην εξεύρεση καινοτόμων μεθόδων εκμάθησης. Η Σχολή έχει επενδύσει σε συστήματα διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας ούτως ώστε φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, τις οποίες θα λάμβαναν και εντός των εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά, με την ΣΜΙΚ να δηλώνει απόλυτα προετοιμασμένη να συνεχίσει να παρέχει άριστη εκπαίδευση στη νέα γενιά επιστημόνων. Αργότερα, αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας τον Σεπτέμβριο και τις οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς, η εκπαίδευση θα μπορεί να συνεχιστεί διαδικτυακά ή με την παρουσία των φοιτητών στο ΙΝΓΚ ή με συνδυαστικό τρόπο.

Τα προνόμια φοίτησης

Η δράση του ΙΝΓΚ κινείται γύρω από τρεις πυλώνες, την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το Ινστιτούτο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επομένως, στόχος είναι πάντοτε η ακαδημαϊκή αριστεία και η ποιοτική απόδοση. Ο κάθε φοιτητής έχει τον ακαδημαϊκό επόπτη και τον ερευνητικό επόπτη με σκοπό την στενή παρακολούθηση και την εξασφάλιση της καλύτερης απόδοσης και επιτυχίας του.

Η ΣΜΙΚ έχει καθορίσει έναν συνδυασμό μαθησιακών και επαγγελματικών στόχων για κάθε διάλεξη. Η πρακτική αυτή προετοιμάζει τους απόφοιτους για εργασία σε πραγματικές συνθήκες, καθιστώντας τους πιο ανταγωνιστικούς στην εξεύρεση εργασίας.

Τέλος, όσον αφορά τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στις οποίες εκτίθενται οι φοιτητές, αυτές αφορούν προγράμματα που είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων, ενώ οι ερευνητικές τους διατριβές εκπονούνται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου. Άξιο αναφοράς είναι το ότι στη Σχολή του Ινστιτούτου δεν υπάρχουν τεχνητά εργαστήρια στημένα για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά η πραγματικότητα των ασθενειών με τις οποίες ασχολείται εδώ και πέραν των τριών δεκαετιών το ΙΝΓΚ.

Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινή πραγματικότητα των ασθενειών τις οποίες μελετούν στις έρευνες τους, βλέπουν τους ασθενείς να εισέρχονται στο ΙΝΓΚ για ραντεβού στις κλινικές, για να παραλάβουν φάρμακα, για την περίθαλψη τους στο θάλαμο και για φυσιοθεραπεία. Κάποιες έρευνες διδακτορικών φοιτητών χρησιμοποιούν δεδομένα τα οποία συλλέγει ο ίδιος ο φοιτητής από τον ασθενή, πάντα με τη συγκατάθεσή του, για συμμετοχή στην έρευνα. Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ βίωσαν σε πραγματικές συνθήκες και την έλευση της νόσου COVID-19 στην Κύπρο.

Νέο ακαδημαϊκό έτος

Οι αιτήσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 συνεχίζονται, ενώ οι συνεντεύξεις αξιολόγησης των αιτητών γίνονται διαδικτυακά. Οι αιτήσεις αφορούν τα εξής προγράμματα:

-        Μάστερ (MSc) προγράμματα (πλήρης και μερική φοίτηση) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη και Βιοϊατρική Έρευνα

-        Διδακτορικά (PhD) προγράμματα στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμη

Οι υποτροφίες

Η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους διδακτορικούς φοιτητές της, για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος των σπουδών τους. Υποτροφίες παρέχονται και σε φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ.

Διαδικτυακές Ημέρες Ενημέρωσης

Όσοι ενδιαφέρονται για φοίτηση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές ημέρες ενημέρωσης, τις ημερομηνίες 3, 10, 17, 24 και 31 Μαρτίου. Συμμετέχοντας, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Λειτουργούς του Γραφείου Εκπαίδευσης, Ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις προγραμμάτων.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες ενημέρωσης και την υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22:

www.cing.ac.cy/csmm/

csmm@cing.ac.cy

Γραφείο Εκπαίδευσης 22 392840

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση