ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΒΕΚ: Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα ύψους 500 εκατ. τους πρώτους 4 μήνες

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, τα ποσά θα πρέπει να εξοφληθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα που ξεπερνά τα πέντε έτη

ΚΥΠΕ

Ποσό ύψους €500 εκατομμυρίων είναι απαραίτητο να δοθεί απευθείας στις μικρές επιχειρήσεις από το κράτος ως ρευστότητα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες επαναλειτουργίας τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά θα πρέπει να ξοφληθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα ξεπερνά τα πέντε έτη.

Ανέφερε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να δοθεί ως μέτρο στήριξης συγκεκριμένων λειτουργικών εξόδων, είτε αυτά αφορούν ενοίκια, είτε μισθούς είτε προμήθειες και αγορές εμπορευμάτων και πρόσθεσε ότι θέση της ΠΟΒΕΚ ήταν πάντα ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με ρευστότητα απευθείας από το κράτος και όχι μέσω των τραπεζών.

Ανέφερε ότι για αυτή την απευθείας ρευστότητα, «θα πρέπει να υπάρξουν όροι και κριτήρια που δεν θα αποκλείουν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν προσωπικό μέχρι 10 άτομα, έστω και αν έχουν κάποια προβλήματα με τους λογαριασμούς τους». Δεν συμφωνούμε ότι θα πρέπει να διατεθεί αυτή η ρευστότητα μέσω των τραπεζών, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουρσάρης επανέλαβε την θέση της ΠΟΒΕΚ ότι «η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες» και «είναι σχεδόν απόλυτος ο εγκλωβισμός τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Ανέφερε επίσης ότι είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσά εκατομμυρίων που δόθηκαν από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια δεν έφθασαν στις μικρές επιχειρήσεις αλλά οδηγήθηκαν σε δάνεια του ενός εκατομμυρίου τα οποία ανήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να πλήξουν τον ανταγωνισμό.

Διοχέτευση ρευστότητας μέσω του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η ρευστότητα μπορεί να δοθεί από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο οποίος διαθέτει αρκετή ρευστότητα, προσθέτοντας ότι «είναι μια ευκαιρία να ενδυναμώσουν την κρατική αυτή τράπεζα, να ενισχύσουν την δομή του και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες της».

Αναφορικά με την επαναλειτουργία από τις 4 Μαϊου των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι οι επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει «όλα τα πρωτόκολλα και κανόνες στο τομέα της ασφάλειας και υγείας» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής καταγγελίες ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα.

Αναφερόμενος στον τομέα της εξυπηρέτησης, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν και προσφέρουν εξυπηρέτηση διαφορετική και καλύτερη από ότι προσφέρεται σε μεγάλα πολυκαταστήματα», ενώ σημείωσε ότι αυτή η εξυπηρέτηση του πελάτη έχει αναβαθμιστεί. Επίσης, ανέφερε ότι ο τρίτος τομέας είναι οι εμπορικές πρακτικές που αφορούν τις εκπτώσεις οι οποίες θα έχουν υιοθετήσει με την πάροδο των ημερών όλες οι επιχειρήσεις.

Αυτή η δυνατότητα παρέχει στον πελάτη να αγοράσει προϊόντα τα οποία σε διαφορές συνθήκες θα ήταν σε υψηλότερες τιμές ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρακτικές ωφελούν και τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο ένα όγκο οικονομικών υποχρεώσεων λόγω του ότι δεν λειτουργούσε τους προηγούμενους δύο μήνες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση