ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχίες και επιπτώσεις στα κατεχόμενα από την πτώση της τουρκικής λίρας

Ο οικονομολόγος Μαχμούτ Σεζινλέρ επίσης υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει η απώλεια αξίας της ΤΛ και προσθέτει ότι αυτό θα επηρεάσει περισσότερο του Τουρκοκύπριους

ΚΥΠΕ

Η συνεχιζόμενη πτώση της συναλλαγματικής αξίας της ΤΛ και οι επιπτώσεις απασχολούν σήμερα τον τ/κ Τύπο.

Η Χαβαντίς σημειώνει ότι η νέα κατρακύλα της λίρας άρχισε μετά την αλλαγή τριών μελών της διοίκησης της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνει ότι ενώ η ΤΛ έκλεισε με άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα, χθες έσπασε και νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 13 ΤΛ ανά στερλίνα, τις 11 ανά ευρώ και 9.50 έφθασε το δολάριο.

Η ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής αξίας, προστίθεται, μείωσε και άλλο την αγοραστική δύναμη των πολιτών ενώ όσοι πληρώνονται σε ΤΛ δυσκολεύονται πλέον με την πληρωμή των ενοικίων, η οποία γίνεται συνήθως σε ξένο νόμισμα, καθώς και με τα καθημερινά έξοδα.

Η Χαβαντίς παραθέτοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αναφέρει ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 4324 ΤΛ και αυτό σημαίνει 456 δολάρια, 393 ευρώ ή 332 στερλίνες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα γράφει ότι αρνητική πίεση στην αγορά ξένου συναλλάγματος ασκούν και οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση μείωσης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια συνεδρίας που θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Χρηματαγορών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 21 Οκτωβρίου.

Οικονομολόγοι στην Γενί Ντουζέν εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η απώλεια αξίας της ΤΛ και αυτό θα επηρεάσει περισσότερο την κοινότητα που ζει στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, παρά τους πολίτες της Τουρκίας.

«Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν την ΤΛ, μένοντας εκτός του διεθνούς δικαίου, της [διεθνούς] πολιτικής και του [διεθνούς] εμπορίου, προβαίνουν σε πάρα πολλά έξοδα σε εξάρτηση με το συνάλλαγμα. Η βόρεια Κύπρος, που απομακρύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σέρνεται προς σοβαρή φτωχοποίηση», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο οικονομολόγος Ερντάλ Γκιουράι δήλωσε ότι μερικές αναφορές του Τούρκου Προέδρου επηρεάζουν σοβαρά την άνοδο των τιμών του συναλλάγματος έναντι της ΤΛ και σε αυτές τις συνθήκες η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συνεχίσει να γίνεται πιο φτωχή.

Ο οικονομολόγος Μαχμούτ Σεζινλέρ επίσης υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει η απώλεια αξίας της ΤΛ και προσθέτει ότι αυτό θα επηρεάσει περισσότερο του Τουρκοκύπριους.

Ο οικονομολόγος Μουσταφά Μπατούραλπ είπε στην εφημερίδα ότι το «κράτος» θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές συναλλάγματος, αλλά δεν το κάνει διότι η άνοδος της αξίας του συναλλάγματος βολεύει τους πλούσιους, οι οποίοι θα επενδύσουν σε συνάλλαγμα.

Εξάλλου η Ντιαλόγκ παραθέτει στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» σε σχέση με τα δάνεια στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με αυτά, τα ακάθαρτα ατομικά δάνεια που ήταν 7.173.588 ΤΛ τον Αύγουστο του 2020, έφτασαν στα 7.858.705 ΤΛ τον Αύγουστο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,5%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το πιο πάνω ποσό, τα 331.633.971 ΤΛ είναι δάνεια μη εξυπηρετούμενα που βρίσκονται στα «δικαστήρια» λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων.

Αύξηση της τάξης του 42,5% παρουσίασαν και τα δάνεια στις πιστωτικές κάρτες από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2021, αφού ανήλθαν από τα 644.045 ΤΛ στα 917.718 ΤΛ, ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο όλων των εποχών.

Στο μεταξύ, το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθε στο 1,62 δις ΤΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X