ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FAZ για έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία: «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»

Από την άλλη, η Ελλάδα «παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης», σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα

Kathimerini.gr

Τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας σε πανηγυρικό ύφος ότι «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε».

Βέβαια, το άρθρο στο οικονομικό σκέλος της γερμανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης».

Το γερμανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, «οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική».

Η Ελλάδα παραμένει, ωστόσο, μια ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ λήγουν το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.

Τζεντιλόνι: «Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν σκληρό μάθημα»

Πέρα από τα συγχαρητήρια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας σχολίασε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Χάρη στις θυσίες και την αντοχή του λαού της και την αποφασιστικότητα των αρχών, η Ελλάδα κλείνει σήμερα ένα δύσκολο κεφάλαιο στη μακρόχρονη και περήφανη ιστορία της», δήλωσε σήμερα.

«Η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ουσιαστικά βασικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Τα επιτεύγματά της είναι ακόμη πιο αξιέπαινα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά εξωτερικά σοκ: την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζονται στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης τη συμβολική κατάληξη της πιο δύσκολης περιόδου που έχει βιώσει η ζώνη του ευρώ. Η κρίση δημόσιου χρέους που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν μια απότομη καμπύλη μάθησης για την Ένωσή μας. Η ισχυρή συλλογική μας απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη είχε μάθει τα μαθήματα αυτής της κρίσης. Πρέπει να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα καθώς πλέουμε στα ταραγμένα νερά στα οποία εισέρχονται τώρα οι οικονομίες μας», καταλήγει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας.

Στην ερώτηση ποια είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία της κρίσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε ότι τα διδάγματα που ξεχωρίζουν είναι δύο: «Πρώτον, σε μια κατάσταση κρίσης, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν μια απότομη καμπή και σκληρό μάθημα για την Ένωσή μας: συχνά βρίσκονταν λύσεις με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος, τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό. Δεύτερον, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, απαιτείται ένα συνεπές και συνεκτικό μείγμα πολιτικών, με συνετές δημοσιονομικές πολιτικές σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και με τη συνεργασία μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ευτυχώς, πιστεύω ότι πήραμε συλλογικά αυτά τα μαθήματα, όπως φαίνεται από την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Χρέος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση