ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 5 και 6 Απριλίου οι υπογραφές για την ΑΟΖ

Ποσό ύψους 103,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από την συμφωνία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Έκλεισαν οι ημερομηνίες για την υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα τεμάχια 6 οκτώ και δέκα. Μάλιστα το μπόνους των 103, 5 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε  τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού  για τα τεμάχια 6 8 και 10 για τον 3ο γύρο αδειοδότησης και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει.

Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου ανέφερε ο Υπουργός ενώ επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αργότερα.

Ανέφερε ότι προηγήθηκε η διαπραγμάτευση και σήμερα παρουσιάστηκε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Υπουργικό, τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά αποτελέσματα.

103,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία τους κράτους στις 5 και 6 Απριλίου, είναι το μπόνους υπογραφής και προορίζεται να δοθεί από τις εταιρίες, συνολικά. Ο υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να αναφέρει το ποσό που θα καταβληθεί από την κάθε εταιρία ξεχωριστά κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Σχετικά τις εκτιμήσεις για ύπαρξη ενός δεύτερου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ επιστεγάζεται και σήεμρα με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και την ποιότητα των προτάσεων που έχουμε λάβει.  

Από εκεί και πέρα θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, επισήμανε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για την κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ότι ήρθαν όμως όλοι αυτοί οι κολοσσοί αυτό κάτι σημαίνει» και πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έτοιμοι να ρισκάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες ή τις προοπτικές όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Ερωτηθείς είπε ότι «πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, δεν έχουν ακόμη όμως καθοριστεί σε ποια τεμάχια. Αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σεισμικά. Οπότε πρόθεση μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και να έχουμε ακόμα δύο γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει εκ μέρους των εταιρειών προβληματισμοί για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τις προθέσεις τους στην περίπτωση γεωτρήσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε «έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτή τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση