ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις κινεζικοί κολοσσοί ζητούν «χάρη» από τον Μπάιντεν

Ζήτησαν την επανένταξή τους στους δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

Kathimerini.gr

Δεν είχαν παρέλθει παρά λίγες ώρες από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και οι κινεζικές επιχειρήσεις προχώρησαν, χθες, στην πρώτη κρούση τους προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια μείωση της έντασης με την Ουάσιγκτον αλλά και την άρση κάποιων εναντίον τους μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση της θέσης τους στη διεθνή σκηνή. Ο λόγος για την κίνηση που έκαναν τρεις τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί της Κίνας, οι China Mobile, China Unicom Hong Kong και China Telecom Corp., όταν παράλληλα αλλά ανεξάρτητα η μία από την άλλη ζήτησαν, χθες, την επανένταξή τους στους δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE).

Εντολή

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η διαγραφή τους από τo NYSE που υπάκουσε σε σχετική εντολή του Ντόναλντ Τραμπ και τώρα καλείται από τους τρεις κινεζικούς κολοσσούς να επανεξετάσει την κίνησή του. Με τη στάση του το NYSE είχε δώσει την εντύπωση ότι προχώρησε στην εκτέλεση της προεδρικής εντολής μάλλον απρόθυμα, καθώς μέσα σε δύο ημέρες ανακοίνωσε την απόφαση διαγραφής, την επόμενη ημέρα την ανακάλεσε για να επανέλθει τελικά στην ίδια απόφαση και να την υλοποιήσει μία ημέρα αργότερα.

Τα πισωγυρίσματα εκείνων των ημερών προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές των τριών εταιρειών, καθώς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις αποφάσεις και τις ανακλήσεις τους ήταν τόσο μικρό, ώστε οι επενδυτές δεν προλάβαιναν να τις επεξεργαστούν.

Η χρηματιστηριακή αξία των τριών εταιρειών μειώθηκε, έτσι, κατά περισσότερο από 30 δισ. δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες του 2020, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές εγκατέλειπαν τις μετοχές τους υπακούοντας στην εντολή του Τραμπ. Στη συνέχεια μειώθηκε περαιτέρω μετά τη διαγραφή τους από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μολονότι δεν έχουν καμία εξάρτηση από την αμερικανική αγορά, οι πωλήσεις τους γίνονται κατά 97% στην Κίνα και η παρουσία τους στο NYSE έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία.

Η αγορά αντέδρασε, πάντως, με νευρικότητα στο αίτημά τους για επανένταξη στους δείκτες του NYSE, καθώς κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα τύχει καλής αντιμετώπισης. Η μετοχή της China Mobile σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ οι μετοχές των China Telecom και China Unicom υποχώρησαν κατά 2,2% και 1% αντιστοίχως. Οι τρεις εταιρείες συνέστησαν, άλλωστε, στους επενδυτές να «επιδεικνύουν σύνεση» στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους τίτλους τους.

Η κίνηση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που εξώθησε κάποιους άλλους παγκόσμιους δείκτες να διαγράψουν τις μετοχές των τριών κινεζικών εταιρειών, εντάσσεται στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει την Κίνα και να περιορίσει τη διείσδυσή της σε αμερικανικές βιομηχανίες. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας του απαγόρευσε στους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετούν κεφάλαιά τους σε κινεζικές επιχειρήσεις που θεωρεί ύποπτες για στενούς δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Η κίνηση των τριών επιχειρηματικών κολοσσών ενδέχεται να είναι η πρώτη μιας σειράς προσπαθειών του Πεκίνου για επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον και αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Η αλλαγή ηγεσίας στην υπερδύναμη έχει δημιουργήσει σε πολλές χώρες την προσδοκία για θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής. Ιδιαιτέρως και με δεδομένο το μετριοπαθές προφίλ του Τζο Μπάιντεν που έρχεται σε οξεία αντίθεση με την επιθετικότητα του προκατόχου του και την απροκάλυπτη διάθεσή του να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων διαλύοντας πολυμερή σχήματα.

Αναλλοίωτη

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι σε ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η αντιπαλότητα με την Κίνα, η πολιτική της υπερδύναμης θα παραμείνει αναλλοίωτη. Ειδικότερα ο ανταγωνισμός της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για την παγκόσμια κυριαρχία στην υψηλή τεχνολογία αιχμής και έμμεσα στην παγκόσμια οικονομία έχει στρατηγικό βάθος.

Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, και το περιεχόμενο των όσων σχολίασε σχετικά με την Κίνα η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Κογκρέσου. Αν και θεωρείται μετριοπαθής και φίλα προσκείμενη προς το διεθνές εμπόριο και τα πολυμερή σχήματα, η κ. Γέλεν καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και τον θεμιτό ανταγωνισμό και πως κινείται με τρόπο που θέτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η Ουάσιγκτον πρέπει να ανακόψει την επέλαση της Κίνας και να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση