ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηροδότου: ''Πείτε μας τι θέλετε''

Αντίθετα με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν δεν είχε σκοπό να παραχωρήσει ονόματα της λίστας Γιωρκάτζη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο πλαίσιο του νομικά επιτρεπτού θα κινηθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου όσον αφορά την υπόθεση δανείων που έχουν παραχωρηθεί σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Αντίθετα με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν  το τελευταίο διάστημα από δημόσια γνώμη και Βουλευτές δεν είχε σκοπό -όπως και έπραξε- να προχωρήσει σε αποκάλυψη συγκεκριμένων ονομάτων Πολιτκά Εκτεθειμένων Προσώπων στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου. Βάσει του θέματος που είχε εγγραφεί στη συνεδρία, θα την ενημέρωνε αναφορικά με τη διαχείριση των στοιχείων που αφορούν τα ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, γνωστή και ως «λίστα Γιωρκάτζη».

Ο κ. Ηροδότου δεν αποκάλυψε ποιο πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο έλαβε με «ύποπτο» τρόπο δάνειο, παρά τις προσδοκίες. Ωστόσο, ενώπιον της Επιτροπής ο Διοικητής δήλωσε έτοιμος εάν του ζητηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου γραπτώς, να δώσει την "λίστα Γιωρκάτζη", είτε να την επικαιροποιήσει και να την παραχωρήσει επίσης. "Ότι ζητήσει η κοινοβουλευτική επιτροπή γραπτώς, μας υποχρεώνει ο νόμος να δώσουμε αυτά τα στοιχεία. Αποφασίστε εσείς αν θέλετε τη λίστα που δόθηκε ήδη, αλλιώς να φτιάξουμε καινούργια. Πείτε μας τι θέλετε", είπε χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση του Διοικητή ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ήταν ως εξής: Αναφορικά με τη λίστα που έλαβε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη την πρώτη ημέρα που χρίσθηκε ως Διοικητής της ΚΤΚ, αλλά και για τις επιστολές που στάληκαν εν συνεχεία μεταξύ Διοικητή και Βουλής για το επίμαχο θέμα, ο Διοικητής έλαβε νομική συμβουλή από εξωτερικό νομικό σύμβουλο για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Κεντρικής και πως γίνονται αντίστοιχες διαδικασίες. Αναλυτικότερα για τις δύο τεχνοκρατικές επιστολές που έστειλε ο Διοικητής, και συγκεκριμένα στην πρώτη επιστολή, ανέφερε πως, βάσει του νόμου η ΚΤΚ υποχρεούται να καταθέτει στοιχεία τα οποία ζητούνται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Δηλαδή, προς απάντηση του Προέδρου της Βουλής να δώσει η Κεντρική στοιχεία για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, απάντησε ο Διοικητής πως υποχρέωση της Κεντρικής είναι μόνο να τα δώσει εφόσον ζητηθεί από συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Επιτροπή και όχι ως απότοκο κάποιας επιστολής.

Όσον αφορά τη δεύτερη επιστολή, στο περιεχόμενο αυτής αναφερόταν πως, "αν η Επιτροπή ζητήσει στοιχεία για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, η Κεντρική θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Όμως εξήγησε πως, η Κεντρική δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει ένα – ένα τα δάνεια ή κάθε μία περιπτώσεις των δοθεισών δανείων σε ΠΕΠ και να ελέγξει το κατά πόσο μια συναλλαγή έγινε με ευνοϊκούς όρους, προκύπτει κάτι επιλήψιμο και ούτω καθ' εξής. Όπως είπε ο Διοικητής, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει εξετάζοντας τους 5 αριθμούς της μίας συναλλαγής, για να βγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει έρευνα για τις συνθήκες που δόθηκε το κάθε δάνειο, να γίνει έρευνα σε κάθε λειτουργό της Τράπεζας που είχε εμπλοκή στο δοθέν δάνειο και άλλα. Σημείωσε δε, ότι, η Κεντρική δεν μπορεί να προχωρήσει σε ερωτήσεις σε οποιοδήποτε πολίτη της δημοκρατίας, αλλά η ΚΤΚ σε βάσει συμβάντων μπορεί μόνο να πάει να ελέγξει εσωτερικές διαδικασίες της Τράπεζας για να δει αν συνάδουν με τους αντίστοιχους κανόνες της ΚΤΚ.

Καταληκτικά, όπως κατέστησε σαφές ο Διοικητής, ο νόμος δεν επιτρέπει στην Κεντρική να δώσει την άποψή της για ένα δάνειο, μπορεί να δώσει μόνο «στεγνά» στοιχεία και πρέπει εν συνεχεία η Βουλή να αποφασίσει για το πότε, ποιος και πως, μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα.

Επαγγελματικές σχέσεις

Τέλος, ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως σε εκείνο που προέβη η Κεντρική μετά τη σύνταξη της "λίστας Γιωρκάτζη" ήταν να αποστείλει στις τράπεζες αίτημα με θέμα για τις επαγγελματικές σχέσεις τους με ΠΕΠ. Τα ιδρύματα απάντησαν βάσει δικών τους στοιχείων, ενώ η Κεντρική, όπως είπε, δεν προέβη σε ποιοτικό έλεγχο αυτών των στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση