ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πατάει γκάζι πάλι η τιμή της αμόλυβδης

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών από το συνεχιζόμενο ράλι στην τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έκρηξη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς τιμές του Φυσικού Αερίου και που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες φαίνεται να σπρώχνουν, μεταξύ άλλων, και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω, ουσιαστικά τερματίζει το κλίμα ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, παγκοσμίως, διορθώνει τις «στρεβλώσεις» που προκάλεσε η πανδημία, στη λογική της προσφοράς και ζήτησης. Με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει συνεχή άνοδο τους τελευταίους μήνες, η λιανική αγορά των υγρών καυσίμων όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά έχει ξεπεράσει τα επίπεδα πριν το αποκορύφωμα της καθίζησης του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου ενδεικτικά η λιανική τιμή της αμόλυβδης έσπασε, προς τα κάτω, το φράγμα του 1 ευρώ το λίτρο. Η ίδια τάση καταγράφεται και σε άλλες χώρες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να είναι δυσοίωνες για το πού μπορεί να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων. Στην Κύπρο η λιανική αγορά υγρών καυσίμων συνεχίζει να καταγράφει άνοδο με τους πρατηριούχους να μην θεωρούν εξωπραγματικό το σενάριο, το βασικό καύσιμο κίνησης που είναι η αμόλυβδη βενζίνη να ξεπεράσει, το επόμενο διάστημα, το 1,40 ευρώ το λίτρο. Όλα, όπως τονίζεται, θα εξαρτηθούν από την διεθνή τιμή του πετρελαίου που έχει αγγίξει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Το ράλι

Εν μέσω περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών ένεκα της πανδημίας και μερικές μέρες πριν το πρώτο Lockdown, η κατρακύλα των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων στην Κύπρο σταμάτησε κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Ως απότοκο της περιορισμένης ζήτησης, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σταθεροποιήθηκε στα 0,99 σέντ το λίτρο. Η εικόνα που παρουσίαζε η λιανική αγορά καυσίμων τότε παρέμεινε αναλλοίωτη όσο διαρκούσαν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις πολιτών. Οι πρώτες ενδείξεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς, πριν από την πανδημία, φάνηκαν στις διεθνείς αγορές με την σταδιακή αύξηση των τιμών. Με βάση επίσημα στοιχεία (έως 17/09/2021) από τις αρχές του 2021 οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent και του Φυσικού Αερίου έχουν αυξηθεί κατά 45% και 101% αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση που συντελέστηκε στην Κύπρο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2021 υπολογίζεται ότι αγγίζει το 30%.

Με βάση στοιχεία από τον κλάδο εμπορίας υγρών καυσίμων, τον περασμένο Δεκέμβριο οι λιανικές τιμές είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

-Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων: 0,99 σέντ το λίτρο.
-Αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων: 1,04 ευρώ το λίτρο.
-Euro Diezel: 1,02 ευρώ το λίτρο.

Εννέα μήνες αργότερα στα πρατήρια υγρών καυσίμων επέστρεψε η συνηθισμένη εικόνα που αντίκριζαν οι καταναλωτές πριν από την πανδημία:

-Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων: 1,319 ευρώ το λίτρο.
-Αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων: 1,375 ευρώ το λίτρο.
-Euro Diezel: 1,349 ευρώ το λίτρο.
-Πετρέλαιο θέρμανσης:0,849 το λίτρο.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, η λιανική τιμή των καυσίμων δεν σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα πριν από την κατρακύλα της πανδημίας καταγράφοντας μια αύξηση που κυμαίνεται από 10% έως 15% σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές και 30% σε σχέση με τις τιμές του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Η οροφή

Με τις τιμές στις διεθνείς τιμές να συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο η λιανική αγορά καυσίμων και στην Κύπρο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Εάν και εφόσον το ράλι που καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου δεν παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης, σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων ανεβάζουν την τιμή της αμόλυβδης, το επόμενο διάστημα, πάνω από 1,40 ευρώ το λίτρο, τιμή ρεκόρ από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά καυσίμων στην Κύπρο. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο Κυριάκος Λουκά, μέλος του οκταμελούς συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, από το περασμένο Δεκέμβριο, έχουν σημειωθεί 25 αυξήσεις στην τιμή των υγρών καυσίμων. Οι αυξήσεις αποδίδονται στην τιμή του πετρελαίου που συνεχίζει να κινείται ανοδικά στις διεθνείς τιμές και στο βιοκαύσιμο ένεκα της ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο ίδιος εκτιμά πως η λιανική τιμή της βενζίνης ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1,40 ευρώ το λίτρο εάν ληφθούν υπόψη και οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών που επηρεάζουν την λιανική των καυσίμων. Στο περιβάλλον που επικρατεί οι πρατηριούχοι εκφράζουν νέους φόβους για αύξηση του ποσοστού των ετήσιων απωλειών εσόδων που καταγράφουν από την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών τα αίτια που τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών στα υγρά καύσιμα είναι οι τάσεις σταδιακής ομαλοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς

Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών του πετρελαίου. Συγκεκριμένα το Brent καταγράφει αύξηση 1,63% ανεβάζοντας στα 79,36 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 1,99% ανεβάζοντας το βαρέλι στα 75,45 δολάρια. Αλλά και στις αγορές της Ασίας η τιμή του αργού πετρελαίου σημειώνει αλματώδη άνοδο εξαιτίας της προσδοκίας πως η ζήτηση θα αυξηθεί και τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς καθώς ο κόσμος βγαίνει αργά από την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άρση των υγειονομικών περιορισμών, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές ελλείψεις στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην πετρελαϊκή αγορά. Οι προβλέψεις των ειδικών για την αγορά των καυσίμων είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με τον Τζον Ντρίσκολ, αναλυτή της εξειδικευμένης εταιρείας JTD Energy Services, η τιμή του μαύρου χρυσού δεν φαίνεται να έχει φθάσει στην κορύφωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση