ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζημίες-ρεκόρ για Credit Suisse μετά τη «βουτιά» των καταθέσεων

Οι αναλήψεις κεφαλαίων το δ΄ τρίμηνο του 2022 έφθασαν τα 120 δισ. δολάρια

BLOOMBERG, REUTERS

Τις μεγαλύτερες ετήσιες ζημίες του από το 2008 εμφάνισε το 2022 ο ελβετικός κολοσσός της Credit Suisse υπό το βάρος αλλεπάλληλων σκανδάλων, καθώς και των μαζικών αναλήψεων κεφαλαίων το τέταρτο τρίμηνο, που έφθασαν τα 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια), εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης των πελατών του. Η καθαρή ζημία την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου έφθασε τα 1,39 δισ. φράγκα (1,5 δισ. δολάρια) και ήταν υπεράνω των προβλέψεων, για το σύνολο του 2022 ανήλθε σε 7,29 δισ. φράγκα, ενώ και το 2021 η Credit Suisse είχε ανάλογη πορεία. Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία της δεν σταματάει εδώ, διότι η διοίκησή της προέβλεψε πως ο βραχίονας διαχείρισης περιουσίας και εκείνος της επενδυτικής τραπεζικής πιθανότατα θα καταγράψουν απώλειες το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας είχε εκροές 92,7 δισ. φράγκων το τέταρτο τρίμηνο του 2022, πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι περίμεναν –61,9 δισ. φράγκα– οι αναλυτές, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της ανέρχονται στα 540,5 δισ. φράγκα. Η όλη κατάσταση δυσχεραίνει τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της, Ούλριχ Κέρνερ, να την επαναφέρει σε οδό κερδοφορίας έως το 2024, όπως έχει δεσμευθεί. Χθες η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε στη Ζυρίχη έως και 12%, εξαιτίας του ότι σημείωσε ζημίες για πέμπτη διαδοχική τριμηνία στο τέλος του 2022. Κι ενώ οι εκροές συγκεντρώθηκαν σε μια ταραχώδη περίοδο δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο, το πλήρες μέγεθός τους των 110 δισ. ελβετικών φράγκων αθροιστικά εξακολουθεί να εκπλήσσει τους επενδυτές.

Η διοίκηση της τράπεζας προέβλεψε πως ο βραχίονας διαχείρισης περιουσίας και εκείνος της επενδυτικής τραπεζικής πιθανότατα θα καταγράψουν απώλειες το α΄ τρίμηνο του 2023.

Ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, περιέγραψε το 2022 ως «σαφώς ένα από τα χειρότερα χρόνια στην 167χρονη ιστορία της Credit Suisse», προσθέτοντας ότι το μέλλον δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ανάμεσα σε μια σειρά σκανδάλων, η Credit Suisse επλήγη σκληρά από την κατάρρευση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων Archegos το 2021, καθώς και από το «πάγωμα» δισεκατομμυρίων κεφαλαίων χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, που συνδέονται με τον βρετανικό όμιλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Greensill. Χτύπημα δέχθηκε, επίσης, η τράπεζα από τη δίωξή της στην έδρα της στην Ελβετία για υπόθεση που αφορούσε το ξέπλυμα χρημάτων για λογαριασμό μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Η δέσμευση του επικεφαλής της Ούλριχ Κέρνερ να βάλει φρένο στην παρακμή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας εξαρτάται από ένα μαζικό πρόγραμμα προσέγγισης πελατών για να προσελκύσει όσους απομακρύνθηκαν, καθώς και νέους, ενώ παράλληλα θα απομονώσει την ασταθή επενδυτική τραπεζική και θα μειώσει το κόστος. Χθες η Credit Suisse ανέφερε πρόοδο στα βήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της εταιρείας συμβούλων Michael Klein, αλλά οι ενδείξεις για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών είναι ισχνές. «Μέχρι το 2024 νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε κερδοφόροι», είπε ο Ούλριχ Κέρνερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το 2023 θα είναι μια χρονιά μετασχηματισμού και μετά θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι», είπε. Τέλος αναφέρεται ότι το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse ανήλθε σε 1,3 τρισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2022, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση