ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κυρώσεις στη Huawei ενισχύουν την Xiaomi

Η Xiaomi το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατάφερε να μεγαλώσει τον τζίρο της κατά 35% στα 72 δισ. γουάν (περίπου 9,3 δισ. ευρώ)

Kathimerini.gr

Η κινεζική Xiaomi, ήδη τρίτη σε πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων στη Γερμανία, έχει επεκτατικές βλέψεις. Προφανώς και η συγκυρία δεν μπορούσε να είναι χειρότερη. Εν μέσω της πανδημίας η κινεζική κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών άνοιξε πέρυσι τον Ιούλιο το πρώτο της υπερκατάστημα στη Γερμανία, όπως σχετικώς αναφέρει η Deutsche Welle. Και συγκεκριμένα στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναγκάστηκε να κλείσει.

Η εξέλιξη ουδόλως πτόησε τα σχέδια του ανερχόμενου κολοσσού. Με φόντο τις εξαιρετικές πωλήσεις, ο διευθυντής της Xiaomi στη Γερμανία, Αλαν Τσεν Λι, προαναγγέλλει σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της. «Οικοδομούμε τα κεντρικά ευρωπαϊκά μας γραφεία στο Ντίσελντορφ», ανέφερε μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Βέβαια, λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε παρόντες με εκατοντάδες συνεργάτες», διαβεβαιώνει, πάντως, ο Τσεν Λι, διευκρινίζοντας ότι μελλοντικά τα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οικονομικά, η εξυπηρέτηση πελατών και το μάρκετινγκ θα διεκπεραιώνονται από το συγκεκριμένο κέντρο. Η επιλογή αυτής της όμορφης πόλης του Ρήνου δεν είναι φυσικά τυχαία, αφού βρίσκεται ουσιαστικά στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Μόλις έναν χρόνο μετά την «απόβασή» της στη Γερμανία, η Xiaomi έχει γίνει ήδη η τρίτη σημαντικότερη μάρκα κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Canalys, το μερίδιο αγοράς της ανέρχεται ήδη στο 10%, με τις Samsung και Apple να καταλαμβάνουν φυσικά τη μερίδα του λέοντος. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι πωλήσεις συσκευών της Xiaomi αυξήθηκαν κατά 140%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία, την Πολωνία ή την Κροατία, η κινεζική εταιρεία καταγράφει ήδη τις μεγαλύτερες πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο η Xiaomi κατάφερε να ενισχύσει επίσης τις πωλήσεις της το τελευταίο τρίμηνο του 2020, πουλώντας 43,4 εκατομμύρια συσκευές (αύξηση 31% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019).

Απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά των κινητών τηλεφώνων παραμένουν η Apple και η Samsung. Την Xiaomi ακολουθούν σε πωλήσεις άλλοι δύο κινεζικοί όμιλοι, οι Vivo και Oppo, που έχουν επίσης τα ευρωπαϊκά τους γραφεία στο Ντίσελντορφ. Η Xiaomi το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της κατά 35% στα 72 δισ. γουάν (περίπου 9,3 δισ. ευρώ), με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται 18% στα 530 εκατ. ευρώ. Το λογισμικό Miui της εταιρείας μετρά 370 ενεργούς χρήστες τον μήνα, 26% περισσότερους από ό,τι πέρυσι. Στον τομέα των δικτυωμένων συσκευών, όπως σκούπες-ρομπότ, φθάνουν τα 290 εκατομμύρια οι ενεργοί χρήστες.

Ενας βασικός λόγος της ισχυρής ανάπτυξης της Xiaοmi είναι η αδυναμία της ανταγωνίστριας Huawei, που πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις, και η Xiaοmi δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Στα μέσα Ιανουαρίου το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενέταξε την εταιρεία στις «κομμουνιστικές κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» και κάλεσε τους επενδυτές να πουλήσουν τα μερίδιά τους μέχρι τον Νοέμβριο. Η Xiaοmi κινείται νομικά κατά της αμερικανικής απόφασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη Huawei που κατασκευάζει και εξοπλισμό για κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Xiaοmi επικεντρώνεται σε συσκευές για τελικούς πελάτες. Εφεξής, βέβαια, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στη Γερμανία περισσότερα κεφάλαια και μάλιστα σε πεδία πέραν της κινητής τηλεφωνίας και να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων. Αυτά αφορούν κυρίως τις δικτυωμένες οικιακές συσκευές, όπως βραστήρες ρυζιού, ζυγαριές αλλά και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, ταξιδιωτικές τσάντες και παιδικά παιχνίδια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X