ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χατζηπαντέλα: Εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της υγείας

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν Πηλείδου και Χατζηπαντέλας με Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας

ΚΥΠΕ

Με το ζήτημα των επενδυτικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια εποχή κρίσεων ασχολήθηκε η τρίτη κατά σειρά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διεξήχθη την Πέμπτη στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου, στην Αγία Νάπα.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπόριο και τη βιομηχανία στην Κύπρο ότι παρά τις προκλήσεις, παρατηρείται μία αυξητική τάση, με τις κυπριακές εταιρείες να έχουν δείξει τεράστια ανθεκτικότητα.

Προσέθεσε πως από την πλευρά του Υπουργείου υπάρχει εστίαση σε δύο πυλώνες, εξηγώντας πως ο πρώτος είναι μέσα από τα σχέδια χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που έχει να κάνει με την τεχνολογική αναβάθμιση και την προσέλκυση της διεθνούς αγοράς με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Ο δεύτερος, συνέχισε, είναι η στροφή στην πράσινη μετάβαση, η οποία έχει να κάνει με τις πρακτικές των ίδιων των εταιρειών, αλλά και του κράτους, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως η κατάσταση απαιτεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προσθέτοντας πως με τα σχέδια χορηγιών ενεργειακής αναβάθμισης προσφέρεται απτή στήριξη με €150 εκ. το 2021 και άλλα τόσα το 2022, όμως η πρόοδος αφορά και στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Συμπλήρωσε πως έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για ενίσχυση της μονάδας διευκόλυνσης επιχειρήσεων, μέσω της οποίας 25 με 30 επιχειρήσεις έφεραν εκατοντάδες εργαζομένων στην Κύπρο σε τομείς όπως η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία και η ναυτιλία. Πάνω από 300 εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή μέλη αυτού του μηχανισμού, συνέχισε η Υπουργός, ενώ είπε ότι το σύστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως και να εντάξει το one-stop-shop για την αδειοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Σχετικά με την ενέργεια η Υπουργός είπε πως χρειάζεται ειδική στόχευση. Υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση της Κύπρου με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 650 εκ. από την ΕΕ, ενώ αναμένονται και σχέδια χορηγιών για την αποθήκευση ενέργειας εντός του έτους, είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψαν τις εξαιρετικά ευοίωνες προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2020 και του 2022 αντίστοιχα, με την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα να εντείνει ακόμη περισσότερο την ήδη επικρατούσα αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο με τις έντονες πληθωριστικές τάσεις και τις διαταραχές στην ανεφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρων με κύριο στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών προς αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ προέβη επίσης σε μεγάλη μείωση διαφόρων κατηγοριών φόρων και σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του βασικού μισθού, καθώς και σε σειρά επιδοματικών πολιτικών με στόχο να προληφθεί η πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει και κοινωνική αστάθεια, αλλά και μεγάλη ανάσχεση στην οικονομία.

Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ευρώπη δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις απέναντι σε ένα δύσκολο πρόβλημα, σε μία Ευρωζώνη με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ιστορία της, τονίζοντας πως η παροχή νέου χρήματος για την ενέργεια θα οδηγήσει σε νέο πληθωριστικό κύμα.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι να μεταμορφωθεί από μία χώρα εισαγωγής ορυκτών καυσίμων σε μία χώρα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών και εξαγωγής ενέργειας, κάτι που θεωρεί απόλυτα εφικτό δεδομένου του αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας, τη στιγμή που είναι ήδη συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, σε μια περίοδο που το κόστος χρήσης των ΑΠΕ είναι μικρότερο εκείνης φυσικού αερίου και πετρελαίου, το μέχρι πρότινος ανταγωνιστικό μειονέκτημα της οικονομίας, η ακριβή δηλαδή ενέργεια, μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είπε.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι πρωτόγνωρη για την Κύπρο, καθώς η χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει και ξεπεράσει προβλήματα σχετικά με τη διάθεση ορισμένων φαρμάκων. Εξήγησε ότι πολλές φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην κατασκευή εμβολίων, ενώ ένα δεύτερο πρόβλημα που κατάφερε να αντιμετωπίσει η χώρα ήταν η πρόσβαση σε φάρμακα βρετανικής προέλευσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χαζτηπαντέλα προσέθεσε πως τον τελευταίο καιρό και παρά την κρίση υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, αναφέροντας ως παραδείγματα την εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από μεγάλα επενδυτικά ταμεία και την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας NIPD από νορβηγικό όμιλο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε ως Υπουργός Υγείας της Κύπρου ήταν η πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα και πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αγοράς φαρμάκων κατά τρόπο παρόμοιο με τον αντίστοιχο της αγοράς εμβολίων, ο οποίος μόλις τώρα αρχίζει να συζητείται.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας ανέφερε πως το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία από το 2013 κι έπειτα δεν βασίστηκε στις ρωσικές καταθέσεις σημαίνει πως η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα, παρόλα αυτά οι επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν τον τουρισμό, όπου γίνονται προσπάθειες αναπλήρωσης των απωλειών.

Ο κ. Τσιόλας υπογράμμισε πως πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, σημειώνοντας πως με βάση τη στρατηγική Vision 2030 η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει εταιρείες μέσω της διαδικασίας του headquartering, ενώ χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε εργαζόμενους που έρχονται στην Κύπρο έχουν οδηγήσει στη μερική αναπλήρωση των υπηρεσιών σε νέες επιχειρήσεις που έρχονται στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση