ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Pimco πίσω από τα δύο μεγάλα deals

Δάνεισε 950 εκατ. στην Apollo για να αγοράσει τα δάνεια της Τρ. Κύπρου και θα βάλει και 50 εκατ. στην Ελληνική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ προχώρησε εντός 2018 στην Κύπρο η Pacific Investment Management Company LLC, γνωστή ως Pimco. Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο που ήταν ένας εκ των βασικών ενδιαφερομένων για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας ώστε να απορροφήσει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, διαδραμάτησε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο deal για την πώληση των δανείων της Τράπεζας Κύπρου. Το μεικτό τίμημα πώλησης των δανείων της Τράπεζας Κύπρου στην Apollo Global Management ύψους 2,8 δισ. ευρώ ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά. Η Τράπεζα Κύπρου επί της ουσίας θα λάβει 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 450 εκατ. ευρώ τα δάνεισε στην Apollo για να γίνει η πράξη. «Η Τράπεζα προτίθεται να επενδύσει ποσό ύψους €450 εκατ. στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη Συναλλαγή, γεγονός που υπόκειται σε εποπτική έγκριση», αναφέρει σχετικά στα οικονομικά της αποτελέσματα η BOCY. Τα εναπομείναντα όμως 950 εκατ. που προκύπτουν από την αφαίρεση, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Apollo τα έλαβε από την Pimco. Η έκθεση της Pimco στην Κύπρο εντός του 2018 και συγκεκριμένα στους τελευταίους μήνες ανέρχεται μαζί με τα 50 εκατ. που θα βάλει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της αποκτηθείσας ΣΤΚ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. Περίπου 100 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου θα προέρθουν μέσω έκδοσης δικαιωμάτων, με την Ελληνική να έχει συνάψει συμφωνίες εγγραφής με τη Δήμητρα Επενδυτική και την Emma Alpha Holding Ltd για εγγραφή για μετοχές ύψους μέχρι 50 εκατ. η καθμία. Επιπλέον, περίπου 50 εκατομμύρια θα προέρθουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην Poppy Sarl, μία οντότητα η οποία ανήκει σε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company LLC, ήτοι η Pimco.

Οι διαθέσεις εξάλλου των αμερικανικών επενδυτικών ταμείων είχαν φανεί εξαρχής, καθότι από την ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ συνέτρεξαν να την αποκτήσουν. Η Apollo ήταν και το αντίπαλο δέος της Ελληνικής Τράπεζας για την απόκτηση της ΣΚΤ. Η μη εύρεση τραπεζικού ιδρύματος για να την εκπροσωπήσει την άφησε εκτός διαδικασίας, αλλά και η εμμονή της ΕΚΤ για την απόκτηση της ΣΚΤ από την Ελληνική ώστε να γίνει και συγχώνευση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Τα άλλα ενδιαφερόμενα αμερικανικά ταμεία - επενδυτές ήταν τα Atlas Merchant Capital, Lone Star Funds, J.C. Flowers & Co. Το Apollo και το Lone Star ήταν και οι δύο επενδυτές που έφτασαν στην τελευταία φάση για την αγορά του πακέτου δανείων της Τράπεζας Κύπρου. Το ταξίδι «αστραπή» του Τζον Πάτρικ Χούρικαν στο Λονδίνο μία ημέρα προτού ανακοινωθεί η πράξη (Δευτέρα 27 Αυγούστου) ήταν μάλλον με μοναδική κατεύθυνση τα γραφεία της Apollo, με το αποτέλεσμα να είναι ήδη γνωστό. Όπως και να επιτεύχθηκε παρασκηνιακά, η πράξη της Τρ. Κύπρου για πώληση του πακέτου δανείων 2,8 δισ. από τα οποία τα 2,7 δισ. είναι Μη Εξυπηρετούμενα, θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την Τράπεζα, ο αγοραστής επελέγη μετά από διαδικασία λήψης ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ μετά από μεταβατική περίοδο κατά την οποία η διαχείριση των δανείων θα παραμείνει στην τράπεζα, πρόθεση είναι όπως η μακροχρόνια διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου μεταφερθεί σε οργανισμό διαχείρισης δανείων (servicer). Οι δύο πλευρές είναι σε συζητήσεις αναφορικά με τις λεπτομέρειες και τον χρόνο μεταφοράς της διαχείρισης των δανείων από την τράπεζα προς τον οργανισμό διαχείρισης δανείων, σχολιάζει η Τράπεζα Κύπρου.

Πρωταγωνιστεί η Αμερική

Από τη μία υπάρχει η Pimco, από την άλλη υπάρχει η Apollo. Τα δύο αμερικανικά ταμεία από εδώ και πέρα θα πρωταγωνιστούν στα τρία μεγαλύτερα –πάλαι πότε– κυπριακά τραπεζικά ονόματα του νησιού. Από τη μία η Pimco θα συνδέεται άμεσα με Ελληνική και έμμεσα με Τράπεζα Κύπρου, ενώ η Apollo θα έχει άμεση σχέση στην ιδιοκτησία των 2,8 δισ. ευρώ δανείων της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και ως κύριος μέτοχος της Altamira Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως εντός Μαΐου εγκρίθηκε και επισήμως από την Κομισιόν η εξαγορά της Altamira Κύπρου από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) και την Apollo Global Management. Υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα –αν και θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός– η Altamira να είναι ο διαχειριστής των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της εναπομείνουσας οντότητας της ΣΚΤ, του κακού κομματιού δηλαδή της ΣΚΤ. Γνωστού ως Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων στην Ευρώπη με 65 δισ. χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση. Η Altamira ξεκίνησε ως η πλατφόρμα εξυπηρέτησης προβληματικών δανείων και ακινήτων της Banco Santander. Το 2014 εισήλθε στο κεφάλαιο της η Apollo Global Management με συνολική επένδυση πέραν των 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά η ισπανική SAREB, η οποία αποτελεί την κακή τράπεζα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ανέθεσε στην Altamira τη διαχείριση 50 χιλιάδων προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Αντίστοιχη συμφωνία διατηρεί και με την πορτογαλική Oitante. Η Altamira είναι επίσης ο διαχειριστής των προβληματικών δανείων της BBBVA, Bain Capital, και της Banco Santander από την οποία πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Banco Popular.

Από το 2012

Η εταιρεία Pacific Investment Management Company (PIMCO) ορίστηκε τον Οκτώβριο 2012 για να διενεργήσει το διαγνωστικό έλεγχο υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για το προκαταρκτικό μνημόνιο συναντίληψης της Κύπρου. Ο έλεγχος περιελάμβανε την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού και τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (bottom-up stress test) για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ώστε και να καθορίζονταν οι κεφαλαιακές ανάγκες του. Το επενδυτικό ταμείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα για διαχείριση επενδύσεων στον κόσμο και ιδρύθηκε το 1971 στο Newport Beach της Καλιφόρνια. Η Pimco έχει παρουσία στην Ευρώπη που ξεπερνά τα 16 έτη – με τοπική εμπειρογνωσία και υποστήριξη από τα γραφεία της στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Μιλάνο, το Μόναχο και τη Ζυρίχη. Διαχειρίζεται και εξυπηρετεί πάνω από 1,68 τρισεκατομμύρια ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού παγκοσμίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X