ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Blockchain μπαίνει για τα καλά στην ζωή μας

Το κορυφαίο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρεται πλέον και διά ζώσης, από τον Σεπτέμβριο του 2021

Προωθητική Ενέργεια

Μετατρέποντας τις επτά ημέρες σε… 2,2 δευτερόλεπτα; Κι όμως, με την τεχνολογία blockchain γίνεται εφικτό! Εταιρείες – κολοσσοί όπως η «Walmart» έχουν εντάξει το blockchain στα συστήματά τους με αποτέλεσμα μία διαδικασία που αφορά εντοπισμό προϊόντων που μολύνθηκαν από βακτήριο και διαρκούσε επτά ημέρες, ν’ ολοκληρώνεται σήμερα σε μόλις 2,2 δευτερόλεπτα.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η τεχνολογία blockchain, πυροδοτεί μια τεχνολογική επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του διαδικτύου. Τα επόμενα χρόνια το blockchain θα μονοπωλεί το παγκόσμιο και τοπικό ενδιαφέρον και θα επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και του επιχειρηματικού χώρου.

Ήδη εφαρμογές της τεχνολογίας κατακλύζουν τον τομέα των οικονομικών βρίσκοντας αυξανόμενη απήχηση σε κλάδους όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, η ψηφιακή διακυβέρνηση, ακόμη και η τέχνη. Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί επενδύουν σημαντικά στο blockchain προκειμένου να επωφεληθούν από τις ριζοσπαστικές αλλαγές που θα επιφέρει στην οργάνωση και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα, εφαρμογές, και καθημερινές συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων, χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης κάποιας κεντρικής διευθύνουσας αρχής, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη διαφάνεια και ασφάλεια. Οι νέοι ορίζοντες που διανοίγονται με το blockchain περιλαμβάνουν και την Κύπρο η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον προοδευτικών χωρών, έχοντας ψηφίσει από το 2019, την Εθνική Στρατηγική για την υιοθέτηση της τεχνολογίας Blockchain. Στόχος είναι η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, που θα διέπει τα πεδία των διαφόρων εφαρμογών.

Τι είναι το blockchain

Ουσιαστικά, το blockchain λειτουργεί ως μια δημόσια βάση καταγραφής δεδομένων, που σε συνάρτηση με άλλες τεχνολογίες εξασφαλίζει την ασφαλή και διάφανη επεξεργασία και καταχώριση στοιχείων από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο. Από το 2009, το blockchain έχει βρει πολλαπλές εφαρμογές, με πρώτη (και πιο γνωστή ως σήμερα) αυτή των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.

Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την μεταφορά ψηφιακού χρήματος αλλά και για την ηλεκτρονική μεταφορά άλλων μέσων που εμπεριέχουν αξία (μετοχές, ομόλογα, τίτλους ιδιοκτησίας κλπ). Έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) έδωσαν πλέον τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και δημιούργησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα με πεδίο εφαρμογών στο τραπεζικό σύστημα, σύστημα υγείας, την ενέργεια, την έκδοση ακαδημαϊκών τίτλων ή τίτλων ιδιοκτησίας κλπ. Πρόσφατη εξέλιξη και ενδιαφέρον πεδίο προς εξερεύνηση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία Blockchain μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), μηχανική μάθηση (machine learning). Ο συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών θα αποτελέσει την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική και εκθετική ανάπτυξη.

Πρωτοποριακή εκπαίδευση

Ωστόσο, η εκπαίδευση στην τεχνολογία Blockchain, παραμένει αρκετά περιορισμένη. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για ν’ αποκτήσει κάποιος ένα άρρηκτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο εργασίας ή έρευνας τόσο του σήμερα όσο και του αύριο, προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το οποίο υπήρξε πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εισαγάγει το πρώτο δια ζώσης μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα ψηφιακά νομίσματα και το blockchain, το οποίο θα διδάσκεται στα αγγλικά, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Το νέο πρόγραμμα, αποτελεί συνέχεια του εξ’ αποστάσεως μεταπτυχιακού που προσφέρεται με επιτυχία από το 2014 στα αγγλικά.

Το κορυφαίο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρεται πλέον και διά ζώσης, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ευέλικτη δομή και κατευθύνσεις του προγράμματος τριών εξαμήνων, επιτρέπουν σε φοιτητές από κλάδους όπως οικονομικά, χρηματοοικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, νομική και πληροφορική να συνδέσουν τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες τους με τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, οι φοιτητές γίνονται μέρος μιας αποκλειστικής ομάδας ειδικών στους τομείς των επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικών και πληροφορικής με εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, και ευρεία κατανόηση των χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνολογικών πτυχών του blockchain καθώς και του πως αυτές θα μεταβάλλουν την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% των αποφοίτων απασχολούνται εντός έξι μηνών από την αποφοίτησή τους, με το 54% από αυτούς να εργοδοτούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στην εκπαίδευση και στην έρευνα στα κρυπτονομίσματα και στην τεχνολογία blockchain, αφού υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε πτυχίο στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο και εξέδωσε ακαδημαϊκά πιστοποιητικά και τίτλους σπουδών στο Blockchain, ενώ, αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή, προσφέρει άμεση ηλεκτρονική πιστοποίηση γνησιότητας όλων των τίτλων σπουδών που παρέχει. Το Πανεπιστήμιο συμβουλεύει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα blockchain, ως ακαδημαϊκός επικεφαλής του EU Blockchain Observatory and Forum, και διατηρεί συνεργασίες με πολλά οικοσυστήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων για κοινή έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διά ζώσης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα, το οποίο θα προσφέρεται από το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2021, επικοινωνήστε με την Hazal Aripinar (aripinar.h@unic.ac.cy) ή/και επισκεφθείτε τη σελίδα του Προγράμματος στον εξής σύνδεσμο: www.unic.ac.cy/blockchain-and-digital-currency-msc.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X