ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την ερχόμενη Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις για την ακρίβεια

Υπό την προεδρία του ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, αλλεπάλληλες συσκέψεις ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Μεταφορών ως εκτελών χρέη Υπουργού Εργασίας, Ενέργειας, η Υφυπουργός Πρόνοιας, οι Πρόεδροι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που προκύπτουν συνεπεία της ρωσικής εισβολής την Ουκρανία και η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που, ήδη, λαμβάνονται αλλά και επιπλέον οριζόντια ή/και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα προταθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου».

Σε ερώτηση ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «έχουν συζητηθεί όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, και οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών κομμάτων, του Συμβουλίου Οικονομίας, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια σειρά συζητήσεων, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ολιστική προσέγγιση, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Σε ερώτηση για την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Εκπρόσωπος είπε και αυτά τα μέτρα έχουν συζητηθεί σήμερα και «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει ήδη μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη σημερινή σύσκεψη έγινε ανάλυση όλων των προτάσεων, επομένως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να αναλύσει σε βάθος την κατάσταση και να συγκεκριμενοποιηθούν και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα είναι στοχευμένα για τις ευάλωτες ομάδες, για τις επιχειρήσεις κλπ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκαν και οριζόντια και στοχευμένα μέτρα».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των καυσίμων, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται που είναι ουσιαστικά καινούρια, εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει συμφωνηθεί και με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποφεύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Τα πιθανά μέτρα 

Ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα παρθεί είναι η ανανέωση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τρεις μήνες. Είναι μέτρο το οποίο ισχύει και σήμερα και αν πάψει η εφαρμογή του θα δούμε την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει κατά 8,3 σεντ. του ευρώ, σε μια ήδη πολύ αυξημένη τιμή στην αντλία. Μπαίνοντας στο κεφάλαιο ρεύμα, το μέτρο αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές από το 19% στο 10% και για τις ευάλωτες ομάδες στο 5%.

Πέραν αυτών των δύο μέτρων, αναμένονται και «μικρά – μικρά» μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν την ακρίβεια. Δεν αποκλείονται μέτρα που θα επηρεάσουν τη τιμή του γάλατος και του ψωμιού, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες μέτρα τα οποία θα έχουν σχέση με τις τιμές των σιτηρών για κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Ένα άλλο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να δούμε εάν ευσταθεί ή όχι, είναι να γίνουν διευκολύνσεις στην καταβολή φόρων, ΦΠΑ και εισφορών στο κράτος από επιχειρήσεις που πλήττονται από τις ψηλές τιμές της ενέργειας. Άλλο ένα μέτρο επίσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και θα αναμένουμε να δούμε αν θα εφαρμοστεί και εδώ, αφορά επιδότηση συγκεκριμένου ποσού στα νοικοκυριά για καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση