ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρασκηνιακές πιέσεις για τα διαβατήρια

Προέρχονται από πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Πιέσεις για χαλαρώσεις στο Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αφήνει πίσω της η δημοσιοποίηση παραχώρησης διαβατηρίων σε συγγενικά πρόσωπα και μέλη του καθεστώτος της Καμπότζης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης Καθημερινή διαπιστώνονται παρεμβάσεις και παρασκήνιο ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση του ελεγκτικού πλαισίου τον Φεβρουάριο βρίσκει έντονες αντιδράσεις από πρόσωπα και επαγγελματικές ομάδες που κινούνται στα πέριξ του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι παρασκηνιακές προσπάθειες που καταβάλλονται φαίνεται να στοχεύουν στη χαλάρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα – επενδυτές, κριτήρια με τα οποία διαφωνούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να θεσπισθούν βαθμίδες ΠΕΠ. Ο Γιάννης Μισιρλής, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου, αν και εξέφρασε τη στήριξη του στις αλλαγές του ΥΠΕΣ για σωστές επενδύσεις, εξέφρασε την αντίθεση του Συνδέσμου για τα κριτήρια που τέθηκαν για τα ΠΕΠ. Η θέση των επιχειρηματιών όπως μας τη μετέφερε είναι «πως πρέπει να υπάρχουν βαθμίδες κινδύνου για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που είναι αιτούντες του Επενδυτικού Προγράμματος. Υπάρχει λανθασμένη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης», κατέληξε. Επίσης, από πλευράς CIPA, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ο ρόλος και η παρουσία του στο κομμάτι έγκρισης των επενδυτών. Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναδεικνύει και το κατά πόσο οικονομικοί πόροι του Σχεδίου κατέληξαν στην πραγματική οικονομία ή εξανεμίστηκαν σε επενδύσεις εταιρειών με την αγορά μετοχών.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για εξονυχιστικούς ελέγχους που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη επενδυτών με το αιτιολογικό των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Πηγές κοντά στο Επενδυτικό Πρόγραμμα έλεγαν στην «Κ» πως ασκούνται έντονες πολιτικές και άλλες πιέσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να διαφοροποιήσει-χαλαρώσει κάποια εκ των κριτηρίων που τέθηκαν υπό τον κίνδυνο, όπως υποστηρίζεται, τα υπό ανέγερση υψηλά κτίρια που προορίζονται σε επενδυτές να μείνουν άδεια. Μάλιστα ασφαλής πηγή της «Κ» που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της μας δήλωσε πως έχουν κατατεθεί ανεπίσημα και προσχέδια για τις ζητούμενες αλλαγές στον νόμο "για να μην σβήσει" το πρόγραμμα. Πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και προς την πλευρά της Βουλής.

Χορός εκατομμυρίων

Μια άλλη παράμετρος που έχει να κάνει με την ευρύτερη αγορά που δημιουργήθηκε πέριξ του Σχεδίου και που δεν εξυπηρετούσε τον αντικειμενικό στόχο, αφορά και τα ποσά που διακινούνταν, πέραν των επενδυτικών, για υπηρεσίες προς τους αιτούντες επενδυτές. Με βάση τον «τιμοκατάλογο» που μας περιέγραψε δικηγορικό γραφείο που ασχολήθηκε περιστασιακά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα, ένα «Χρυσό» Διαβατήριο μόνο για διεκπεραιωτικές υπηρεσίες κόστιζε ως και 250 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, το ποσό εκτοξευόταν στα ύψη, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του κάθε αιτητή, στην κάλυψη των κριτηρίων που είχαν τεθεί.

Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του σχεδίου, σε κάποιες περιπτώσεις αμφιλεγόμενων προσώπων τα ποσά που δαπανήθηκαν σε υπηρεσίες άγγιξαν έως και το 1 εκατ. ευρώ. Ποσά επίσης που δεν διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία. Με βάση την τιμολόγηση των υπηρεσιών, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού για υπηρεσίες, κατέληγε στους διαμεσολαβητές, τα πρόσωπα εκείνα που έφερναν στην Κύπρο επενδυτές μέσω του Σχεδίου. Όπως είναι γνωστό στην αγορά ανάπτυξης γης, οι προμήθειες που δινόντουσαν σε διαμεσολαβητές εντός ή εκτός Κύπρου, σε κάποιες περιπτώσεις έφθαναν έως και ποσοστό 20% επί της αξίας της επένδυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση