ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΠΑΠ Κύπρου: Διαχρονική εταιρεία, διαχρονική αξία

Η συνειδητή και υπεύθυνη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου για κοινωνική αλληλεγγύη εκδηλώθηκε δυνατά και στις δύσκολες ώρες της πανδημίας το 2020

Newsroom K

Ο αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής Ευριπίδης επέμενε ότι «ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». Θα μπορούσαμε λοιπόν να επικαλεστούμε αυτή την ερμηνεία του χρόνου για να αξιολογήσουμε την επιτυχημένη πορεία της ΟΠΑΠ Κύπρου στα πενήντα και πλέον χρόνια παρουσίας της στον τόπο μας. Χρονικό διάστημα που την προτάσσει αναμφίβολα στις διαχρονικές εταιρείες της Κύπρου, αλλά και στις διαχρονικές αξίες από τις οποίες «ωφελείται» η κοινωνία και οι άνθρωποι του τόπου.

Η υπογραφή της πρώτης Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας, στις 14 Οκτωβρίου 1969, για την κάθοδο του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου και τη λειτουργία του παιχνιδιού ΠΡΟ-ΠΟ, συνέπεσε με τη δημιουργία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η χρονική αυτή συγκυρία αποτέλεσε και την αρχή της δημιουργικής συμπόρευσης με την κοινωνία, αφού η λειτουργία του ΚΟΑ βασίστηκε αποκλειστικά στα έσοδα από το ΠΡΟ-ΠΟ, γεγονός που του επέτρεψε να φτιάξει τις πρώτες βασικές αθλητικές υποδομές στην Κύπρο. Παράλληλα, η προσφορά των πρώτων πρακτορείων ΟΠΑΠ σε παραπληγικούς συνανθρώπους μας, παλιούς αθλητές και αγωνιστές, ανέδειξε και την κοινωνική ευαισθησία η οποία και θα διέκρινε την μετέπειτα πορεία της εταιρείας. Η τουρκική εισβολή και η τραγωδία του 1974, πέρα από τις ανατροπές στην πατρίδα μας είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ και του ΟΠΑΠ. Η επαναλειτουργία τους, ύστερα από τις αγωνιώδεις παρεμβάσεις της ίδιας της κυπριακής κυβέρνησης, έδωσε ανάσες και στήριξε ουσιαστικά την τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης του τόπου.

Η νέα Διακρατική Συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας το 1991, απέδωσε ακόμη περισσότερα οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία με τις κοινωνικές παρεμβάσεις του ΟΠΑΠ να αυξάνονται συστηματικά, καλύπτοντας τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Το 1999 ο ΟΠΑΠ Ελλάδας μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με των επωνυμία «ΟΠΑΠ Α.Ε.» και το 2003 ιδρύθηκε η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ. Το 2008 καθορίστηκαν και ανακοινώθηκαν οι πέντε πυλώνες της κοινωνικής δράσης της ΟΠΑΠ Κύπρου (υγεία, πολιτισμός, παιδεία, περιβάλλον, αθλητισμός) στους οποίους εκδηλώνεται πια θεσμοθετημένα η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) της εταιρείας.

Με υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη

Το 2012 η ΟΠΑΠ Κύπρου αξιολογώντας με υπευθυνότητα τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης ενίσχυσε τους σχεδιασμούς της πολιτείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας. Προτάσσοντας την ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του τόπου, στήριξε στις δύσκολες στιγμές τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συνεισφέροντας καθοριστικά στα μαθητικά συσσίτια.

Εκδηλώνοντας δυνατά την έγνοια της για τον τομέα της υγείας και σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, προσέφερε το 2012 οκτώ υπερσύγχρονους, ψηφιακούς μαστογράφους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγαλύτερη χορηγία που έγινε ποτέ στον χώρο της υγείας. Αποτέλεσαν και την αρχή της ωφέλιμης διαχρονικής συμμαχίας με το υπουργείο Υγείας.

Η συμμαχία ζωής με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία ξεκίνησε επίσης το 2012, με την προσφορά του αναγκαίου σύγχρονου εξοπλισμού ταυτοποίησης δοτών μυελού των οστών. Η συνεπής στήριξη στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα υλοποίησε και το όραμα για τη δημιουργία του πρωτοποριακού Κέντρου Παιδικού Καρκίνου. Η ΟΠΑΠ Κύπρου υλοποιεί επίσης και τους σχεδιασμούς πολλών άλλων φορέων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όπως ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, η Europa Donna, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια ευχή», ο Ερυθρός Σταυρός, το Μέλαθρο Αγωνιστών, το TELETHON και δεκάδες άλλοι παρεμφερείς οργανισμοί. Συνεπής σύμμαχος εξακολουθεί να είναι και στους άλλους τομείς της κυπριακής κοινωνίας, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώνει το 2016 ότι: «Στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη και το πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, έτσι όπως εκδηλώνονται μέσα από τη συλλογική, συνειδητή και υπεύθυνη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε».

Η συνειδητή και υπεύθυνη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου εκδηλώθηκε δυνατά και στις δύσκολες ώρες της πανδημίας το 2020. Με τη δική της επιχειρηματική δράση σε αδράνεια λόγω των σχετικών μέτρων που λήφθηκαν από το κράτος, χορήγησε με το ποσό του 1.330.000 ευρώ τη δημιουργία της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ πρόσφερε και ένα υπερσύγχρονο σύστημα ολοκληρωμένης διαγνωστικής απεικόνισης για την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Συναισθανόμενη τις δύσκολες ώρες που προκάλεσε η πανδημία σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων του τόπου, συνέχισε τις θεσμικές χορηγίες της στον αθλητισμό, το περιβάλλον, την παιδεία και βέβαια τον πολιτισμό.

Αξιολογώντας την πορεία της ΟΠΑΠ Κύπρου από το 1969 μέχρι και σήμερα, μπορούμε με βεβαιότητα να αποφανθούμε ότι ο χρόνος έδωσε τις απαντήσεις του για την πορεία της εταιρείας στον τόπο μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

8 στους 10 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά, στον κλάδο σπουδών τους, σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την αποφοίτηση τους.

Νέα αρχή, νέο ξεκίνημα

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει υψηλές θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και επιτυγχάνει τη διάκρισή ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ