ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην πράσινη μετάβαση εστιάζει το υφυπ. Τουρισμού

Πέρα από τα νούμερα των καλών τουριστικών επιδόσεων και τις αφίξεις τουριστών έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα η αειφορία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πέραν από τις καλές τουριστικές επιδόσεις με τις αφίξεις τουριστών που καταγράφουν αυξήσεις 15,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, και που φέρνουν καλές προοπτικές στο τουριστικό προϊόν της χώρας, το υφυπουργείο Τουρισμού βλέπει «παρακάτω», θέλοντας να «πρασινίσει» τους προορισμούς. Το Υπουργείο στο πλαίσιο παρουσίασης του στρατηγικού του πλάνου για το 2025 εξάλλου, έχει ψηλά στην ατζέντα την ανάληψη εντονότερης δράσης σε θέματα αειφορίας/ πράσινης μετάβασης, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένας από τους πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής.

Στο περιθώριο του Green Agenda Summit 2025, που ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα, ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής, σε ομιλία που παραχώρησε σε στενό κύκλο καλεσμένων, τόνισε πως ο στόχος της πολιτείας είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη του τομέα με επικέντρωση στους κανόνες της αειφορίας, με όραμα να μετατραπεί η χώρα σε προορισμό πρότυπο. Όπως εξήγησε, πρέπει όμως να υπάρχει όραμα και ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συντονιστούν. «Όπως καλή ώρα συντονιστήκαμε για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων επικεντρωμένα στις αφίξεις και στα έσοδα, θα πρέπει να συντονιστούμε και προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν δεν συντονιστούμε θα απολέσουμε ανταγωνιστικότητα, θα έχουμε δυσαρεστημένους επισκέπτες, δυσαρεστημένους συνεργάτες και το χειρότερο θα καταστρέψουμε το μέλλον των επόμενων γενεών της χώρας», σχολίασε εμφατικά.

Ξεδιπλώνοντας τη σκέψη του, ο κ. Κουμής τόνισε πως επιβάλλεται να γίνουμε πιο αυστηροί. Για να αλλάξουμε κεφάλαιο, όπως είπε, χρειάζονται νέα κριτήρια στα ξενοδοχεία, καινούργιο όραμα και σε αυτό πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Το όραμα του υφυπουργείου Τουρισμού είναι να πρασινίσουν όλοι οι προορισμοί, με σύνθημα «greening the destinations». Ο κ. υφυπουργός εξήγησε ότι σήμερα δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά επιβάλλεται η χάραξη ενός νέου οράματος που δεν θα βασίζεται πλέον στην κερδοφορία, αλλά θα επενδύει στη βιωσιμότητα των προορισμών και στην υπευθυνότητα. «Η ανταγωνιστικότητα πλέον αξιολογείται με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και υπευθυνότητας. Η ανταγωνιστικότητα με την υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον πλέον συμβαδίζουν. Όσοι δεν ακολουθήσουν, θα μειονεκτούν και θα τιμωρηθούν από την ίδια την αγορά χρόνο με τον χρόνο. Ευθύνη μας να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα φυσικό περιβάλλον, τουλάχιστον, εξίσου καλό με αυτό που κληρονομήσαμε», υπέδειξε στο περιθώριο του Green Agenda.

Δεν επέλεξαν όλοι πράσινο

Ως πολιτεία και συγκεκριμένα στο υφυπουργείο Τουρισμού θεσπίστηκαν κριτήρια πράσινου χαρακτήρα. Στα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, υπάρχουν αυτά τα κριτήρια. Προσθέτουν μονάδες σε κάθε μονάδα που μπαίνει στον άξονα της αξιολόγησης, αλλά από την ίδια στιγμή δεν είναι υποχρεωτικά. Ακόμα και μία εταιρεία που δεν εφαρμόζει τα πράσινα, μπορεί να λάβει την αξιολόγηση που θέλει.

Ο κ. Κώστας Κουμής κατά την ομιλία του σημείωσε ότι το Υφυπουργείο έχει εξαγγείλει αρκετά σχέδια κινήτρων για αναβάθμιση των ξενοδοχείων, ωστόσο αυτά αν και προχώρησαν σε ανακαινίσεις, δεν επέλεξαν αυστηρά να γίνουν και πιο πράσινα. Υπέδειξε ότι, το Υφυπουργείο τα τελευταία 2 χρόνια έχει εξαγγείλει πολλά σχέδια σε σχέση με την αναβάθμιση των ξενοδοχείων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στην ύπαιθρο και στην ορεινή Κύπρο, εκεί που κρίνεται ότι υπάρχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα. «Εξαγγείλαμε σχέδια κινήτρων για τα ξενοδοχεία όλης της επικράτειας της χώρας για να μετατραπούν σε κέντρα υγείας και ευεξίας, παρασυρόμενοι από τη διεθνή τάση που επικρατεί. Εξαγγείλαμε σχέδιο κινήτρων για τα εστιατόρια της χώρας μας, επειδή κρίναμε ότι προερχόμαστε από μία δύσκολη τριετία, ενώ εξαγγείλαμε και σχέδια κινήτρων για τις τοπικές αρχές που –κακώς– για πολλά χρόνια απουσίαζαν από τις συζητήσεις τουριστικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε.

Σε όλα αυτά τα σχέδια, τόνισε πως υπήρχε πάντα μία «πράσινη διάσταση», που όμως δεν ήταν υποχρεωτική. «Για τα εστιατόρια για παράδειγμα τους δίναμε την ευχέρεια να προχωρήσουν στην αγορά κομποστοποιητών. Την ίδια ώρα όμως τους δίναμε την ευχέρεια να αλλάξουν τις συσκευές τους και να αγοράσουν eco - friendly, ή να αγοράσουν καινούργια έπιπλα γιατί θέλαμε να είναι «up to date» σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Η πλειονότητα των αιτητών δεν επέλεξε τις πράσινες δράσεις. Συνήθως επένδυαν σε επιλέξιμες δαπάνες που ήταν συνδεδεμένες με την αγορά, και όχι με την πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε.

Πιάσαμε ταβάνι στις αφίξεις

Κατά τον υφυπουργό, για μία χώρα που έχει φτάσει «ταβάνι» και τρέχει με την ανώτατη ταχύτητα σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων, πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στην πράσινη μετάβαση και στον ενεργειακό σχεδιασμό. Για να μην παρεξηγηθεί, ο κ. υφυπουργός εξήγησε πως οι καλές επιδόσεις στις αφίξεις τουριστών είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη βιομηχανία, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την κυπριακή οικονομία και είναι και πάρα πολύ σημαντικές και για τις τοπικές κοινωνίες. «Ο τουρισμός αποτελεί είτε θέλουμε είτε όχι τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και επειδή εξαρτώνται πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, πρωταγωνιστές μετά τους επισκέπτες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις», σχολίασε επί τούτου.

Κατά τον υφυπουργό, για να αναπτύσσεται μία τουριστική οικονομία, θα πρέπει να επικρατεί –αυτό που ονομάζουμε– οικονομική ανθεκτικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται όταν οι τουριστικές επιχειρήσεις καταγράφουν επί σειρά ετών καλή κερδοφορία και είναι σημαντική, διότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα. Όπως συμπλήρωσε, καμία επιχείρηση δεν θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των προσφερόμενων δομών της, των προϊόντων της, σε νέες επενδύσεις –και αφού μιλάμε για ξενοδοχεία– σε ανακαινίσεις.

Ο κ. Κουμής υπέδειξε κατά την ομιλία του ότι βιώνει η Κύπρος ένα 3ο συνεχές καλό έτος, και είμαστε σε καλό δρόμο. Οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο 2025 ανήλθαν σε 418.730 σε σύγκριση με 333.563 τον Απρίλιο 2024, σημειώνοντας αύξηση 25,5%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2025, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 865.326 σε σύγκριση με 748.814 την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 15,6%. «Για εμένα, ήρθε η ώρα αφού ωριμάσαμε ως προορισμός, να σταματήσουμε να δίνουμε τόση σημασία στους αριθμούς των αφίξεων. Έχουμε χτυπήσει επί της ουσίας κορυφή, δεν γίνεται να συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια κριτήρια», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση