ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγωγές κατά του Δ.Σ. της cyta από τρεις συντεχνίες

Θα ληφθούν ένδικα μέσα εάν η βουλή ψηφίσει το νόμο για την αποκρατικοποίηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης στην περίπτωση που η βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού έχουν καταλήξει τρείς από τις πέντε συντεχνίες.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ» ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ ΣΕΚ, ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ μετά από εισήγηση των νομικών συμβούλων τους έχουν ετοιμάσει πλάνο αντίδρασης των μελών τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τρείς συντεχνίες μετά από εισήγηση του δικηγορικού γραφείου Ιωαννίδη – Δημητριάδη έχουν αποφασίσει τα εξής: Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την βουλή θα απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους να κινηθούν μαζικά κατά του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα καλεστούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν προσωπικές αγωγές κατά των εννέα του διοικητικού συμβουλίου που θεωρούνται υπεύθυνοι κατά τον νόμο διεκδικώντας υπέρογκες αποζημιώσεις για ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας δικαιωμάτων και απώλειας καριέρας. Εκτός από τις αγωγές οι εργαζόμενοι στον ημικρατικό οργανισμό θα καλεστούν να προσφύγουν και στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τον νόμο ως αντισυνταγματικό.

Οι τρείς συντεχνίες υποστηρίζουν ότι στην βάση νομικής συμβουλής που έχουν από τους δικηγόρους τους τροποποίηση του καθεστώτος δημοσίου δικαίου του οργανισμού σε ιδιωτικό δίκαιο απαιτεί τροποποίηση του συντάγματος.

Σε ότι αφορά τα μέλη της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ ΣΕΚ από τώρα έχουν εξουσιοδοτήσει  την ηγεσία της συντεχνίας σε ποσοστό πέραν του 90%  να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Αναβρασμός και στην Πολιτική Αεροπορία

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όπου και εδώ γίνονται διεργασίες για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.

Χθες όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι συντεχνίες ανάμεσα σε αυτές και της cyta είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη όπου ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες το Τμήμα Αεροναυσιπλοΐας που στελεχώνεται από 50 υπαλλήλους της cyta να μετατραπεί σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου κάτι με το οποίο διαφωνούν οι συντεχνίες.

Σε ότι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας το σχετικό νομοσχέδιο όπου τους ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική μελέτη. Την ερχόμενη Δευτέρα όπως πληροφορούμαστε στην Λευκωσία θα βρίσκονται  στελέχη του Eurocontrol για διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση