ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Ηροδότου στην «Κ»: Λήφθηκαν μέτρα για την καλύτερη δυνατή ανάκαμψη

Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως η Κύπρος θα παραμείνει στην επενδυτική βαθμίδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο μέτρα που στοχεύουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την εξάλειψη των χρεοκοπιών των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν από κοινού την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Το πρώτο μέτρο αφορά την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων των δανείων για περίοδο εννέα μηνών, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το δεύτερο μέτρο, αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις κυπριακές τράπεζες για παραχώρηση νέου δανεισμού στις επιχειρήσεις και ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Ο διοικητής της Κεντρικής στις δηλώσεις του ανέφερε πως το μορατόριουμ των δανείων ευκολύνει την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και παράλληλα διαφυλάσσει τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα αναγκάζονται να αναγνωρίζουν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» πως τα μέτρα που έλαβαν από κοινού ΥΠΟΙΚ και ΚΤΚ έχουν σκοπό να θέσουν την πραγματική οικονομία σε θέση ανάκαμψης και να μειώσουν όσο λιγότερο γίνεται τον τελικό λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της οικονομίας όταν επανέλθει στην κανονικότητα.

Το πακέτο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη για τα δάνεια και τη ρευστότητα είναι πραγματικά μεγάλο. Για πόσο καιρό όμως έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει την οικονομία με την παρούσα της κατάσταση που κυριολεκτικά είναι όλα κλειστά;

Το πακέτο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και που αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων μέχρι 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες για παραχώρηση νέων χαμηλότοκων δανείων και επιδότηση μέρος του επιτοκίου είναι απόφαση καθαρά δημοσιονομικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών η οποία διοχετεύεται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Εμείς συνεργαστήκαμε και συνεισφέραμε στο Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί ότι θα πετύχουν οι από κοινού στόχοι μας που είναι η παροχή άμεσης ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Πρόσθετα, βοηθήσαμε με την τεχνογνωσία μας ως Κεντρική Τράπεζα προς το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι και να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες ο όρος της κυβερνητικής εγγύησης στα δάνεια που θα δοθούν, τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν όσο το δυνατό, στη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, πιο υγιή. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπώς ποιο θα είναι το συνολικό οικονομικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα παραχωρούσε η Κύπρος, θα της επιτρέψουν να παραμείνει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Συνεργαστήκαμε με το ΥΠΟΙΚ και δώσαμε εισηγήσεις για τη διαμόρφωση του πακέτου. Ο στόχος ήταν να δοθεί οικονομική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, νοικοκυριά, και επιχειρήσεις, αλλά συγχρόνως το κράτος να παραμείνει δημοσιονομικά σχετικά δυνατό. Για να σας απαντήσω στην ερώτησή σας, λοιπόν, για τη διάρκεια, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα λάβει για να ξεπεραστεί η κρίση, εντούτοις, είναι σημαντικό το κράτος να συνεχίσει να έχει δημοσιονομική δύναμη πυρός για το προσεχές μέλλον.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση