ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:47
 

Παρά τις αντιδράσεις, ο Μακρόν επιμένει στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Μεταξύ 300.000 και 400.000 είναι οι θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν εξαιτίας έλλειψης εργαζομένων με τα απαραίτητα προσόντα.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η αγορά εργασίας πρόκειται να βρεθεί φέτος στο επίκεντρο της γαλλικής κυβερνητικής πολιτικής μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων». Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Η κίνηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον τολμηρή, καθώς, εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε η αντιπολίτευση θα επιρρίψει την ευθύνη στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Ο Εμάνουελ Μακρόν φαίνεται προετοιμασμένος να αναλάβει το ρίσκο, όπως επιβεβαιώνει και η Μιριέλ Πενικόντ, υπουργός Εργασίας της χώρας.

Το Παρίσι πρόκειται να επενδύσει 15 δισ. ευρώ σε βάθος πέντε χρόνων για την εκπαίδευση των μακροχρόνια ανέργων ή νεαρών σε ηλικία ανέργων, ανέφερε η Πενικόντ σε συνέντευξή της στους Financial Times. Το σχέδιο αυτό θα ξεκινήσει δυναμικά φέτος, με την προοπτική να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας. Εκτός αυτού, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει στο σύστημα ασφάλισης των ανέργων. Αφενός, θα δώσει περισσότερα κίνητρα στους εργαζομένους, ώστε να επιδιώκουν τη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου και να μη συμβιβάζονται με περιστασιακές δουλείες ζώντας από το επίδομα ανεργίας.

Αφετέρου, η γαλλική κυβέρνηση αποθαρρύνει τις εταιρείες σχετικά με την παροδική πρόσληψη υπαλλήλων. Η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας περιέγραψε το πρόβλημα ως εξής: σε ποσοστό 87% οι προσλήψεις ήταν βραχυχρόνιες, με την πλειονότητα των συμβάσεων να διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο αυτών διαρκεί μία ημέρα ή λιγότερο. Παρότι η ανεργία στη Γαλλία –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης– μειώθηκε από 9,7% στο 9,1%, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη Γερμανία, καθώς και σε σχέση με τον μέσον όρο ανεργίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. «Προκειμένου να αποκτήσει η Γαλλία σίγουρο μέλλον και οικονομική και κοινωνική ορμή, βασική προτεραιότητα είναι η σταδιακή μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας», σχολίασε στους Financial Times η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας.

Σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού. Μεταξύ 300.000 και 400.000 είναι οι θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν εξαιτίας έλλειψης εργαζομένων με τα απαραίτητα προσόντα, εκτιμά η Πενικόντ. Οπως σχολίασε η υπουργός Εργασίας στους Financial Times, οι μεταρρυθμίσεις του 2018 στον κλάδο της απασχόλησης προκάλεσαν μεικτά συναισθήματα στους αποδέκτες, με κάποιους να τις εκτιμούν και άλλους να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσληψης, καθώς αδυνατούσαν να βρουν άτομα με προσόντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X