ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραμένει σε τροχιά αυστηρής νομισματικής πολιτικής η Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου δεσμεύτηκε για την διατήρηση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου δεσμεύτηκε για την διατήρηση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής έως ότου είναι θα πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται περαιτέρω. Η συγκεκριμένη δημόσια δέσμευση εκλαμβάνεται στην Άγκυρα ως ένα νέο, αυστηρό μήνυμα του επιτελείου της τουρκικής οικονομίας στην κυβέρνηση της χώρας.

«Η αυξημένη τάση προς τον αποπληθωρισμό, η επιβράδυνση της τάσης του πληθωρισμού καθώς και η σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου και των εισαγωγών παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό για το 2019», υπογράμμισε σε σχετικό μήνυμα του ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Murat Çetinkaya.

«Από την άποψη αυτή, μια πρόσθετη αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εισαχθεί όταν αυτό θα κριθεί απαραίτητο», πρόσθεσε ο έμπειρος τραπεζίτης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε την πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2019 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,6% και ο κ. Çetinkaya δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς για να συγκλίνει με το στόχο του 5% - τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού - σε τρία χρόνια.

Ο κ. Çetinkaya δήλωσε ότι το ποσοστό θα κυμανθεί μεταξύ 11,9% και 17,3% μέχρι το τέλος του 2019. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας έφθασε το 20,30 το Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η «μέτρια» μείωση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και η «διαβεβαίωση» μιας συνεχιζόμενης αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση