ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολη η εξίσωση ενός δεύτερου lockdown

Θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις που αυτή τη φορά το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού τα οποία εντοπίζονται κυρίως μέσα στην κοινότητα και δεν είναι μόνο από τις πύλες εισόδου της χώρας, άρχισε ξανά η ψιθυρολογία πως ενδεχομένως ένα δεύτερο lockdown θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

Τα οικονομικά δεδομένα όμως δείχνουν πως ένα δεύτερο lockdown πέρα από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει στους πολίτες, θα υπάρχουν οικονομικές που αυτή τη φορά το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει. Τα συνολικά χρήματα που χρειάστηκαν για να γίνουν παρεμβάσεις δημοσιονομικού περιεχομένου από το Μάρτιο του 2020, εκτιμώνται περίπου στο 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ, και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων λίγο πάνω από 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα που τρέχει από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 με στήριξη πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και ένα πρόγραμμα το οποίο -αν και επικοινωνιακά δεν διαφημίστηκε επαρκώς- θα τρέξει μετά την λήξη των προγραμμάτων αυτών. Σχέδια κινήτρων προς τις επιχειρήσεις μέσω της επιδότησης μισθολογικού κόστους για προσλήψεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο από τον κατάλογο των ανέργων, ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, πρόγραμμα που θα κοστίσει γύρω στα 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ για κατάρτιση ανέργων.

Το κράτος τη δεδομένη στιγμή έχει ρευστότητα αρκετή για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021. Κάλυψε μετά και την τελευταία του έξοδο στις αγορές το «χρηματοδοτικό κενό» ύψους 360 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιαστεί πριν αυτή την έξοδο και θεωρητικά έχει και άλλα 600 εκατ. ευρώ «πλεόνασμα». Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία του έξοδο στις αγορές άντλησε 1 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Κύπρος εξέδωσε δύο ευρωπαϊκά ομόλογα, 10ετούς και 20ετούς διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Εν συνεχεία προχώρησε στην έκδοση και άλλων δύο ομολόγων στις αρχές Απριλίου για να ενισχυθούν τα ρευστά της διαθέσιμα, 7ετούς και 30ετούς διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ και 0,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, το κράτος αποφάσισε να απορροφήσει συνολικά 1 δισ. από την τελευταία διπλή έκδοση ομολόγων μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για ένα μερικό ή ολικό «lockdown» στην Κύπρο θα τον έχουν οι επιδημιολόγοι και τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους. Προτεραιότητα θα έχει η ασφάλεια, γίνεται όμως αντιληπτό πως ένα «lockdown» δεν μπορεί εύκολα να στηριχθεί οικονομικά με τους ίδιους όρους με τους οποίους έγινε μέχρι τα μέσα Μαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση