ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν οι σκιές στη Folli Follie ένα χρόνο μετά

Ούτε απόδοση ευθυνών ούτε σχέδιο σωτηρίας για τη Folli Follie

Kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Με συνεχείς αλλαγές προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο και σε άλλες νευραλγικές θέσεις της επιχείρησης, και με διαρκείς καθυστερήσεις στην παροχή στοιχείων στους ελεγκτικούς οίκους που κατά περιόδους ανέλαβαν έργο στη Folli Follie, οι βασικοί της μέτοχοι, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο, αν και συμπληρώνεται αισίως σήμερα Σάββατο 4 Μαΐου ένας χρόνος ακριβώς από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την πραγματική της οικονομική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δικαιολογείται ίσως κάποιος να υποθέσει πλέον πως όλες οι κινήσεις της οικογενείας Κουτσολιούτσου είχαν, αν όχι ως στόχο, τότε σίγουρα ως αποτέλεσμα τη μακρά καθυστέρηση τόσο στην πλήρη διαλεύκανση των υπόθεσης όσο και στην εξυγίανση της εταιρείας. Και επειδή η εταιρεία αυτή ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένη και ως εισηγμένη έχει χιλιάδες Ελληνες και ξένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, αλλά και ομολογιούχους, η υπόθεση κατάφερε –και συνεχίζει– να πλήττει την αξιοπιστία ολόκληρης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Υπενθυμίζεται πως σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο καταγγέλθηκε από ξένο fund «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον κύκλο εργασιών στην Ασία και 290 εκατομμυρίων δολαρίων στα ταμειακά διαθέσιμα. Αργότερα, η Alvarez & Marsal και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αποκάλυψαν πολλά ακόμη, μεταξύ των οποίων και παροχέτευση κεφαλαίων ύψους 122 εκατ. δολ. από την ασιατική θυγατρική προς αγνώστους, επί του παρόντος, δικαιούχους.

Ορισμένοι εξ αυτών που έζησαν τον τελευταίο χρόνο εκ των έσω τα τεκταινόμενα στη Folli Follie μιλούν για παρελκυστικές τακτικές των βασικών μετόχων, απροθυμία ή και αδυναμία παροχής στοιχείων στους ορκωτούς λογιστές (αρχικά στην Ernst & Young και κατόπιν στην PWC) που ανέλαβαν την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων και «σκιώδη διοίκηση» της οικογενείας του ιδρυτή παρά τις δημόσιες παραιτήσεις πατέρα και υιού, που έγιναν και αυτές με μεγάλες καθυστερήσεις. Τι κι αν Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται πλέον, άλλοτε μαζί και άλλοτε κατά μόνας, μαζί με άλλα στελέχη και για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, και για χειραγώγηση της μετοχής, και για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα;

Παρ’ όλα αυτά τα κατηγορητήρια, το κοινό περί δικαίου αίσθημα συνεχίζει να προκαλείται, τουλάχιστον όσο δεν εισπράττονται τα πρόστιμα εκατομμυρίων που έχουν επιβληθεί και δεν τιμωρούνται όσοι ήθελε κριθούν από τη Δικαιοσύνη ένοχοι. Η «κάθαρση» δεν έχει συντελεστεί και πιθανόν να χρειαστεί αρκετά ακόμη χρόνια, λένε οι εξοικειωμένοι με τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται αυτές οι διαδικασίες στην Ελλάδα. Πολλοί μάλιστα μοιάζουν να έχουν ξεχάσει την υπόθεση, κάτι που άλλωστε κάποιοι θεωρούν εκ των στόχων της οικογενείας Κουτσολιούτσου.

Την ίδια ώρα, στον Αγιο Στέφανο, όπου και τα κεντρικά της εταιρείας, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εν γένει διοίκησης απέχουν παρασάγγας από το να επιτύχουν μια βιώσιμη και αξιόπιστη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές. Φυσικά, η πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρείας παραμένει άγνωστη στο επενδυτικό κοινό, αφού δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη, και ούτε προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα, οι αναμορφωμένες καταστάσεις του 2017. Ούτε λόγος, βεβαίως, για τις καταστάσεις του 2018… Ετσι, το πάλαι ποτέ «success story» έχει μετατραπεί σε ανοικτή πληγή για την αξιοπιστία της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και εξακολουθεί να υπομονεύει την πρόσβαση άλλων ελληνικών ομίλων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X