ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηροδότου: Η νέα στρατηγική ΕΚΤ θα επιτρέψει τη συνέχιση υποστήριξης των οικονομιών

Tα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης όπως και της χώρας μας σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ

ΚΥΠΕ

Για πιο ξεκάθαρους στόχους που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της υποστήριξης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, έκανε λόγο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, αναφερόμενος στη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής που ενέκρινε του Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 8 Ιουλίου.

«Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ, με τους πιο ξεκάθαρους στόχους, θα επιτρέψει τη συνέχιση της υποστήριξης των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών συνθηκών των χωρών της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Ηροδότου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης όπως και της χώρας μας σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στη σημασία υιοθέτησης του συμμετρικού στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Όπως είπε, ο στόχος αυτός φέρνει σταθερότητα στις τιμές και δίνει στην ΕΚΤ χώρο να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας μελλοντικής κρίσης, όπως έγινε και στην περίπτωση της πανδημίας.

Ο κ. Ηροδότου τόνισε τη σημασία των μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ για αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδιαίτερα των έκτακτων αγορών ομολόγων, που επέτρεψαν στις χώρες να διαχειριστούν καλύτερα το χρέος τους και έδωσαν και στην Κύπρο πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση. Ο Διοικητής ανέφερε ότι η ΚΤΚ από τον Απρίλιο του 2020 προχώρησε σε έκτακτη αγορά κυπριακών ομολόγων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η απόδοση του κυπριακού ομολόγου τον Απρίλιο του 2020 ήταν στο 2,25%, μετά τις αγορές ομολόγων, τον Ιούλιο του 2021 έφτασε μέχρι και στο 0,239%.

Παράλληλα, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την άποψη ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πληθωρισμό 2% είναι εφικτός και με τη δημοσιονομική βοήθεια της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι περί τα τέλη του 2021 αναμένεται αυξημένος πληθωρισμός, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο COVID, κάτι που ωστόσο αναμένεται να είναι προσωρινό.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά τις νομισματικές παρεμβάσεις είναι σημαντικό να προχωρήσει και ο εμβολιασμός, αφού αυτή τη στιγμή η εξάπλωση της μετάλλαξης Δ έχει και προεκτάσεις στις οικονομία, δημιουργώντας αυξημένη ανησυχία.

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ υιοθετεί συμμετρικό στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα, θεωρώντας ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2%. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο. Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναγνώρισε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα. Συγκεκριμένα αποφάσισε την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, με έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη με σκοπό να ενσωματώσει περαιτέρω παραμέτρους σχετικές με την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής του. Με την απόφαση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη δέσμευσή του να αποτυπώνει πιο συστηματικά παραμέτρους που αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη νομισματική πολιτική του.

Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής κατά την οποία θα εφαρμοστεί η νέα στρατηγική θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αξιολογεί περιοδικά την καταλληλότητα της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του, και η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.

Η προηγούμενη επανεξέταση της στρατηγικής πραγματοποιήθηκε το 2003. Η νέα στρατηγική που ανακοινώνεται σήμερα είναι αποτέλεσμα διεξοδικής επανεξέτασης, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση