ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα «πρέπει» για τα Airbnb

Οι κανόνες της ΕΕ στοχεύουν να επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να προωθήσουν έναν πιο βιώσιμο τουρισμό

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο κλοιός στενεύει ακόμα περισσότερο για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις εντός Ευρωπαϊκού εδάφους, κοινώς, για τα «Airbnb» και άλλες γνωστές πλατφόρμες. Στόχος των νέων τριών κανόνων από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι να προωθηθεί ένας πιο βιώσιμος τουρισμός, καθώς όπως αναφέρει και η Επιτροπή η αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης έχει δει μια ταχεία επέκταση τα τελευταία χρόνια, που συνδέεται με την επέκταση των διαδικτυακών πλατφορμών. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, παρόλο που η ποικιλία των λύσεων διαμονής, όπως τα ιδιωτικά ακίνητα που ενοικιάζονται ως καταλύματα φιλοξενίας, μπορεί να έχει θετική επίδραση στον τουρισμό, η εκθετική ανάπτυξή του έχει προκαλέσει προβλήματα, με προεκτάσεις φυσικά και στην Κύπρο. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση τον Νοέμβριο του 2023 και τα μέτρα περιλαμβάνουν την διαδικασία εγγραφής οικοδεσποτών, περισσότερη ασφάλεια για τους χρήστες και την κοινή χρήση δεδομένων.

Βάσει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι αυξημένες τιμές ενοικίασης και ο συνολικός αντίκτυπος στη βιωσιμότητα ορισμένων περιοχών είναι μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η αύξηση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων καταλυμάτων εγείρει μια σειρά από προκλήσεις για τις πόλεις της Ευρώπης. Συνοψίζονται σε 3 κύριους πυλώνες οι προκλήσεις, με την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια, με ρυθμιστικές προκλήσεις και με τις ανησυχίες για την αστική ανάπτυξη.

Αντίστοιχος προβληματισμός θα έπρεπε να υπάρχει και στην Κύπρο όπου επίσης έχουν δημιουργηθεί σημαντικά ζητήματα, σημειώνει η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ.

Κληθείσα από την «Κ» η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη να σχολιάσει τα βασικά σημεία, ανάφερε πως, είναι ξεκάθαρο ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων σε ολόκληρη της Ευρώπη προβληματίζει ιδιαίτερα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων της ΕΕ. Σημείωσε ότι, αντίστοιχος προβληματισμός θα έπρεπε να υπάρχει και στην Κύπρο όπου επίσης έχουν δημιουργηθεί σημαντικά ζητήματα.

«Για εμάς το κυριότερο αφορά την ύπαρξη άνισου ανταγωνισμού με τις ξενοδοχειακές μονάδες. Πρόκειται για ένα θέμα που θέσαμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντησή μας ο οποίος έδωσε οδηγίες για επίσπευση από το Υφυπουργείο Τουρισμού της διαδικασίας διαβούλευσης για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας με στόχο να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιανουαρίου και να ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024», σημείωσε η κ. Ψηλογένη στην «Κ». Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ ευελπιστεί ότι τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, ενώ παράλληλα υπέδειξε στην εφημερίδα πως, ανάμεσα στις εισηγήσεις που διαχρονικά υπέβαλε ο ΣΤΕΚ είναι οι ακόλουθες. Πρώτον, όπως είπε, η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε ετήσια βάση, προσθέτοντας ότι, αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, σε συγκεκριμένες περιοχές, ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση οι τοπικές Αρχές να έχουν το δικαίωμα απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων. Τρίτον, να καταβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέταρτο και τελευταίο, η κ. Χ. Ψηλογένη υπέδειξε πως πρέπει να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι ότι εφαρμόζονται οι κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.

Τα τρία μέτρα

Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και την υποστήριξη των δημόσιων αρχών για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση τον Νοέμβριο του 2023 και τα μέτρα περιλαμβάνουν όπως προαναφέρθηκε την εγγραφή οικοδεσποτών. Η συμφωνία ορίζει μια απλή διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων σε χώρες της ΕΕ όπου απαιτείται. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι οικοδεσπότες θα λάβουν έναν αριθμό εγγραφής που θα τους δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους. Αυτό θα διευκολύνει την αναγνώριση των οικοδεσποτών και την επαλήθευση των στοιχείων τους από τις αρχές.

Δεύτερον περιλαμβάνει περισσότερη ασφάλεια για τους χρήστες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα απαιτούνται για την επαλήθευση της ακρίβειας των στοιχείων ιδιοκτησίας και θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους. Οι αρχές θα μπορούν να σταματήσουν τις εγγραφές, να αφαιρέσουν καταχωρίσεις που δεν συμμορφώνονται ή να επιβάλλουν πρόστιμα στις πλατφόρμες εάν είναι απαραίτητο.

Τρίτον περιλαμβάνει την κοινή χρήση δεδομένων. Προκειμένου να ληφθούν δεδομένα από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα υποδοχής, τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τις δραστηριότητες ενοικίασης και να βελτιώσουν τον τουρισμό. Ωστόσο, για πολύ μικρές και μικρές πλατφόρμες με μέσο όρο έως και 4.250 καταχωρίσεις θα τεθεί σε εφαρμογή ένα απλούστερο σύστημα κοινής χρήσης δεδομένων.

Πριν από την έναρξη ισχύος της, η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να την εφαρμόσουν. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Κοινοβουλίου θα ψηφίσει για την προσωρινή συμφωνία τον Ιανουάριο του 2024.

547 εκατ. κρατήσεις

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, συνολικά, έγιναν 547 εκατομμύρια κρατήσεις για διανυκτερεύσεις στην ΕΕ το 2022 μέσω τεσσάρων μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor), που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ανά διανυκτέρευση έμειναν σε καταλύματα βραχείας διάρκειας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών το 2022 καταγράφηκε στο Παρίσι (13,5 εκατομμύρια επισκέπτες) ακολουθούμενες από τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα με πάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες η καθεμία και τη Ρώμη με πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση