ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχίζει αύριο η διαβούλευση για το brain gain

Στόχος της Κυβέρνησης να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια τον Σεπτέμβριο

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Αρχίζει αύριο η δημόσια διαβούλευση για τον επαναπατρισμό ταλέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Υπουργείο Οικονομικών κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σύσκεψη υπο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Ζαχαριάδη προκειμένου να καταθέσουν τα σχόλια τους επι του νομοσχεδίου «ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 μέχρι (Αρ.4) του 2025».

Όπως πληροφορούμαστε στη σύσκεψη έχουν κληθεί το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), το TechIsland  αλλά και οι συνδικαλιστές ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί αναλόγως των σχολίων το νομοσχέδιο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορεών. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν επιτακτικά τη διεξαγωγή ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία όπως σημειώνουν δεν έγινε ποτέ. Οι επηρεαζόμενοι φορείς θέτουν βέτο σε ορισμένα ζητήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό ταλέντου που κατέθεσε η κυβέρνηση τον Μάιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάζεται ο ΠΔΣ ο οποίος μιλά για απουσία του σκοπού στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και απουσία του ορισμού του ταλέντου. Τονίζεται επίσης από τον ΠΔΣ ότι από το σχετικό νομοσχέδιο απουσιάζουν οι λέξεις επαναπατρισμός και ένας ορισμός που να αποδεικνύει ότι απευθύνεται σε Κύπριους. Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΚΕΒΕ το οποίο εισηγείται τη μείωση της περιόδου μη κατοικίας από 7 σε 5 έτη και την αφαίρεση της υποχρεωτικής αναγνώρισης πανεπιστημιακού τίτλου από το ΚΥΣΑΤΣ, προτείνοντας εναλλακτικές διεθνώς αποδεκτές λύσεις. Την ίδια ώρα το ΚΕΒΕ ενώ αναγνωρίζει ότι τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα υποστηρίζει ότι για να καταστεί η Κύπρος πραγματικός προορισμός επιστροφής ταλέντων, είναι κρίσιμο να υιοθετηθεί ένα πιο ολιστικό πλαίσιο.

 Από πλευράς του οργανισμού TechIsland, ότι απαιτείται όπως γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να έρθει στη χώρα επιπλέον «ταλέντο», καθώς, διαπιστώνεται ανάγκη.

Όσον αφορά την πρόνοια για πανεπιστημιακό δίπλωμα, εισηγήθηκαν την αφαίρεσή της και την αντικατάστασή της με πρόνοια που να προβλέπει κατώτατο όριο απολαβών για τα πρόσωπα που θα τύχουν της φορολογικής ελάφρυνσης, προτείνοντας ενδεικτικά το ποσό των €50.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X