ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αναζωογόνηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου στο συνέδριο του Economist

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη περιφερειακή σύγκρουση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Οικονομικοί φορείς εξέτασαν την ανάγκη αναζωογόνησης του μοντέλου ανάπτυξης της Κύπρου καθώς και τρόπους για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών για μια βιώσιμη και καινοτόμο μελλοντική πορεία, κατά τη διάρκεια του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη περιφερειακή σύγκρουση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην Κύπρο. Τόνισε τον αβέβαιο αντίκτυπο σε τομείς όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός και οι αγορές ακινήτων από Ισραηλινούς. Ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε επίσης την πιθανότητα αύξησης του πληθωρισμού λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, που θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω την κυπριακή οικονομία. Ωστόσο, μίλησε για πιθανές ευκαιρίες, όπως η μετεγκατάσταση ισραηλινών εταιρειών στην Κύπρο, όπως και ισραηλινών οικογενειών για λόγους ασφαλείας, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τομείς όπως η ενοικίαση κατοικιών, η εκπαίδευση και άλλα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να προσαρμόσει το οικονομικό της μοντέλο ενόψει των προκλήσεων. Αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την αξιοποίηση νέων τομέων. Παρά τις προκλήσεις, ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να εκσυγχρονίσει το οικονομικό της μοντέλο και να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA) Ανδρέας Γιασεμίδης, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του κλάδου των επενδυτικών κεφαλαίων στην αναμόρφωση του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου.

Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αστάθεια και τις επιπτώσεις τις πανδημίας, ο κ. Γιασεμίδης αναγνώρισε ότι η Κύπρος δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη και υποστήριξε την ανάγκη για μια αλλαγή προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ικανό να αντέξει τους εξωτερικούς κραδασμούς και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Γιασεμίδης επεσήμανε επίσης ότι η παρούσα φάση παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο, με διαθέσιμα κεφάλαια από το σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο «Όραμα 2035», προσφέροντας τόσο τα μέσα όσο και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη αυτών των στόχων. Ο τομέας των επενδυτικών κεφαλαίων, είπε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του ταξιδιού.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, ο κλάδος των επενδυτικών κεφαλαίων έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με πάνω από 3 δισ. ευρώ να έχουν ήδη επενδύσει στην τοπική οικονομία από σύνολο 11 δισ. ευρώ. Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι αυτή η εισροή κεφαλαίων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη το ΑΕΠ της Κύπρου στα 27 δισ. ευρώ περίπου, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Ο Πρόεδρος του CIFA επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας μιας ανθεκτικής και βιώσιμης πορείας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των αυξημένων επιτοκίων και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Είπε ότι αυτός ο δρόμος, με επίκεντρο την προσαρμοστικότητα, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση, θα οδηγήσει τελικά στην αναβίωση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ισραηλινού Εθνικού Κέντρου για τη Γαλάζια Οικονομία και Καινοτομία, Οικονομία και Καινοτομία, Χίλα Έχρενραϊχ, αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των startups στον τομέα της γαλάζιας τεχνολογίας στο Ισραήλ. Όπως είπε, αυτές οι startups, με έντονη εστίαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έχουν καταγράψει μια άνοδο τα τελευταία χρόνια. Πολλές από αυτές έχουν κάνει τη μετάβαση από παραδοσιακούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η κυβερνοασφάλεια και το λογισμικό, στην επιχειρηματικότητα με αποστολή να δημιουργήσουν θετική περιβαλλοντική αλλαγή.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι επιχειρηματικές προσπάθειες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του οικοσυστήματος της γαλάζιας τεχνολογίας στο Ισραήλ, το οποίο έχει διευρυνθεί σημαντικά. Όπως είπε, το Ισραηλινό Εθνικό Κέντρο για τη Γαλάζια Οικονομία και Καινοτομία δημιουργήθηκε μέσω της συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κύριο αντικείμενό της, πρόσθεσε, ήταν η δημιουργία ενός τεχνολογικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος που επικεντρώνεται στις βιώσιμες καινοτομίες.

Οι προσπάθειες του κέντρου περιλαμβάνουν την επένδυση και την υποστήριξη των Blue Tech startups με καινοτόμες και ανατρεπτικές λύσεις. Η κ. Έχρενχραϊχ σημείωσε ότι η θάλασσα κατακτά όλο και περισσότερο την προσοχή του κοινού, και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση αντικατοπτρίζεται στην οικονομία. Η Γαλάζια Οικονομία έχει ξεπεράσει πλέον τα 2,5 τρισ. ευρώ, και έχει γίνει η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία σε ΑΕΠ παγκοσμίως. Προέβλεψε ότι αυτή η τάση ανάπτυξης θα συνεχιστεί.

Τόνισε επίσης τη σημασία της βιώσιμης ενσωμάτωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας στον θαλάσσιο τομέα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η προώθηση της θαλάσσιας καινοτομίας θεωρείται ζωτική για την επιβίωσή μας, είπε, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές ρυπογόνες θαλάσσιες βιομηχανίες και να συνεισφέρει στη διατήρηση των Θαλασσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση