ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τρ. Κύπρου δίνει 28 εκατ. για Ταμεία Προνοίας

Πρόκειται για δαπάνη σε 841 υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργάζονται στην τράπεζα και δεν καλύφθηκαν από το σχέδιο αναπλήρωσης της κυβέρνησης

ΚΥΠΕ

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να καλύψει τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία προνοίας των εν ενεργεία υπαλλήλων από το κούρεμα του 2013, σε μια προσπάθεια να αποπολιτικοποιήσει το όλο θέμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Πρόκειται για μια δαπάνη €28 εκατομμυρίων, σε 841 υπαλλήλους, που θα καλυφθούν από τον ισολογισμό της τράπεζας και μάλιστα αποσυνδέοντας το όλο θέμα από την αποδοχή του νέου συστήματος προσαυξήσεων και προαγωγών, στέλλοντας ταυτόχρονα και μηνύματα προς την ΕΤΥΚ.

Ουσιαστικά, η τράπεζα καταβάλλει €28 εκατ., προκειμένου να καλύψει τη ζημιά των υπαλλήλων που συνεχίζουν να εργάζονται στην τράπεζα, οι οποίοι δεν καλύφθηκαν από το σχέδιο αναπλήρωσης της κυβέρνησης.

«Το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί, κι αυτό είναι λυπηρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος της τράπεζας και οι συντάξεις και ωφελήματα του, να μετατραπούν σε πολιτικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Χούρικαν, απαντώντας σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι το θέμα των ταμείων προνοίας έχει πολιτικοποιηθεί.

Υπενθύμισε την εγκύκλιο που απέστειλε την περασμένη βδομάδα στο προσωπικό, στην οποία ανέφερε ότι η Πολιτεία έκανε τη δική της κίνηση ως προς την αναπλήρωση των ζημιών από το κούρεμα. «Αλλά ως θέμα ηθικής αρχής, αναγνωρίζουμε πως πλέον είναι η δική μας σειρά για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πρέπει να αποδεχτούμε πως ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επωμίζεται ένα βάρος, το οποίο οφείλει να αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία», είπε.

Σε παρατήρηση ότι αυτό δεν συνάδει με την πρακτική ενός τραπεζίτη, ο κ. Χούρικαν είπε πως δεν συμφωνεί.

Λέγοντας πως η τράπεζα έχει υποχρέωση απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους (stakeholders), πρωτίστως τους πελάτες και τους μετόχους της, ο κ. Χούρικαν είπε ωστόσο πως «το προσωπικό και η κοινωνία είναι επίσης βασικοί εμπλεκόμενοι απέναντι στους οποίους έχουμε υποχρέωση».

«Ως η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, έχουμε βαθύτατη επίγνωση των υποχρεώσεων μας απέναντι σε ολόκληρη την Κύπρο και απέναντι στους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν πρέπει να επωμιστούν το βάρος της εξασφάλισης των συντάξεων 841 τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται στην τράπεζα. Αυτή είναι δική μας υποχρέωση», είπε.

Σε ερώτηση αν η τράπεζα θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά σε ένα θέμα που εγείρεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Χούρικαν είπε πως η τράπεζα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο μέσα από την υποστήριξη που θα προσφέρει στην όποια κυβέρνηση και στον όποιο Υπουργό Οικονομικών, στην προσπάθεια του ή της να διασφαλίσει πως ο δρόμος της Κύπρου προς την ευημερία θα είναι διατηρήσιμος.

«Ως εκ τούτου, παραμένουμε αμέτοχοι ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οφείλουμε να συνεργαστούμε με εκείνους που θα αναλάβουν να κυβερνήσουν την χώρα», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι στην εγκύκλιο της περασμένης βδομάδας ο ίδιος συνέδεε το θέμα αυτό με τον διάλογο με την ΕΤΥΚ για το θέμα του νέου συστήματος προαγωγών και προσαυξήσεων, ο κ. Χούρικαν επεσήμανε πως στην εγκύκλιο «σημειώσαμε πως παραμένουμε θετικοί και επιθυμία μας είναι να συμφωνηθεί κι αυτό το θέμα στο πλαίσιο των ευρύτερων διαβουλεύσεων με τη Συντεχνία».

«Εν τω μεταξύ, όμως, παρατηρήσαμε με έκπληξη πως το θέμα κατέστη πολιτικό και κινδύνεψε η τράπεζα να γίνει μέρος της προεκλογικής διαδικασίας. Αυτό είναι ατυχές. Ωστόσο, εάν η κίνηση να αποσυνδεθεί το θέμα των συντάξεων από τον διάλογο με την Συντεχνία θα εξασφαλίσει πως θα αποφύγουμε πολιτικοποίηση της τράπεζας, τότε είμαι διατεθειμένος να το πράξω», κατέληξε.

Μηνύματα προς ΕΤΥΚ για νέο σύστημα προσαυξήσεων

Ερωτηθείς αν συνεπώς η τράπεζα θα εισέλθει σε διάλογο με την ΕΤΥΚ, ενώ το θέμα των ταμείων προνοίας βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Χούρικαν είπε πως ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών δομών στις τράπεζες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση όλης της τραπεζικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

«Αυτός είναι και ο σημαντικότερος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Προσδοκούμε πως η Συντεχνία θα προσέλθει στον διάλογο καλή τη πίστει και πως θα επιθυμήσει να εργαστεί μαζί μας και όχι εναντίον μας».

«Πιστεύουμε πως ένα δίκαιο σύστημα, βασισμένο στην ικανότητα αποπληρωμής των επιχειρήσεων, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου παγκοσμιοποιημένου και ψηφιοποιημένου περιβάλλοντος και το οποίο παραμένει διάφανο, θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαφύλαξη των σημερινών θέσεων εργασίας».

Προειδοποίησε όμως ότι «σε αντίθετη περίπτωση, το μέλλον των τραπεζών και των θέσεων εργασίας που αυτές στηρίζουν στην Κύπρο, θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Μαζί τους, και η γενικότερη ευημερία των Κυπρίων».

«Θεωρώ πως η Συντεχνία θα αναγνωρίσει αυτές τις πραγματικότητες, καθώς επίσης και πως θα αναγνωρίσουν πως το σημερινό σύστημα είναι άδικο για τους υπαλλήλους. Αυτό είναι ένα μήνυμα που λαμβάνουμε πολύ έντονα από τους συναδέλφους μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση