ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από 10% έως και 70% οι νέοι δασμοί, προαναγγέλλει ο Τραμπ

Ξεκίνησε η αποστολή επιστολών προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Τελεσίγραφο στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ύψος των δασμών βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του άρχισε να στέλνει επιστολές από χθες Παρασκευή (4/7), καθορίζοντας μονομερείς δασμολογικούς συντελεστές, τους οποίους οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου. Μιλώντας από τη στρατιωτική βάση Αντριους στο Μέριλαντ, διευκρίνισε ότι εστάλησαν περίπου «10 ή 12» επιστολές και έπεται και συνέχεια μέσα «στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι την 9η Ιουλίου θα έχουν καλυφθεί πλήρως», πρόσθεσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε θέσει αρχικά στους εμπορικούς εταίρους για να καταλήξουν σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ. «Θα κυμαίνονται από 60% ή 70% έως 10% και 20%», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας υψηλότερους δασμούς από εκείνους που είχε ορίσει αρχικά κατά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις αρχές Απριλίου. Αυτοί κυμαίνονταν από ένα βασικό δασμό 10% για τις περισσότερες οικονομίες έως ένα μέγιστο 50%.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει εδώ και καιρό ότι εάν οι χώρες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ πριν από την προθεσμία της ερχόμενης Τετάρτης, απλώς θα επιβάλει τους δασμούς, αυξάνοντας το διακύβευμα για τους εμπορικούς εταίρους που έσπευσαν να εξασφαλίσουν συμφωνίες με την Ουάσιγκτον. Ανακοίνωσε αρχικά τους υψηλότερους, λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» του στις 2 Απριλίου, αλλά τους «πάγωσε» για 90 ημέρες για να δώσει χρόνο στις χώρες να διαπραγματευτούν, θεσπίζοντας ένα συντελεστή 10% κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ και έχει συμφωνήσει σε μία εύθραυστη «εκεχειρία» με την Κίνα που χαλάρωσε προσωρινά τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ερωτηθείς αν υπάρχουν κι άλλες συμφωνίες καθ’ οδόν, ο Τραμπ απάντησε ότι «έχουμε στα σκαριά μερικές άλλες συμφωνίες, αλλά ξέρετε, η προτίμησή μου είναι να στείλω μια επιστολή και να πω ποιους δασμούς θα πληρώσουν. Είναι πολύ πιο εύκολο», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Βιετνάμ την Τετάρτη (2/7), λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 20% στις εξαγωγές του Βιετνάμ προς τις ΗΠΑ και συντελεστή 40% στα αγαθά που θεωρούνται ότι μεταφορτώνονται μέσω της χώρας – μια αναφορά στην πρακτική κατά την οποία εξαρτήματα από την Κίνα και ενδεχομένως άλλα έθνη δρομολογούνται μέσω τρίτων χωρών καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ. Ενώ οι συντελεστές είναι χαμηλότεροι από τον δασμό 46% που επέβαλε αρχικά στο Βιετνάμ, είναι υψηλότεροι από το καθολικό επίπεδο του 10%.

Πολλές από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς, οι επενδυτές ωστόσο που περίμεναν με ανυπομονησία οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους ενθαρρύνθηκαν από το «ντιλ» με το Ανόι που εκτόξευσε τις μετοχές των Αμερικανών κατασκευαστών με εγκαταστάσεις στη χώρα. Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ινδία, αλλά μίλησε σκληρά για τις προοπτικές μιας συμφωνίας με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας το Τόκιο έναν δύσκολο εταίρο.

Στο δύσκολο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μια τελική εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ είναι «αδύνατη» πριν από τις 9 Ιουλίου, επομένως οι δύο πλευρές στοχεύουν σε μια λιγότερο λεπτομερή «κατ’ αρχήν συμφωνία». Επειτα από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια προσωρινή συμφωνία για να αποτρέψουν την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 50% σε αγαθά από την Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι ένα τεράστιο έργο επειδή έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένων Πολιτειών, 1,5 τρισ. ευρώ [ετησίως], μια τεράστια ποσότητα και το εγχείρημα είναι περίπλοκο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. Χθες, ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με στόχο την προώθηση μιας συμφωνίας πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, και τον εμπορικό εκπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ. Διπλωμάτες της Ε.Ε. σημείωσαν στους Financial Times ότι το μπλοκ πιθανότατα θα δεχτεί 10% οριζόντιους δασμούς, αλλά εξακολουθεί να επιθυμεί μειώσεις στους δασμούς σε προϊόντα όπως ο χάλυβας, στο 50%, και τα οχήματα και τα ανταλλακτικά οχημάτων στο 25%. Για να το πετύχει αυτό, έχει προθυμοποιηθεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ειδικότερα, ο οποίος δέχεται τεράστια πίεση από την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας του, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την έκκλησή του για μια γρήγορη συμφωνία. «Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η ταχεία επίλυση μιας τελωνειακής διαφοράς, ιδίως για τις βασικές βιομηχανίες της χώρας μας – τη χημική βιομηχανία, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη μηχανολογία, το αλουμίνιο, τον χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία… Χρειαζόμαστε ένα αποτέλεσμα τώρα. Καλύτερα γρήγορο και απλό παρά μακρόσυρτο και περίπλοκο, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν μήνες».

Οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν περίπου 380 δισ. ευρώ του ετήσιου εμπορίου της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 70% του συνόλου. Η Αμερική εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης υψηλότερων τομεακών δασμών σε αγαθά όπως ο χαλκός, η ξυλεία, τα εξαρτήματα αεροδιαστημικής, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τσιπς και τα κρίσιμα ορυκτά, τα οποία θα καλύπτουν σχεδόν όλο το εμπόριο της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X