ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέτρος Λοής: Η απασχόληση μετά την πανδημία

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην κατάρτιση του προσωπικού τους, στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Αυτή η πρακτική θα φέρει σημαντικά οφέλη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια βιώνουμε μια αναπάντεχη και σοβαρή κατάσταση, η οποία είχε και συνεχίζει να έχει πολυδιάστατη επίδραση στη Κύπρο. Η εμφάνιση και εξάπλωση του νέου κορωνοϊού επηρέασε, συνεχίζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία του τόπου μας, την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Δεν μπορούσε η νέα καθημερινότητα και προτώγνορη κατάσταση να μην επηρέαζε το τομέα της απασχόλησης. Επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να διακόψουν ή αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, άλλες επιχειρήσεις ακολούθησαν και προώθησαν προγράμματα κατ’ οίκων εργασίας ή διαδικτυακά, και κάποιες άλλες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική τους ικανότητα.

Σε μια κρίση, η ανεργία αυξάνεται δημιουργώντας αστάθεια στον επιχειριματικό και κοινωνικό ιστό του κράτους. Έτσι και στη περίπτωση της πανδημικής κρίσης το κράτος προσπάθησε, μέσα από στοχευμένα μέτρα, να περιορίσει τις συνέπειες και τον αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Αυτά τα προσωρινά μέτρα που λήφθηκαν θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να υπάρξει η αποδέσμευση των επιχειρήσεων από τη στήριξη, αλλά και να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίες και γενικότερα άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό που απαιτείται να γίνει σήμερα είναι η χάραξη πολιτικής απασχόλησης, η οποία δεν μπορεί να απομονωθεί από τη γενικότερη οικονομική πολιτική. Η πανδημική κρίση δημιούργησε αβέβαιες προοπτικές για την αγορά εργασίας στο μέλλον. Το πεδίο της απασχόλησης φαίνεται να αλλάζει ραγδαία, με την τεχνολογία να παίζει σημαντικό ρόλο στις προδιαγραφόμενες αλλαγές. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι «ειδικός» ή επιστήμονας για να καταλάβει ότι η τεχνολογία αυτοματοποίησε πολλές από τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει και στις επιχειρήσεις, όπου παρατηρείται αύξηση της αυτοματοποίησης της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο που στη ζωή μας μπήκαν νέοι όροι όπως cloud computing, blockchain, artificial intelliegence, robots, big data, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στα προσόντα και δεξιότητες που θα απαιτούνται στους χώρους απασχόλησης.

Αρκετές αλλαγές έγιναν και άλλες δρομολογούνται στα πανεπιστήμια με την ανάπτυξη νέων κλάδων σπουδών. Οι τράπεζες αναθεωρούν τις πολιτικές τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι παραγωγικές μονάδες επενδύουν σε νέου σύγχρονου τύπου εξοπλισμό. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις και να μειώσει τις γραφειοκρατικές του διαδικασίες.

Πιστεύω ότι η μεγάλη επένδυση θα πρέπει να γίνει στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων είναι μεγάλο κεφάλαιο στην βιωσιμότητα, ανάπτυξη και ευημερία των οργανισμών. Οι απολύσεις από μέρους των επιχειρήσεων για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος δεν είναι η λύση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην κατάρτιση του προσωπικού τους, στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Αυτή η πρακτική θα φέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στις επιχειρήσεις και την οικονομία όσο και στην κυπριακή κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση