ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Βγήκαν για ψώνια τα Αραβικά Funds

Προς πώληση φαίνεται να βρίσκονται μέχρι και ποδοσφαιρικές ομάδες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, κρατικά επενδυτικά ταμεία (ΚΕΤ) της περιοχής του Αραβικού Κόλπου, κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μία προσπάθεια εξαγοράς μετοχών σε εταιρείες, των οποίων οι αποτιμήσεις αξίας, επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

Μεταξύ αυτών των Ταμείων, όπως αναφέρουν οι FT, συμπεριλαμβάνονται και το Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι, Mubadala.

Τραπεζίτες και άτομα τα οποία έχουν στενές επαφές με τα προαναφερθείσα ΚΕΤ, δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα, ότι στόχος των Ταμείων αυτή τη στιγμή είναι η επένδυση σε τομείς που θα ανακάμψουν με «πιο γρήγορους ρυθμούς» μετά το πέρας της παρούσας οικονομικής ύφεσης, δηλαδή τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία και οι γραμμές εφοδιασμού.

Το «PIF» και ο Πρίγκιπας Σαλμάν

Ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στους Financial Times ότι το Βασίλειο, έχει ήδη δημιουργήσει ειδική ομάδα η οποία εξετάζει τα «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα» της υφιστάμενης παγκόσμιας κρίσης.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Αξιωματούχος, το PIF, αξίας 320 δισεκ. δολαρίων, υπό την προεδρία του πρίγκιπα της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ακολουθεί μια επενδυτική στρατηγική η οποία μπορεί να περιγραφεί ως ένας «συνδυασμός στρατηγικής και καιροσκοπισμού».

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, το Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως στην εταιρεία κρουαζιέρων «Carnival Operator» και στους πετρελαϊκούς ομίλους Royal Dutch Shell, Total, Repsol, Equinor και Eni.

Ακόμη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα το ΚΕΤ, ηγήθηκε επενδυτικής ομάδας η οποία συμφώνησε στην εξαγορά του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Newcastle United, σε μια συμφωνία 300 εκατομμυρίων λιρών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ριάντ, εξετάζει πώς να «αξιοποιήσει» την κατάσταση, ούτως ώστε να «μειωθεί το αντίκτυπο στο Βασίλειο μακροπρόθεσμα, αλλά επίσης και να επωφεληθεί από τις πιθανές αλλαγές συμπεριφοράς στα επιχειρηματικά μοντέλα ανά τον κόσμο», μετά το τέλος της οικονομικής ύφεσης.

Τα Εμιράτα επιδιώκουν επενδύσεις

Όπως αναφέρουν οι FT, η Mubadala, η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι, με επικεφαλής τον Χαλντούν αλ-Μουμπάρακ, έναν από τους πιο εμβληματικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Εμιράτο, επιδιώκει επίσης ενεργά επενδύσεις.

Στο στόχαστρο του ΚΕΤ του Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκονται αρκετοί τομείς επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των «νέων ιατρικών τεχνολογιών».

Στο παιχνίδι και το Κατάρ

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης πως η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority - QIA), συνολικής αξίας 320 δισεκ. δολαρίων και της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν το κτίριο Shard του Λονδίνου αλλά και το πολυκατάστημα Harrods, έχει ήδη προσπαθήσει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε Β. Αμερική και Ασία αντίστοιχα.

«Δεδομένης της αστάθειας στις αγορές, η QIA αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ στους Financial Times.

Δέκα χρόνια αργότερα

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για το «κυνήγι» επενδύσεων στο οποίο έχουν ριχθεί τα Αραβικά ΚΕΤ, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης της οποίας προκαλεί η πανδημία, συγκρίνοντας το, με τις κινήσεις τους κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008-09.

Όπως αναφέρουν οι FT, κατά την περίοδο εκείνη, τόσο το Κατάρ, όσο και το Αμπού Ντάμπι, επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε προβληματικούς ομίλους εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Credit Suisse, VW Porsche και Daimler.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X