ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηλεκτροκίνηση: Δίκτυο φόρτισης σε τρία βήματα

Μετά το σχέδιο προώθησης ηλεκτροκίνησης έρχονται σχέδια εγκατάσταση φορτιστών εντός Μαρτίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στους κυπριακούς δρόμους θα πρέπει να είναι στις 80 χιλιάδες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μεγαλεπήβολο στόχο, όπως ανέφερε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι μόλις 3 χιλιάδες . Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι με το νέο σχέδιο χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση, το οποίο εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα γίνεται μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Συνολικά 1827 χορηγίες για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα δοθούν στο πλαίσιο του νέου σχεδίου επιχορήγησης της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για αριθμό αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια αλλά όχι μόνο, αφού πρόκειται για αριθμό, σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο των ηλεκτρικών οχημάτων που ενεγράφησαν το 2023.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το όχημα του στο Υπουργείο αυτή την στιγμή -που είναι ηλεκτροκίνητο-είναι το πιο μικρό και το πιο φτηνό στην κατηγορία του και έχει αυτονομία περίπου 450 χιλιόμετρα. «Αυτό μας επιτρέπει να πηγαίνουμε παντού στην Κύπρο εκτός από την Πόλη Χρυσοχούς», όπως ανέφερε, θέλοντας να εξηγήσει ότι υπάρχει μεγάλη αυτονομία ακόμα και στα φθηνότερα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων.

Δέκα ταχυφορτιστές παγκύπρια

Πέραν τούτου, είναι σαφές ότι χρειάζεται ενίσχυση το δίκτυο φορτιστών με τον υπουργό να αναφέρει ότι την επόμενη περίοδο και συγκεκριμένα τον Μάρτιο θα τρέχει το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης για την αγορά φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων για εγκατάσταση στο σπίτι.

Την ίδια περίοδο θα προχωρήσει και το σχέδιο εγκατάσταση ταχυφορτιστών που θα προσφέρουν σε είκοσι λεπτά το 80% της φόρτισης. Αυτοί οι φορτιστές θα τοποθετηθούν σε δέκα σημεία παγκύπρια σε αυτοκινητόδρομους αλλά και εντός των πόλεων. Και αυτό το σχέδιο θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Επιπλέον, εντός του 2024 αναμένεται κινητικότητα για τοποθέτηση φορτιστών σε πρατήρια βενζίνης. Ήδη, έχει εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, ενώ εταιρείες ανακοινώνουν τα σχέδια τους για τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε συγκεκριμένα πρατήρια. Με την υλοποίηση τους, αναμένεται ότι το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Φορτιστές και φωτοβολταϊκά για όλους

Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι η ανακοίνωση του σχεδίου χορηγιών για τους φορτιστές έχει ταιριάξει χρονικά με το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους. Συνεπώς, ανέφερε, κάποιοι μπορούν να εγκαταστήσουν σπίτι τους φωτοβολταϊκά, να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και να προμηθευτούν ηλεκτρικό φορτιστή ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το καθημερινό κόστος μετακίνησης τους.

Ανέφερε επίσης ότι με επιχορήγηση της ΕΕ το κράτος θα προμηθευτεί 40 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα αστικά κέντρα για εξυπηρέτηση του κοινού, κάτι που θα ενισχύσει την προσπάθεια για αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αφενός, και αφετέρου για αύξηση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση