ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΕΟ: Στοχευμένες πολιτικές για εξάλειψη ανισότητας στην αμοιβή ανδρών και γυναικών

«Το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της

ΚΥΠΕ

H ανισότητα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα πολυσύνθετο και χρόνιο πρόβλημα που για να εξαλειφθεί χρειάζεται στοχευμένες πολιτικές και μέτρα που να απαντούν στα αίτια που προκαλούν αυτό το χάσμα, λέει η ΠΕΟ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 19η Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως η Μέρα Ίσης Αμοιβής στην Κύπρο με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για το χάσμα αμοιβών που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή ότι οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά 13,7% λιγότερο από τους άνδρες.

«Η εξάλειψη του χάσματος αμοιβών είναι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της ισότητας στην εργασία» λέει η ΠΕΟ.

Οι διαφορές στις αμοιβές των δυο φύλων, προσθέτει, μειώνουν τα συνολικά εισοδήματα των γυναικών όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής αλλά περιορίζουν και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα προκαλώντας φτώχεια στη μετέπειτα ζωή τους, όπως για παράδειγμα σήμερα το χάσμα στις συντάξεις βρίσκεται στο 48% σε βάρος των γυναικών.

«Το μεγάλο διακύβευμα σήμερα, μετά τις νομοθεσίες, τις μελέτες, τις διαπιστώσεις και τις εκστρατείες, είναι πως εξαλείφουμε το χάσμα και σε πιο πλαίσιο και να μην θεωρούν οι εργοδότες τη γυναικεία εργασία φθηνή και ευέλικτη», συνεχίζει.

Προσθέτει ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης ενώ ζητά μια σειρά από μέτρα, όπως μια επαρκώς καταρτισμένη και στελεχωμένη κρατική υπηρεσία επιθεώρησης για εφαρμογή του νόμου περί ίσης αμοιβής για ίδια ή για ίσης αξίας εργασία και αύξηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό ο οποίος καλύπτει κύρια επαγγέλματα που καλύπτονται από γυναίκες και έχει παγοποιηθεί από το 2013.

Μεταξύ άλλων ζητά επίσης συλλογικές συμβάσεις με κλίμακες μισθοδοσίας, καταγραφή καθηκόντων και αξιολόγηση επαγγελμάτων με βάση αντικειμενικών κριτηρίων, διαφάνεια στους μισθούς, δημιουργία τράπεζας δεδομένων για καταγραφή της προόδου και υποδομές για διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X