ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός Φεβρουαρίου η ψήφιση του υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας

Καμία επί της ουσίας διαφωνία από τους παρεβρισκομένους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εντός Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στα μέσα του μήνα θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το υφυπουργείο έρευνας και καινοτομίας.

Στην πρώτη επίσημη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το 2020, συζητήθηκε «ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», αφού το νομοσχέδιο που προνοούσε την υλοποίηση του υφυπουργείου από 1η Ιανουαρίου του 2020, είχε πάρει παράταση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο υπουργός οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως είναι ένα νομοσχέδιο με καθαρό οργανόγραμμα, διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με εκείνο που αλλάζει να είναι μόνο οι δομές. Όπως είπε, η έρευνα και η καινοτομία είναι τομείς που η Κύπρος έχει κάνει βήματα, αλλά για να ενδυναμωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω χρειάζεται το ανάλογο θεσμικό υπόβαθρο. Τόνισε δε, πως, η Κύπρος έχει κατά μέσο όρο τα λιγότερα υφυπουργεία σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά και μη κράτη, με πολλές φορές να έχει συγκριτικά λιγότερα υφυπουργεία κατά 50 – 60%.

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας που έχει τον συντονιστικό ρόλο για την προώθηση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως οι πολιτικές και οι στρατηγικές για την έρευνα και την καινοτομία θα καθορίζονται από το υφυπουργείο και θα υλοποιούνται από το ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας. Τόνισε πως το υφυπουργείο αυτό θα έχει οριζόντιο ρόλο, θα εξυπηρετεί όλα τα Υπουργεία, ενώ θα βοηθήσει και το κράτος να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει με τον κατακερματισμό των υπηρεσιών που καθυστερεί πολλές διαδικασίες. Χαρακτηριστικά τόνισε πως υπάρχουν έργα 250 εκατ. ευρώ «στο περίμενε» και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω αυτού του κατακερματισμού των υπηρεσιών του κράτους, της όλης γραφειοκρατίας και της μη αυτοματοποιημένης σύνδεσης των συστημάτων του κράτους.

Ποιες οι κύριες αρμοδιότητες

•   Χάραξη και εφαρμογή εθνικής ψηφιακής πολιτικής και στρατηγικής και συμμετοχή στη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη ψηφιακής πολιτικής.

•   Χάραξη, συντονισμός και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και καινοτομία και γενική εποπτεία της λειτουργίας του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης Έρευνας & Καινοτομίας.

•    Εξειδίκευση και εφαρμογή εθνικής πολιτικής στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ΤΠΕ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια υπηρεσία.

•   Διαμόρφωση και συντονισμός της υλοποίησης εθνικού ευρυζωνικού πλάνου.

•   Προώθηση της νεοφυούς και ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

•   Πολιτική καθοδήγηση και εποπτεία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X