ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενας στους δύο εργαζομένους ψάχνει νέα δουλειά

Βασικές αιτίες, οι ευκαιρίες εξέλιξης και η εργασιακή ικανοποίηση

Γράφει η Ρούλα Σαλούρου

Νέα δουλειά, που θα του δίνει περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και περισσότερη εργασιακή ικανοποίηση, αναζητεί ένας στους δύο εργαζομένους, σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η έρευνα καταγράφει τις νέες τάσεις σε μια αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα, αυξημένες απαιτήσεις, όχι κατ’ ανάγκην υλικές, και υψηλά ποσοστά επαγγελματικής δυσαρέσκειας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Xecutive Xperience του kariera.gr – μιας θεσμικής συνάντησης στελεχών κορυφαίου επιπέδου (C-Level), με αντικείμενο τον στρατηγικό διάλογο γύρω από το μέλλον της εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 47% των επαγγελματιών δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας, ενώ μόλις το 20,5% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποια επαγγελματική μετακίνηση αυτή την περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικιακά ομάδες εμφανίζονται πιο δραστήριες στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Οσον αφορά τα επαγγελματικά πεδία ενδιαφέροντος, το 46% στοχεύει σε θέσεις υπαλλήλου γραφείου, το 22% στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού (HR) και το 19% στον τομέα των πωλήσεων.

Οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικιακά ομάδες εμφανίζονται πιο δραστήριες στην αναζήτηση νέων ευκαιριών

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι αποχωρούν από την υφιστάμενη εργασία τους παραμένουν οι καλύτερες οικονομικές προτάσεις από άλλες εταιρείες (66%) και το αυξημένο άγχος ή η εργασιακή πίεση (56%). Ακολουθούν η δυσλειτουργική σχέση με τον προϊστάμενο (55%), η έλλειψη αναγνώρισης (48%) και η ανάγκη για ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (43%).

Αντιστοίχως, οι παράγοντες που οδηγούν έναν εργαζόμενο να παραμείνει σε έναν οργανισμό περιλαμβάνουν το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών (60%), την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (59%), την εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα (56%), την οικονομική ευρωστία της εταιρείας (41%) και τις ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης (38%).

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η εργασιακή ικανοποίηση συνδέεται περισσότερο με ποιοτικά χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως η αξιοκρατία, ο σεβασμός, η συνεργατική κουλτούρα και η καλή επικοινωνία με τη διοίκηση. Πρόκειται για παράγοντες που, αν και δεν συνιστούν άμεσα μετρήσιμες παροχές, ενισχύουν τη δέσμευση των εργαζομένων και συμβάλλουν στην εργασιακή ευημερία.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Νικολάου, ο μισθός παραμένει απαραίτητος, όμως δεν είναι πλέον ο μόνος παράγοντας κινητοποίησης. «Ανάλογα με τη φάση της ζωής και της καριέρας, έρχονται στο προσκήνιο άλλα στοιχεία: η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εργασιακή ασφάλεια, το σταθερό ωράριο», σημειώνει.

Και προσθέτει πως οι εταιρείες συχνά παραβλέπουν αυτές τις ανάγκες, εστιάζοντας αποκλειστικά σε οικονομικά κίνητρα. Αναφερόμενος σε νέους αποφοίτους, ο κ. Νικολάου τονίζει πως επιζητούν συχνά ένα περιβάλλον με σταθερή δομή και ξεκάθαρη προοπτική εξέλιξης. «Γι’ αυτό, όταν οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιλέξουν το είδος της θέσης που τους ενδιαφέρει περισσότερο, μεγάλο ποσοστό επέλεξε “δουλειά γραφείου”».

Τα μέσα αναζήτησης που προτιμούν οι υποψήφιοι είναι κατά κύριο λόγο οι ψηφιακές πλατφόρμες, με το LinkedIn να προηγείται (65%), ακολουθούμενο από τις εταιρικές ιστοσελίδες καριέρας (63%) και τα job boards (61%). Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα διατηρούν το ανεπίσημο δίκτυο επαφών και οι συστάσεις.

Σχετικά με τη χρονική διάρκεια εύρεσης νέας εργασίας, το 56% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι βρήκε εργασία εντός τριών μηνών, ενώ το 34% χρειάστηκε από τέσσερις έως δώδεκα μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X