ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

PRIO: Η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μεγάλες αγορές για την Κύπρο

Έρευνα του PRIO υποδεικνύει ότι η αγορά της Τουρκίας θα ανοίξει για τους Κύπριους, σε σχέση με τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες

Newsroom K

Η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μεγάλες νέες αγορές, αναφέρει σε έρευνα που διεξήγαγε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου του Όσλο για την Ειρήνη (PRIO). Η έρευνα επικαιροποιεί την έκδοση The Cyprus Peace Dividend Revisited (PRIO 2014).

Στην έρευνα, αναφέρεται ότι το τεράστιο οικονομικό δυναμικό της Κύπρου δεν μπορεί, επί του παρόντος, να αξιοποιηθεί, εξαιτίας πλήθους παραγόντων, που επιφέρει η διαίρεση του νησιού. Οι συγγραφείς της έρευνας πιστεύουν ότι οι οικονομίες και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας (ΕΚΚ) και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (ΤΚΚ) υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνιστικότητας που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο υψηλό και ασταθές ενεργειακό κόστος, στις ελλιπείς δημόσιες συγκοινωνίες και στην ελλειμματική διακυβέρνηση, αφού απουσιάζουν ορισμένοι έλεγχοι και ισορροπίες, λόγω της ύπαρξης του κυπριακού ζητήματος. Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, καθώς και οι δυο κοινότητες υποφέρουν από το μικρό μέγεθος της αγοράς τους, η διαίρεση του νησιού είναι ο παράγοντας που δεν τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας.

Η λύση του Κυπριακού, σημειώνει, θα δημιουργούσε νέες αγορές για όλη την Κύπρο καθώς θα άνοιγε στους Ελληνοκύπριους μία νέα αγορά αξίας 650 δισεκατομμυρίων Ευρώ, αυτή της Τουρκίας, ειδικότερα σε σχέση με τομείς όπως ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες και θα παρείχε στους Τουρκοκύπριους άμεση πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, αξίας 16 τρισ. ευρώ.

Οι συγγραφείς θεωρούν επίσης ότι η λύση θα προσέλκυε κεφάλαια από την ΕΕ για την αναβάθμιση των λιμανιών, των αεροδρομίων και άλλων υποδομών στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και σε περιοχές που θα υπόκειντο σε εδαφική προσαρμογή στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Επιπρόσθετα, η λύση θα οδηγούσε επίσης στη σύγκλιση των τιμών στα ακίνητα, καθώς η διευθέτηση του περιουσιακού θα εξάλειφε το καθεστώς νομικής αβεβαιότητας που επιβαρύνει τις επηρεαζόμενες περιουσίες και στις δυο κοινότητες. Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός αυτό θα ανέβαζε τις τιμές και στην ΤΚΚ και στις περιοχές που θα υπόκειντο σε εδαφική προσαρμογή.

Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι οι δυναμικές αυτές θα προσέλκυαν σημαντικές ξένες ιδιωτικές επενδύσεις που θα είχαν ευρύτερη θετική επίδραση στην αγορά των ακινήτων.

Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι η λύση του Κυπριακού θα συνεπαγόταν ταχύτερη και πιο κερδοφόρα εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι ευκαιρίες για την εκμετάλλευσή του συρρικνώνονται, λόγω του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ευκαιριών που θα παρουσιαζόταν λόγω της λύσης του Κυπριακού, υπάρχει η πεποίθηση ότι η λύση του προβλήματος θα παρήγαγε σημαντικό «μέρισμα ειρήνης» - τη διαφορά μεταξύ της οικονομικής επίδοσης με λύση και της οικονομικής επίδοσης χωρίς λύση.

Στην έρευνα τονίζεται ότι η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη θα συνοδευόταν, επίσης, και από ταχύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παρόλο που η αύξηση της απασχόλησης εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υποστηριχθεί ότι αναμένεται πως η λύση του Κυπριακού θα δημιουργούσε περίπου 100.000 περισσότερες θέσεις εργασίας κατά τα πρώτα 10 έτη, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Η τομεακή ανάλυση στην οποία προέβησαν οι συγγραφείς δείχνει ότι περίπου 30.000 από αυτές τις καινούργιες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν στον τομέα του τουρισμού, 18.000 στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, 10.000 στις κατασκευές και περίπου 6.000 στους τομείς της αεροπλοΐας και της ναυτιλίας.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το μέρισμα ειρήνης σχετίζεται αναμφισβήτητα με τα ακαθάριστα κέρδη και όχι με το κόστος επένδυσης ή κάποιο άλλο κόστος μιας διευθέτησης. Εντούτοις, θεωρούν ότι, επιπρόσθετα προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτού του είδους οι ρυθμοί ανάπτυξης θα οδηγούσαν σε σημαντικές εισπράξεις από φόρους και άλλα κρατικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το κόστος της λύσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η πρόβλεψη για το ολικό μέρισμα ειρήνης στο υψηλό σενάριο (€17,4 δισ.) θα μπορούσε να επιτευχθεί αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές

Τέλος, γίνεται αναφορά σε παγκόσμιες μελέτες από οργανισμούς εγνωσμένου κύρους, που υποδεικνύουν ότι αν η ενωμένη Κύπρος κατόρθωνε να επιτύχει την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και αύξανε τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στα κέρδη των εταιρειών και αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ

Οι προβλέψεις του συγκεκριμένου οργανισμού το 2013 μετά το κούρεμα αποδείχθηκαν τελείως λανθασμένες. Και όταν λέμε λανθασμένες σε τεράστιο βαθμό. Τι άλλαξε τώρα για να εμπιστευθούμε τις νέες τους προβλέψεις.

LuckLook
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση