ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αναδιαρθρώσεις έφεραν αύξηση στα κόκκινα δάνεια τον Φεβρουάριο

Ο δείκτης των συνολικών ΜΕΧ έναντι των συνολικών δανείων ανήλθε σε 18% σε σύγκριση με 17,7% τον προηγούμενο μήνα

ΚΥΠΕ

Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) τον Φεβρουάριο, με την αύξηση των κόκκινων δανείων να οφείλεται στη ροή αναδιαρθρώσεων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), οι ΜΕΧ τον Φεβρουάριο του 2020, τον δεύτερο μήνα έπειτα από τον τερματισμό του μορατόριουμ καταβολής δόσεων τον Δεκέμβριο του 2020, ανήλθαν στα €5,14 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €5,13 τον προηγούμενο μήνα.
 
Ο δείκτης των συνολικών ΜΕΧ έναντι των συνολικών δανείων ανήλθε σε 18% σε σύγκριση με 17,7% τον προηγούμενο μήνα.
 
Η άνοδος των ΜΕΧ τον Φεβρουάριο οφείλεται στην αύξηση των δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί, οι οποίες ανήλθαν σε €3,45 δισ. έναντι €3,4 δισ. τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής κατηγοριοποιούνται ως ΜΕΧ για ένα τουλάχιστον χρόνο.
 
Αντίθετα, τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (δεν περιλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις) υποχώρησαν ελαφρώς στα €3,93 δισ. σε σύγκριση με €3,95 δισ. τον Ιανουάριο. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών έναντι των συνολικών δανείων διαμορφώθηκε στο 13,8%.
 
Παράλληλα, οι συσσωρευμένες προβλέψεις στο τραπεζικό σύστημα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν στα €2,56 δισ., εκ των οποίων τα €2,4 δισ. αφορούν στις ΜΕΧ, με τον δείκτη προβλέψεων έναντι των συνολικών ΜΕΧ να αντιστοιχεί στο 46,3%.
 
Από τις συνολικές ΜΕΧ, τα €2,76 δισ. αφορούν δάνεια νοικοκυριών και τα €2,16 δισ. εταιρικά δάνεια, με την συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι €1,8 δισ., να αφορούν κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Δείκτης προβλέψεων έναντι των κόκκινων δανείων νοικοκυριών ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 42,5% και των εταιρικών δανείων στο 53,1%, ενώ οι προβλέψεις έναντι των ΜΕΧ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο 56,3%.
 
Με βάση τα στοιχεία της ΚΤΚ, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε εισροή αναδιαρθρώσεων εταιρικών δανείων ύψους €57 εκατ., με την πλειοψηφία που αντιστοιχεί σε €47 εκατ. να αφορούν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση